Следвайте "Буднаера" в Телеграм

КРАЙ: Стефан Янев занулява Слави и БСП, работи за предсрочни избори

План за разцепване на поне две парламентарни групи – тези на Слави Трифонов и БСП, има Стефан Янев, който обяви на 3 март, че създава партия, дочу Narod.bg. Учредяването на самата партия е гласено за 19 март. Янев не гони толкова представителство в парламента по втория начин, колкото иска да разклати управляващата коалиция и да предизвика бързи избори.

Затова емисари на генерала са търсили най-вече депутати от БСП и хората на Слави. Ясно е, че Янев трудно ще пробие при „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“, дори изглежда невъзможно.

Социолози са подсказали на бившия премиер, че само бързи избори могат да изстрелят партията до мечтаните проценти. В момента Янев е на върха на своята популярност, най-вече след избирателите, които са недоволни от българските санкции срещу Русия, пише „Галерия“, като се позова на депутат, който е канен вече на среща от бившия премиер.

С времето обаче тези настроения ще избледнеят, а и все пак войната трябва да приключи в един момент. Според тайни социологии всички парламентарни групи падат в момента от 2 до 4%, ако има избори днес. Партията на Янев спокойно ще събере 15 дори 20%, съобщиха политици, видели тайните данни.

Естествено, в управляващата коалиция са наясно с това. Падането надолу означава, че е твърде вероятно някой от БСП, „Демократична България“ и „Има такъв народ“ да остане извън борда при нови избори, а нищо чудно нерадостната съдба да сполети и трите формации.

От „Възраждане“ също не могат да бъдат сигурни, тъй като привържениците на националистите определено харесват Янев. Затова и със сигурност ще дадат здрава битка срещу проекта – още повече доста от регионалните организации на Нинова и Слави са се обявили директно срещу санкциите към Русия. Опасенията са, че Янев ще опита да привлече цели структури от двете партии. Вече е звъняно на регионалните координатори, довери депутатът, източникът на „Галерия“.

Засега не е ясно нито едно лице извън Стефан Янев. Категорично не отговарят на истината слуховете, че Калоян Паргов ще е в проекта. Нито, че помага тайно. Кирил Добрев винаги е заподозрян в такива случаи, тъй като структурите му работят активно и за Мая Манолова, и за кандидатурата на Румен Радев, без да иска мнение от Корнелия Нинова.

В. „Галерия“ получи уверението на няколко източника, че президентът наистина няма нищо общо с проекта на Янев. Неслучайно Радев побърза да разкритикува генерала, че е очаквал повече от него като военен министър. „Румен се закле, че до края на мандата си няма да се занимава повече с инженерството на партията на „Харвардите“, те остават последното му творение“, споделиха близки до държавния глава, но не изключиха за Янев да работят някои от другите генерали в Президентството, които отсега се оглеждат за нов подслон.

Същевременно БСП е изправена пред ново предизвикателство, с което ако не се справи, може изобщо да изпадне от политическата сцена на България, предричат политолози. В момента в партията върви бурен дебат дали изобщо левицата да остане в управлението или да го напусне, да развали коалицията и така да предизвика предсрочни избори.

Засега не е ясно кой надделява в този спор, но може би привържениците на идеята БСП да остане в кабинета имат лек превес. Техните аргументи са, че само тази партия внася разум в сегашната власт и не позволява да вземе кардинални геополитически решения – като например да продава оръжие на ¿-кр@й н@, да праща самолети в зоната на бойните действия или да вика тук войски на НАТО.

Противниците им обаче прогнозират тотален крах за БСП на следващите избори, ако партията продължи да е част от решенията на „Промяната“ и настояват час по-скоро червените да излязат от коалицията и да се отива на предсрочни избори. Напрежението между червените се усили след гласуването оставка на генерал Стефан Янев като министър на отбраната.

Най-ярко поредната драма в левицата си проличава в Пловдив. Градската организация в града под тепетата, за която не е тайна, че е под влиянието на Георги Гергов, излезе извън партийната повеля на Корнелия – Свинаря на Гоце, както е познат олигархът, настоя Националния съвет на БСП да преустанови участието в тази пагубна за страната управленска коалиция. Позицията на социалистите от Пловдив не е изненада, като се има предвид, че Георги Гергов е почетен консул на Русия в страната ни. Оттам излязоха с остра позиция, в която директно обявява, че последните действия на парламентарната група за пореден път демонстрират пълно пренебрежение към волята на социалистите.

„БСП няма място в една, ползваща се с подкрепата на ГЕРБ коалиция на апологети на войната. Продължаването на участието във властта обслужва единствено лични интереси на част от ръководството на БСП“, посочиха още пловдивските социалисти, имайки предвид гласуването на парламентарната група на БСП за оставката на Стефан Янев заедно с ГЕРБ. Аргумент в полза на излизането на червените от четворната коалиция е и фактът, че за първи път социалистите имат едва 26 народни представители. Все по-често „Позитано“ 20 получава упреци, че крепи коалицията само заради лични постове.

Позицията им обаче срещна отпор в лицето на заместник-председателя на 47-ото народно събрание Кристиан Вигенин, който заяви, че коалицията е стабилна. Почти по същото време от „Позитано“ 20 разпратиха до медиите позиция на БСП Пловдив, но  от Областния съвет на партията, която се оказа противоположна на тази на градската организация.

„Абсолютно не отговаря на истината версията, че Областния съвет на БСП Пловдив настоявал БСП да преустанови участието си в управленската коалиция. Подкрепяме изцяло приетата позиция на Националния съвет на БСП във връзка с войната в ¿-кр@й н@ в защита изцяло на Националния интерес на страната ни във всички акценти“, заяви председателят на БСП Пловдив област Емил Караиванов.

„Червените“ в Пиринско са категорични, че партията засега трябва да остане в Правителството. Те не виждат смисъл да се разбива коалицията в момент, когато в държавата има кризи, а по думите на местното ръководство Корнелия Нинова има пълна подкрепа от структурите в региона. Във Видин и в Монтана местните са разделени, както и в Русе и Стара Загора.

Източник/ци: КРАЙ: Стефан Янев занулява Слави и БСП, работи за предсрочни избори - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!