Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ПРЕДИ АСПАРУХ и ПРЕДИ 681г. – Българино, знай своя род!

May be an image of one or more people and text

Българи

ПРЕДИ КНЯЗ АСПАРУХ ДА ДОЙДЕ НА ДУНАВА, БЪЛГАРИТЕ В МИЗИЯ И РИМСКАТА ПРОВИНЦИЯ НАРЕЧЕНА БЪЛГАРИЯ СЕ ВДИГАТ НА БУНТ ПРЕДВОЖДАН ОТ ВИТАЛИАН ПРЕЗ 514 г.

Те се противопоставят на опитите на чуждото духовенство да получи надмощие в земите ни, наречени от римляните Провинция България. През 515 година достигат до Константинопол, но не успяват да превземат града. Виталиан се споразумява с император Анастасий I да се оттегли срещу паричен откуп и управлението на Тракия.

КНЯЗ АСПАРУХ И БРАТ МУ КНЯЗ КУБЕР НЕ СА НАШЕСТВЕНИЦИ НА БАЛКАНИТЕ.

ТЕ НЕ ИДВАТ В ЧУЖДА ЗЕМЯ. ВРЪЩАТ СЕ ТАМ, КЪДЕТО ИМА МНОГО БЪЛГАРИ, ЖИВЕЕЩИ НА БАЛКАНИТЕ ОТ ХИЛЯДОЛЕТИЯ.

ПО ВРЕМЕТО, КОГАТО АСПАРУХ ИЗВОЮВА НЕЗАВИСИМОСТТА НА ДУНАВСКА БЪЛГАРИЯ, ТРАКИЙСКОТО НАСЕЛЕНИЕ НА БАЛКАНИТЕ Е БИЛО БЛИЗО 3 250 000 души. ВИЖ ТУК: “Проучвания върху личните имена у траките”, ( В. Бешевлев, Проучваня...стр. 51)

Това население не се е изпарило безследно, това са нашите предци. Аспарух не е чужденец на Балканите, а освободител, такъв е бил и преди него предвождащият българи Виталиaн.

Преди Виталиан има писмени сведения за активност на българите в Империята. Теофан Изповедник пише, че българите станали господари на Тракия, Илирия и Македония и поставили в сянка римската власт там. Преките пътища между Константинопол и Рим били прекъснати заради българското боево надмощие в района. Св. Теофан Изповедник пише за свободно движение и изненадващи нападения на българите, живеещи в Тракия и Илирия, през 494 г. Точно в тези земи по-късно идва Кубер. Той отива там при българи.

Комес Марцелин пише в хрониката си, че през 499 г. при р. Цурта (Крива река в района на Крива паланка, Македония), българите разбили илирийската армия, командвана от Арист, убити били 4-ма римски военачалници (Никострат, Инокентий, Танк, Аквилин), а остатъците от армията избягали.

"Българите освободили Вардарско-Моравският (Via Ignatia) път и придобили пълен контрол над Тракия.Оттогава залезе завинаги славата на армията на Илирик", пише Комес Марцелин.

Според Калиник, хунобългарите владеели повече от 100 града в Тракия.

Обърнете внимание, събитията са 180 години преди княз Аспарух и княз Кубер да дойдат на Балканите. Какво нашествие, какви съюзи с някакви славяни ни пробутват?! Аспарух и Кубер идват на Балканите при българи.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!