Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Антируските санкции заплашват резервния статут на долара

/Поглед.инфо/ Светът ахна от шок през уикенда, когато западните сили обявиха, че срещу Русия ще бъде използвана "ядрена" версия на санкциите за нейната операция в ¿-кр@й н@ - санкции срещу централната банка на страната и целеви спирания на ключови банки от СУИФТ. Това е ход, който на практика откъсна Русия от западната финансова система и остави огромната ѝ индустрия за износ на петрол да тъне в неизвестност. Но истинската причина за шока е, че това е първият път, когато глобална резервна валута се използва срещу икономика на страна от Г-20, създавайки ясен прецедент за това как Западът може и ще отговори на всяка друга страна, която последва в Русия. Китай сега обмисля варианти за справяне с Тайван и внимателно проучва как Западът отговаря на действията на Москва.

В резултат на това и след драматичното замразяване на чуждестранните активи тази седмица от руската централна банка, мнозина се чудят защо страните изобщо изграждат валутни резерви и в по-широк план дали безпрецедентният отговор на Запада към Русия е поставил под заплаха резервния статут на долара.

С действие, което един адвокат от Вашингтон определи пред “Ройтерс” като „най-големият чук в плевнята“, правителствата на Г-7 и Европейския съюз блокираха достъпа на някои руски банки до международната платежна система СУИФТ и стигнаха по-далеч, отколкото мнозина очакваха, като парализираха около половината от златно-валутните резерви на Банката на Русия в размер на 630 млрд долара. Така Западът подкопа способността на Москва да защити рублата, която загуби до една четвърт от стойността си само от петък, и да капитализира банките, попаднали под санкциите. Всъщност, както някои признават, ясното намерение на Запада е да провали банковите операции и да унищожи руската финансова система отвътре.

Атака срещу руските резерви е акт на икономическа агресия. Това е потенциално огромен проблем за световните пазари, като се има предвид, че валутните резерви на централните банки по света възлизаха на рекордните 12,83 трилиона долара в края на миналата година - увеличение от 11 трилиона долара през последните 20 години. Тези пари се държат предимно в държавни бонове и облигации на САЩ и Европа - като щатският долар, който все още представлява почти 60% от това, а еврото - около 20%.

Разбира се, Русия отдавна е наясно с потенциалния риск, свързан с държането на долари като резерви, и след завръщането на Крим през 2014 г. Централната банка на Русия непрекъснато намалява доларовите активи в резерви. Но доларът, еврото и лирата все още съставляват повече от 50% от нейните активи във Франция, Германия, Япония, Великобритания , САЩ, Канада и Австралия.

Тъй като Москва и Пекин все повече се обединяват на геополитическата арена, а Китай отказва да осъди операцията в ¿-кр@й н@ и да се присъедини към западните санкции, китайският юан, който в момента представлява само 2,7% от световните резерви, може да бъде един от очевидните варианти за резерви за Москва.

Разбира се, самият Китай, при всичките си сложни отношения със Запада, е най-големият притежател на резерви, откакто се присъедини към световната търговска система преди 20 години на фона на строг контрол върху валутния си курс. Повече от 3 трилиона долара са натрупани от 2000 г. точно за компенсиране на притока на чуждестранни инвестиции, за да се задържи юана.

Но означава ли това, че западните санкции срещу Русия белязаха началото на края на долара като световна резервна валута?

Професорът от Калифорнийския университет Бъркли и експерт по управление на световните резерви Бари Айхенгрийн вярва, че:"Основният ефект може да бъде намаляване на търсенето на резерви."

Това само по себе си може да има дълбоко въздействие върху световните пазари и върху финансовия модел за нововъзникващите пазари и икономики.

Още по-тревожно заключение идва от бившия икономист от “Голдман Сакс” Джим О'Нийл, който казва, че западните санкции в крайна сметка могат да доведат до голяма реформа на глобалната система.

"Измежду последствията, някои страни може да променят поведението си за натрупване на чуждестранни резерви. Това може също да накара някои големи нововъзникващи пазари да мислят по-сериозно за реформи и отваряне на вътрешните си пазари, либерализирайки и отдалечавайки се от ориентираната към САЩ система."

Но най-изненадващото мнение идва от бившия служител на Федералната резервна банк в Ню Йорк и настоящ гуру на паричните пазари на “Кредит Сюиз” Золтан Позар, който прави зловещата прогноза, че настоящият отговор на Русия може да предизвика поредица от събития, които в крайна сметка ще доведат до смъртта на долара като резервна валута .

В интервю за “Блумбърг” Позар предупреди, че изолацията на Русия от глобалната финансова система може да провокира централните банки да изсмукват агресивно ликвидност, за да стабилизират пазарите.

По този начин той потвърждава, че няма смисъл да се държат долари за финансова сигурност, тъй като те могат просто да бъдат иззети.

Разбира се, Русия не е първата страна, която научи нас свой гръб, че доларовите резерви могат да бъдат превърнати в оръжие във всеки един момент. Това е правено в миналото с Ирак, Иран, Венецуела и Афганистан.

Позар, подобно на О'Нийл, твърди, че това осъзнаване ще насърчи централните банки да разнообразят валутните си резерви или да се опитат да ги обвържат с активи, които са по-малко податливи на влияние от правителствата на САЩ или Европа.

Други също споделят това мрачно мнение: преди няколко дни бившият стратег на “Сосиете Женерал” Дилън Грайс описа наскоро как парите да се използват като оръжие.

„Можете да изиграете тази карта само веднъж. „Китай ще си постави за цел да не се нуждае повече от щатския долари, преди да отиде в Тайван. Това е повратна точка в монетарната история." Това е повратна точка в монетарната история: краят на хегемонията на долара и ускоряването на прехода към двуполюсен паричен ред.

А Банката на Русия вече има повече злато, отколкото депозити в чужди централни банки!

Превод: В. Сергеев

ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД НА КОМУНИЗМА

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Сатанист разкри КОЙ е създателят на комунизма, каква е неговата крайна цел и кaк тpитe cвeтoвни вoйни ca внимaтeлнo плaниpaни

Най-сетне признаха, че тяхната „Проверка на фактите“ е просто мнение

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Еврейската болшевишка революция и руският комунизъм

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Nikolay Barekov

Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.

Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно -дясна Русия.

Толкова за идеологиите на 21 век.

Източник/ци: Антируските санкции заплашват резервния статут на долара - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!