Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Защо НСО пази Кирил Петков на протеста с куфарче?

Защо НСО пази Кирил Петков на протеста с куфарче?

Премиерът Кирил Петков направи безпрецедентен ход да се "присъедини" към протест, искащ оставката му и се опита да защити все още действащия, макар и само на хартия т.нар. "зелен" сертификат като антиковид мярка, застанал рамо до рамо с лидера на бунта и на партия "Възраждане" Костадин Костадинов.

Редица полицаи и служители на НСО, които пазят министър-председателя, бяха изправени на нокти заради действието му и огромния риск особено за държавните гардове при качването му на стълбите на бившия Партиен дом. Защо обаче един от тях пазеше Петков с куфарче пред гърдите си? 

Сашо Кадиев загуби търпение с бавната мисловна дейност на Кирил Петков и изпсува в ефир

Мнозина не знаят, че това всъщност не е чанта за документи, а кевларено одеяло. Параванът осигурява защита от балистична атака, включително и срещу взривове и евентуално хвърчащите от тях осколки, като може да предпази охраняваното лице от едновременното изстрелване на няколко куршума. 

От кевлар се правят и бронежилетките, и някои каски за нуждите на военнослужещите. Той е изключително лек, а самото одеяло се държи в куфарче, чието отваряне е специфично, но много бързо. Самото то може да издържи падане върху бетонна повърхност и има много дълъг срок на годност, включително при екстремни температури от минус 30 до плюс 50-60 градуса. Особено популярно стана приложението му при протестите срещу предшественика на Кирил Петков Пламен Орешарски преди 7 години. 

Говори се, че и други политици са били пазени с кевларено одеяло - в това число лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, докато бе премиер, Делян Пеевски, главният прокурор Иван Гешев, почетният лидер на ДПС Ахмед Доган, както и редица лица от криминалния контингент като Маргините, Златко Баретата и Таки. 

Кевларът е органичен полимер, пара-арамидно влакно, устойчиво на влага и гниене. Той е изобретен през 1966 г. от Стефани Куолек и има широко приложение в отбранителната индустрия. 

Снимка: Агнес Методиева

Легендарен текст на Явор Дачков: Няма и година и някой ще чегърта Кирил Петков и ще обещава затвор и за него

Източник/ци: Защо НСО пази Кирил Петков на протеста с куфарче? - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!