Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Като във филм на ужасите! БТВ: Вързаха бебета за ръцете и краката в педиатрията в Сливен

Кадър: БТВ

Възмутени майкси изпратиха до БТВ любителски клипове на бебета, вързани за леглата си в сливенската педиатрия. Според тях, това е масова практика в болничното отделение, като малките деца са оставени без лекарски надзор по цяла нощ, вързани за ръцете и за краката.

„Децата се връзват, за да се предпазят от наранявания на абоката, ясно е, че няма как при тях да има някой по 24 часа“, казва Мария Георгиева – една от майките, които подават сигнала.

„Тук обаче говорим и за отношение. Имаше едно бебенце на три месеца със секрети в носа, с часове плачеше и се дереше, то се давеше. На момичето, което лежеше в другата стая, също му направи впечатление. Излязохме в коридора, искахме да помогнем на това дете, да го вдигнем и да го потупаме, но нямаше как, като беше вързано и освен това се карат като влизаме вътре. Решихме да се обърнем към медицинско лице. Намерихме една сестра, а реакцията ѝ беше недоволство. Влезе вътре и затвори вратата, за да не се чува ревът на бебето“, разказа още майката.  

„Нито отпуши нослето на бебето с физиологичен разтвор, нито направи нещо да му облекчи дишането. Това се случи в неделя вечерта, бебето започна да плаче в 21 ч. и спря към 2-3 ч. през нощта. Едва на следващия ден, когато застъпи другата смяна, се обърна внимание на бебето и му се почисти нослето“, разказа още Мария.

По думите ѝ това, с което са вързани децата, прилича на бинт, връзват се и ръцете и краката на бебетата, пояснява бТВ.

След сигнала на Мария следват и сигнали от други майки. Те разказват, че масово децата стоят така вързани почти 24 часа.

Директорът на болницата д-р Васислав Петров заяви пред бТВ, че ще проучи какви са сигналите и ще се запознае с всички гледни точки. „Получих сигнал от майка, която е лежала с детето си в педиатрията за това, че бебетата са връзвани в креватчетата си и разпоредих проверка“, посочи той. По думите му има подобна практика, но тя се нарича фиксиране и се използва за ограничен период от време, когато бебетата са сами.

Източник/ци: Petel.bg - новини - БТВ: Вързаха бебета за ръцете и краката в педиатрията в Сливен

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!