Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иван Гешев скри политиците и магистратите с имоти и банкови сметки в чужбина


Кой ли от приятелите на Гешев крие имоти в чужбина?

Списък с укрити зад граница авоари на магистрати и политици все пак съществува, но е потънал в прокуратурата на Иван Гешев.

Поредният опит на депутатите от парламентарната антикорупционна комисия да получат информация има ли лист с политици и магистрати с недекларирани банкови сметки и недвижими парцели в чужбина, както и участия в търговски сдружения зад граница, в това число и в офшорни компании, се сблъска още веднъж с прокуратурата.

Отговор на този въпрос трябваше да даде ръководителят на ДАНС Пламен Тончев по време на закритото съвещание на комисията в Народното събрание в четвъртък. Той обаче не отговори, а изясни, че събраната от службата му информация по разпоредена от основния прокурор инспекция е присъединена към материали по прокурорска кореспонденция, по която работата към момента не е завършила.

„С аргумента по чл.198 от Наказателно-процесуалния кодекс наблюдаващият прокурор не позволява разгласяването й „, споделя Тончев в отговора си до депутатите от комисията, който им изпрати документално.

Отказът на наблюдаващия прокурор за обявяване на резултатите от инспекцията на ДАНС е във връзка отправено сходно искане в средата на септември предходната година, а два месеца по-късно отвод със същите причини е пристигнал и от административния началник на Специализираната прокуратура.

Всички документи са в прокуратурата

От писмения отговор на ръководителя на ДАНС се схваща също, че инспекцията дали политици и магистрати имат недекларирани парцели и банкови сметки в чужбина е предоставена на службата от основния прокурор на

Тогава този пост се заемаше от Сотир Цацаров, който ще извършва длъжността ръководител на КПКОНПИ до 1 март, тъй като подаде оставка. „Въз основа на това предписание в ДАНС е основана организация за събиране и обобщаване на информацията от всички способени институции. Резултатите от нея са предоставени на основния прокурор (Иван Гешев – бел. ред.) „, се споделя още в отговора на Тончев.

Въпросът за осветяването на лицата, които заемат или са заемали висши обществени длъжности, само че са укрили активите и парцелите си в чужбина, беше заложен от депутата от „Има подобен народ “ Георги Георгиев, който е зам.-председател на антикорупционната комисия в Народното събрание. В предходния парламент в качеството си на член на ръководената от Мая Манолова краткотрайна парламентарна комисия по проверката той зададе същия въпрос, само че също не получи отговор.

Има ли разминаване

Отговорът на ръководителя на ДАНС, че информацията за инспекцията не може да се разгласява, тъй като „е присъединена към прокурорска кореспонденция, по която работата към момента не престава „, влиза в несъгласие с изказванието на прокуратурата от края на юли предходната година.

Тогава от държавното обвиняване оповестиха, че не са открити недекларирани от магистрати и политици сметки и парцели в чужбина въз основа на инспекцията, която обхванала 38 лица на висши държавни длъжности. Този извод се базираше на две информации с класифицирана оперативна информация, по-голямата част от която съгласно прокуратурата е била разказана от ДАНС като „непотвърдена „.

„В данните не попадат лица, заемащи висши обществени длъжности, недекларирали по съответния ред присъединяване в търговски сдружения в чужбина, в това число в офшорни компании, и осъществени разноски и вложения в чужбина.

Посочените в справките данни не са били задоволителни, с цел да бъде изработен извод за съществуване на основателно съмнение за осъществено закононарушение“, се споделяше още в известието.

Обявяването заключението от инспекцията беше във връзка изявления на вътрешния министър Бойко Рашков, който на няколко пъти сложи въпроса за какво към този момент две години няма резултати от инспекцията и какво прави прокуратурата.

Едно от обясненията му за бавенето беше, че по този начин ще се даде опция, в случай че има недекларирани активи, те „да бъдат разчистени „. „Напълно евентуално е да са притискани хората от листата. Имаме си работа с рекетьори на държавна работа „, сподели тогава Рашков.

Според него по времето, когато Цацаров е бил основен прокурор, е имал данни за близо 80 души от властта с недекларирано имущество в чужбина.

Депутатът от Има Такъв Народ Георги Георгиев ще продължи да задава въпроси, свързани със листата с лицата по високите етажи на властта, които не са оповестили имуществото си в чужбина.

Списък има

„Ключовото от чуването на ръководителя на ДАНС по време на закритото съвещание на комисията е, че се удостовери, че има лист и в него има имена на политици, на прокурори и на съдии с недекларирано имущество в чужбина“, сподели за „Капитал “ националният представител Георги Георгиев.

Той посочи, че от комисията са поискали от ДАНС информация кой е наблюдаващият прокурор и на идващото съвещание на комисията той ще бъде извикан за чуване, с цел да показа пред депутатите по-детайлна информация. „Включително ще се опитаме да разберем кои са имената от този лист.

Също по този начин ще извикаме за чуване в комисията и шефа на Национална агенция за приходите, тъй като, в случай че има заявено такова имущество в данъчната работа, е разумно, че тази информация към този момент няма по какъв начин да бъде класифицирана. Така че той може да ни заяви кои са лицата „, добави Георгиев.

По думите му тази инспекция не престава към този момент над две години, което е прекомерно дълъг срок.

„Може да има лица, които по този метод да са подвластни и да им се трансформира политическата воля в нарушаване на конституцията. Сред тях може да има магистрати, които да са също подвластни „, счита Георгиев.

С какво днешните богати българи ще ги запомнят поколенията?

Източник/ци: Иван Гешев скри политиците и магистратите с имоти и банкови сметки в чужбина - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!