Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Стив Ханке: Еврото ще ви донесе повече корупция и инфлация. Ползите не са повече от рисковете

Трябва да правите свободни пазари. Новото правителство много ме тревожи, защото говорят за харчене на много пари. Държавните харчове са двигателят на корупцията. Трябва да сте като в Сингапур. България е страхотно място, има невероятен климат. Всичко е супер, освен икономическите политики.

Това каза по БТВ  бащата на валутния борд Стив Ханке. Той уточни: „Няма начин да се успокоят цените на енергията. Погледнете Германия – маха  въглищата, имат вятърни перки и панели. Там няма постоянен вятър или слънце. Макрон направи обратен завой, като обяви, че ще се сторят 28 нови ядрени централи.

Франция е на прав път. Трябва да имате атомни централи. Малките централи са правилният път. Малки, автоматизирани и безопасни. Европа е направила много пагубни грешки и глупости, що се касае за енергия. Нещата ще се влошат.

Инфлацията се бави доста след увеличеното предлагане на пари. В глобален мащаб пазарът на имоти е цикличен на 16 години – нагоре или надолу.

Еврозоната бе любима тема на Борисов – да махне валутния борд и да въведе еврото. Промъкна се посред нощ и вкара България в чакалнята. Новото правителство е още по-фанатично  с приемането. Според мен те са заблудени. Валутният борд работи четвърт век. Какво ще ви донесе еврото – повече корупция и инфлация. Какво трябва да се направи – трябва да има преглед за ползите и рисковете.

Ползите не надхвърлят рисковете. БНБ трябва да направи същото. Академичната общност и тя.  Трябва дебат относно махането на борда и приемането на еврото. Трябва да се подготви референдум с един въпрос – смятате ли, че сега трябва да влезем в еврозоната. Българското общество ще отговори – по-нататък“.

https://frognews.bg/

Източник/ци: Стив Ханке: Еврото ще ви донесе повече корупция и инфлация. Ползите не са повече от рисковете – Свободно слово

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!