Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Браво! ВАС изрина олигарха на ГЕРБ-ДПС Христо Ковачки от търг за 350 милиона лева

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) неправилно е преценила, че избраният изпълнител в поръчката за инсталацията за горене на боклук в София не отговаря на изискванията. Също така не е трябвало да връща свързаното с Христо Ковачки обединение „Термо атом“ обратно в състезанието за 291 млн. лв. без ДДС, т.е., близо 350 милиона лева.

Това е окончателният извод на Върховния административен съд (ВАС), който е бил сезиран от класирания на първо място участник „RDF Файърд Пауър Плант София 2021“, съобщава „Капитал“. Според съда той е отговарял на изискванията за строителството на инсинератора и затова КЗК не е трябвало да връща търга в начален етап, така че да даде отново шанс на други кандидати.

Така след решението на съда офертата на „RDF Файърд Пауър Плант 2021“ ще бъде прегледана отново от КЗК. В класирането отново ще участва и свързаната с Богомил Манчев „София РДФ 2021“, която бе поставена на второ място предишния път.

А обединението с участие на Ковачки – „Термо атом“, не отговаря на изискванията и няма да може да продължи напред. Това обаче ще забави отново изпълнението на проекта, тъй като предстоят нови оценки на кандидати, нови жалби пред КЗК и нови дела във ВАС. И рискът София да загуби европейското финансиране става все по-голям.

Избраният през юли изпълнител – консорциум „RDF Файърд Пауър Плант София 2021“, се състои от строителната „Микс-констръкшън“ на Стамен Иванов и Пламен Христов и още три китайски и една турска фирма, които покриват изискванията за опит в строежа на инсталации за горене на боклук.

Жалби срещу класирането, направено от „Топлофикация София“, подадоха три от общо петте участника в търга. Това са консорциум „Термо атом 2021“, в който участват свързаната с Ковачки „Атоменергоремонт“ и италианските Termomeccanica Ecologia TM.E. S.p.A и Comef. TM.E, консорциумът около „Геотехмин“ и две турски фирми – „Гео ран 2021“, както и обединението „София РДФ 2021“, в което е свързаната с Богомил Манчев Джи Си Ар.

Следващото решение също може да бъде обжалвано и пак да се стигне до съд, а това значи, че със сигурност инсинератор скоро няма да има, макар и София да осигури част от финансирането за него от Европейската комисия.

Освен това инсталацията за горене на боклук се поставя под въпрос и от новото правителство, което се обедини около тезата, че такава не трябва да има.

Източник/ци: Браво! ВАС изрина олигарха на ГЕРБ-ДПС Христо Ковачки от търг за 350 милиона лева - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!