Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Анализатор: Правителството пада през есента

Снимка Булфото

Експерт обяви кога ще дойде края на кабинета на Кирил Петков.

Хоризонтът на това правителство е до есента. Това каза в интервю за БГНЕС политическият анализатор д-р Благовест Върбаков, председател на Движение Българска демокрация.

Според него обаче въпросът за стабилността на коалицията е твърде комплексен.

„Една коалиция винаги, когато взима властта, се базира в основа на компромиси. Въпросът е тези компромиси дали са ущърб на идеологията. Сегашната формация e от четири политически партии. Те са диаметрално противоположни. Там виждаме едно ДБ, което се заявява, като синя формация. Една типична социалистическа партия, която в стремежа си да се отърси от олигархичните си зависимости назад във времето, търпи критика.

Там виждаме и две популистки партии. ИТН в рамките на няколко месеца от първа политическа сила се срина с доста проценти надолу. Тази четворна коалиция беше задължена да се сформира редовно правителство, както предвижда Конституцията на страната. Популистките партии запълниха този вакуум между лявото и дясното.

Те бяха длъжни вече да сформират правителство, защото в противен случай при нови избори - тези партии ще паднат. Нека си спомним жълтопаветните партии, те бяха твърде агресивни и активни. Представителите им намериха място в служебното правителство по един или друг начин. Оказа се, че сегашното правителство се дистанцира от тях поради твърдата агресия. Още от самото начало бяхме наясно, че хоризонтът, ако беше с мандат на ИТН, беше до пролетта“, заяви д-р Върбаков.

По думите му очаквано и сега анализаторите смятат, че хоризонтът на това правителство е до есента. Д-р Върбаков отбеляза, че това правителство е започнало с негативи още при сформирането му, тъй като цената на тока се вдигна, наложи се мораториум, който не е дал решение.

По повод желанието на премиера Кирил Петков за арести и политическият анализатор заяви, че коалицията с всички усилия ще удържи на напъна. „ИТН и ДБ рискуват да не влезнат в следващия парламент.

Тези заявени намерения са смущаващи, защото ако всяка политическа формация, управлявайки държавата, извлича политиките си, като основа на реваншизма, няма да доведе до успешен резултат. Борисов също говореше така през 2009 година, но се видя, че така не могат да се изграждат политики. Има независима съдебна система, има разделение на властите“, коментира той. По думите му не е работа на премиера да дава нареждания кой какво да прави.

Д-р Върбаков коментира и твърденията на Кирил Петков и Лена Бориславова, че информацията, която са предоставили на главния прокурор, е намерена в Гугъл.

„Когато човек не знае как да премери думите си, става за посмешище. Това е несериозно. По този начин това правителство олекна", каза още политическият анализатор.

По думите му президентът е започнал да се дистанцира от правителството. „Един парламент в началото има висок процент на одобрение, а към края се срива. Тук първо сринаха се два парламента за броени дни, но аз винаги казвам, че откакто Румен Радев от връх Шипка откри своята предизборна кампания, той използва, като инструмент общественото недоволство и парламентарните избори и той трасира по този начин пътя си за втори мандат, а сега започна да се дистанцира. Сега той каза, че е илюзия сегашното управление да не генерира едно отблъскване поради невъзможност да се справим с тези кризи“, посочи д-р Върбаков, пише Блиц.

Той обърна внимание и на темата за смяната на борда на „Булгаргаз“ и отчете, че винаги енергийният сектор в дадена държава е от национално значение.

„България се люшка със зависимостите си от над 10 години. Спомняме си намерението на президента Първанов за енергийния шлем, спомняме си съвсем скоро умелото лавиране на Борисов с азерски газ, "Турски поток", но той носи зависимости. Транзитът дава такси за страната, но проблемът е, че не се осъществи интерконектора, който щеше да осъществи диверсификация на енергийния пазар.

Смаяната на борда на директорите е политически акт. Народното събрание се явява суверенът на държавата, но между политика и бизнес винаги има дълбока взаимовръзка. Ако няма политика, която да благоприятства развитието на бизнеса и чуждите инвестиции, естествено, че няма да има и бизнес“, коментира д-р Върбаков. 

Източник/ци: Petel.bg - новини - Анализатор: Правителството пада през есента

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!