Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Фрог: Връзката на Борисов с БарселонаГейт става дебела

.

Все по-дебела става връзката между бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, Борислава Йовчева и огромният скандал, известен като “БарселонаГейт”. Това става ясно от данни, след съвместната проверка от страна на българските и испанските власти, с които ФрогНюз разполага. Оказва се, че дялове от свързаните с тузарския имот и луксозния магазин на Йовчева фирми, са прехвърляни на лица, свързани по един или друг начин с Борисов. Замесени са бивш съветник на бившия премиер и лице, които стои зад “Националната стратегия на ГЕРБ”.

Има доказателства, от които може да се предположи, че в случая "Барселонагейт" са изпрани над 5 млн. евро.

Фирмата “EMA BGS SL” 

Фирмата “EMA BGS SL” е притежавана от бащата на Борислава Йовчева - Георги Йовчев и на кипърската компания “PALMS ENTERPRISES OVERSEAS LTD”. През 2018 г. обаче дялове от фирмата са продадени на две лица - Сержи Санчо Хосе (който получава 75% от фирмата) и Миглена Николова (която получава 25% от фирмата). В същия ден обаче Сержи Санчо Хосе е посочен като администратор. Нищо от това, разбира се, не е случайно, а двете лица се оказват свързани чрез Илиян Пенев - собственик на веригата “Happy”. Пенев има и ресторант в Барселона. 

Според информацията Сержи Сачо Хосе е барселонски адвокат, за когото се твърди, че е свързан с Илиян Пенев чрез две фирми за обществено хранене. Миглена Христова пък е жената до Пенев. Смята се, че съществува връзка Борисов, Пенев и още едно лице - Йордан Христов през групировката СИК. 

Според оперативна информация от “Mossos d’Esquadra” и разследвания в медии, възможно е Пенев да е част от престъпна организация, занимаваща се с трафик на наркотици до Централна Европа през Испания и пране на пари, като средствата са били отклонявани през ресторанти, включително и веригата “Happy”. 

Това обаче не е единствената продажба на дялове на “EMA BGS SL”. В края на ноември 2019 г. в сюжета се намесва енергийната компания “VGB ENERGY EOOD”. През 2016 г. тя е кандидат за лиценз за продажба на електричество в България и получава такъв за 10 г. Лицето, което стои зад тази фирма е Росица Велкова - жена от близкия кръг на бившия МВР шеф Цветан Цветанов, който до съвсем неотдавна бе считан за дясната ръка на Борисов. Велкова освен това е била консултант по Националната стратегия на партия ГЕРБ, а преди Борисов да поеме властта над страната през 2009 г. тя е била и управител на фирма, собственост на обвинено в пране на пари, нелоялност и преправяне на доказателства лице - лобистът Петер Хохегер, осъден на 2.5 г. затвор в Австрия. 

Хохегер е получавал пари от българското правителство, за да промотира страната зад граница. Вследствие на обвиненията срещу него партия ГЕРБ създава временна комисия в Народното събрание, която да разследва евентуалното участие на Сергей Станишев в обвиненията.

На 21 февруари 2020 г. избухва скандалът “БарселонаГейт”. Каталунски издания публикуват информация, която свързва Борисов в международна схема за пране на пари в Барселона. Причината - покупката на тузарската къща и луксозния магазин “Ermano Scervino”, които са на обща стойност от близо 5 млн. евро. 

Ден по-късно е установено, че има движение в магазина, което е извършено от фирма за премествания, сключило договор с българска фирма. Лицето, поискало тази услуга е Росица Велкова. 

Самата фирма “VGB ENERGY EOOD” престава да бъде свързана с Велкова на 19 март 2020 г., когато тя продава своите дялове на две също толкова “случайни” лица - Десислава Спасова и Васил Петев. Спасова е посочена като съпруга на Светослав Спасов - съветник на бившия премиер Бойко Борисов, който е част от вътрешния кръг на лидера на ГЕРБ.

Извършени са редица проверки, които показват някои интересни неща. Борислава Йовчева и дъщеря й в действителност живеят в скъпата къща - имот в тузарски квартал на Барселона с частна охрана и модерни системи за видеонаблюдение. Бутиковият магазин пък се намира на една от най-ексклузивните локации в Барселона. Йовчева го посещава сутрин, но никога не е засичана да обслужва клиенти.

Мис Бикини България 2006 г. има и брат - футболистът Станко Йовчев, който играе от 2014 г. за гръцки футболен отбор. Преди това е футболист от Локомотив Пловдив, а освен това чисто случайно Йовчев и Бойко Борисов участват в един и същи футболен мач. Фотос е запечатал и тяхната среща. 

.

Според предварителен анализ на информацията е установено наличие на бизнес мрежа, която е получавала солидни финансови инжекции от чужбина. Те са идвали от две дружества - NUMIN INVEST SL и EMA BGS SL.

Какво сочат данните за тези две фирми? 

EMA BGS SL

Дружеството има две финансови инжекции през 2015 г. на обща стойност от близо 2 млн. евро. Увеличението на капитала е разпределено на равни дялове между бащата на Йовчева и кипърската фирма PALM ENTERPRISES OVERSEAS LTD. Пълномощник на тази фирма е Йордан Христов - също близко до партия ГЕРБ лице. 

Произходът а тези средства не може да бъде установен. Средствата не могат да бъдат асоциирани с банков или частен заем, тъй като не са декларирани във връзка с икономическия баланс на дружеството. Освен това самото дружество декларира загуби на стойност 1.225 млн. евро през 2014 и 2015 г. 

.

.

NUMIN INVEST SL 

В дружеството влиза Александър Чаушев - лице, за което се твърди, че е дясната ръка на Валентин Златев - шефът на “Лукойл”. Освен това в дружеството участва и партньорката на Чаушев - Яна Горанова, които притежават близо 100% от собствеността на дружеството.  

В периода 2013 - 2016 г. NUMIN INVEST SL декларира загуби на стойност 70 хил. евро. През същите години се правят опити за се смекчат загубите чрез вноски от съдружници. Приходи няма. Лични разходи - също. Дружеството няма търговска дейност и представлява единствено и само холдингова компания, използвана за прехвърляне на активи и капитали от трети страни. Основни инвеститори са Чаушев и съпругата му. 

Същевременно обаче се осъществява покупка на имот - регистрираният офис на дружеството, където живее Борислава Йовчева. Казано иначе - къщата в Барселона. 

Източник/ци: Фрог: Връзката на Борисов с БарселонаГейт става дебела

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!