Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Хотел на Халкидики, сянката на Пеевски и Цонев… Кой стои зад заем от 115 милиона от ББР?

Atanas Tchobanov

Фирмата „Интернешънъл Инвестмънтс“ ЕАД е сред най-големите длъжници на ББР с над 115 милиона лева кредит. Тя го е използвала, за да придобие комплекс „Мираджио Термал Спа Ризорт“ на Халкидики. Информацията за собствеността на луксозния имот в Гърция, за който са платени 90 милиона евро води към Делян Пеевски и Йордан Цонев, установи разследване на ББРД.

Станко Пешев е вписан като управител на Med Sea Health през октомври 2019 г.

Отвличаща маневра

През юли 2020 г. вестниците на депутата Делян Пеевски разтръбиха, че Корнелия Нинова е  с кредит от ББР чрез фирмата „Интернешънъл Инвестмънтс“ ЕАД. Твърденията се позовават на връзката през управителя на фирмата Санко Пешев, който е брат на Иван Пешев, председател на БСП – Красно село и уредник на партийния в. Дума.

Станко Пешев наистина е управител и на гръцката фирма “Med Sea Health S.A.”, която е собственик на хотела. Собствеността се установява от нотариалните актове 13.590/2019, 13.591/2019 и 13.592/2019, както и от документи на фирмата вписани в Търговския регистър на Гърция, с които БРРД разполага. Преди това тя е била на понтийските гърци Валери и Андреа Раготис (с руско гражданство). Фирмата придобива хотела през 2016 г. с нотариален акт  15.967/2016. В края на 2019 Раготис продават фирмата “Med Sea Health S.A.”, съответно и притежаваната от нея земя и хотела, но не е известно на кого. Известните факти са, че от 7 октомври 2019 г. като управител е вписан Санко Пешев. На 15 януари 2020 г. капиталът на “Med Sea Health S.A.” е увеличен с 4.677.450 € чрез апорт от друга фирма, чието име не успяхме да установим от налични документи в регистъра.

Документ от Търговския регистър на Гърция посочва, че към края на 2019 г. Med Sea Health е собственик на Mirragio.

Комплексът „Мираджио“ се простира на 330 дка и разполага с 304 стаи и апартаменти, някои от които със собствени басейни, уелнес център  5 ресторанта, 6 бара, 6 басейна, конферентна зала с капацитет 350 души, детско селище, спортни съоръжения и яхтено пристанище с 81 места за лодки до 25 метра. Вижте снимки тук.

„Ултрастрой“ и корпулентни сенки от ДПС

Гръцката делова преса отразява смяната на собствеността на хотела и посочва като нов собственик фирмата „Ултрастрой“, както и сумата на сделката – над 90 милиона евро. БРРД се свърза с автора на статията Христос Димопулос, който потвърди, че разполага с тази информация от източници, близки до продавачите.

Според Димопулос, „Ултрастрой“ планира да подобри съществуващите съоръжения на комплекса „Мираджио“ (ресторант и бар, яхтеното пристанище с разширението му, термалният спа център, конферентният център, отвореният амфитеатър), но най-важната инвестиция ще е в строителството на още 130 къщи в съседство с проекта Mare Village.

Фирмата Mare Village също е с управител Санко Пешев, показа проверка на БРРД в гръцкия Търговски регистър. А „Ултрастрой“ има и други имотни интереси в Гърция. През август 2017 г. фирмата е закупила земя на съседния ръкав на Халкидики – Ситония за 3,1 милиона евро. Година по-рано Ултрастрой получава 7,9 милиона лева кредит от Българска банка за развитие.

Формално собствеността на „Ултрастрой“ няма връзка с Пеевски. Тя е е еднолично търговско дружество със собственик Иван Борисов Борисов. Но разследване на Биволъ установи, че фирмата се явява партньор и подизпълнител по редица сериозни обществени поръчки на известната като свързана с Делян Пеевски “Водстрой 98”. Компанията беше и подизпълнител при ремонта на централната софийска гара, където основният консорциум беше между ГБС и „Водстрой 98”. Извън обществените поръчки „Ултрастрой“ работят по частни обекти, свързани с холдинга “Булгартабак”, като преустройство на цехове на компанията за цигарени филтри „Юрий Гагарин“. И двете компании са свързани с Пеевски. Въпреки, че “Ултрастрой” е длъжник на ББР, тя е избрана целево да строи новата сграда на банката.

През 2016 г. Ултрастрой е притежавала права върху 10 милиона акции на Трансстрой, която се свързва с Йордан Цонев.

През 2016 г. израелските инвеститори във “Витоша Ризорт 2000” Моти Рамот и Рами Леви дадоха интервю за сайта Биволъ, в което алармираха, че бизнесът им е заграбен чрез нарочни дела за несъстоятелност, подобни на тези в скандала “Белведере”. Те посочиха като инициатор на съдебната атака фирмата „Ултрастрой“. Впоследствие израелците заведоха арбитражен иск за 100 милиона лева срещу българската държава в Международния център за решаване на инвеститорски спорове към Световната Банка (ICSID) във Вашингтон.

Ултрастрой е притежавала и правата върху 10 милиона акции на фирмата „Трансстрой Холдинг“ АД. Това става ясно от договора за кредит с ББР от 2016 г., в който пише, че тези акции не са заложени като обезпечение. При „Трансстрой“ се наблюдава връзка към Йордан Цонев от ДПС – съавтор на закони заедно с Делян Пеевски. Цонев разбира се не се появява с името си в „Трансстрой“ но връзката му с бивши собственици и управители на фирмата се проследява през имотните сделки на негови роднини в разследване на Биволъ за земи по Южното Черноморие, заграбени с измама.

115 милиона лева от ББР без обезпечения?

Засега връзката между „Ултрастрой“ и кредитополучателя на ББР „Интернешънъл Инвестмънтс“ не е ясна. Освен в пеевските издания,“Интернешънъл Инвестмънтс“ се спряга за собственик на  „Мираджио“ и в публикация на в. Капитал, която се позовава на свои източници. Вероятно отговор може да бъде открит в кредитното досие на „Интернешънъл Инвестмънтс“, което според служебния министър на икономиката Кирил Петков ще бъде проучено, заедно с досиетата на още 7 фирми, на които банката за развитие на малкия и среден бизнес е отпуснала почти 1 млрд. лева кредити.

Повод за внимателна инспекция е и фактът, че по този кредит не са вписани никакви обезпечения върху дяловете на фирмата „Интернешънъл Инвестмънтс“ в Търговския регистър, както установи проверка на финансовия журналист Мирослав Иванов. „Интернешънъл Инвестмънтс“ ЕАД е с капитал 1 млн. лв. и е учредена през януари 2019 г.

Емил Робертов Василев, собственик на фирма със 115 милиона кредит от ББР.

Едноличен собственик на капитала на „Интернешънъл Инвестмънтс“ се води „Ийст Уест Пропъртийс“ АД, а неин мажоритарен акционер е Емил Робертов Василев. Той е свързан със Санко Пешев в няколко фирми. „Ийст Уест Пропъртийс“ се е преобразувала от ЕООД в АД през 2020 г. като дружеството е записало капитал от 500 000 лв.

За „Ийст Уест Пропъртийс“ се знае, че управлява франчайз за България на агенцията за недвижими имоти RE/MAX, която се води най-голямата франчайзингова агенция за недвижими имоти в света. БРРД опита да се свърже с Емил Василев през неговия публичен профил в социалната мрежа Facebook, но той не отговори на запитванията ни.

Проверка на Бюрото в Имотния регистър установи, че и там няма особени залози за имоти на „Интернешънъл Инвестмънтс“ или „Ийст Уест Пропъртис“. Няма и как да има, тъй като въпреки гръмите си имена, двете фирми не притежават никакви имоти в България. Персонални имоти на Емил Василев или Санко Пешев също няма заложени като обезпечение на този кредит.

При липса на обезпечения за собствениците на ББР, разбирай за всички български граждани, остава надеждата, че туристическият бизнес на „Мираджио“ ще върви нагоре и кредитът ще бъде върнат с лихвите. Засега перспективите не са цветущи. Заради кризата с COVID-19 „Мираджио“ не успя да отвори през 2020 г. Така придобивката на луксозния хотел не носи никаква доходност на новите си собственици, но пък генерира разходи за поддръжка.

Източник/ци: Хотел на Халкидики, сянката на Пеевски и Цонев... Кой стои зад заем от 115 милиона от ББР? - Bureau for Investigative Reporting and Data

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!