Следвайте "Буднаера" в Телеграм

200 българи си купиха имоти в Дубай на цени като в София (КОИ са БАРОВЦИТЕ?)

Заможни българи купуват имоти в Дубай на цени, близки до софийските. В емирството няма данъци върху имуществото и доходите, а апартаментите се предават завършени „до ключ“. Има такси по сделката и годишни – за поддръжка на сградата.

Dubai Marina е сред най-престижните райони в емирството, в които и възвръщаемостта на инвестициите е от най-високите.

Когато в София се спомене „имот в Дубай“, незабавната асоциация е с Таки, Васил Божков, Пеевски. Градската мълва е, че единият често сменя дубайските си вили, вторият, макар да е там, няма желание да си купува жилище, а за третия – че вече има имение.

В сянката на богатите хора, сблъскали се със закона, които търсят убежище (или поне си подготвят такова) в емирството, остава незабелязана друга тенденция.

„За последните десет години по мои наблюдения българите, купили имоти в Дубай, са поне 200“, казва Габриела Тодорова, професионален консултант по имоти и представляващ българската агенция Luximmo в Дубай. Официални данни за тези инвестиции няма в нито една от двете държави.

И други брокери обаче потвърждават, че сънародниците са на пазара в емирството още откакто той се отваря за чужденци през 2004 г. А вече купуват и „съвсем нормални българи“, както казват от агенциите.

Интересът идва от няколко посоки и напоследък нараства. Имоти за постоянно живеене купуват българи, които живеят и работят в Дубай и ОАЕ и по неофициални данни са около 5000 души. Освен това, особено през последните две години, все повече сънародници купуват жилища в емирството, за да прекарат там зимата.

Това са основно заможни хора със собствен бизнес, а и IT специалисти, работещи дистанционно. Третата група са купувачите с инвестиционна цел. И консултантите по имоти, с които разговаря „Капитал“, смятат, че тази група ще нараства. Предпоставките са поне три – цените на имотите в емирството все още са изгодни, а доходността, която носят, е по-висока в сравнение с България. И накрая, разбира се, инфлационните страхове подтикват много хора към по-екстравагантни решения.

„За последните десет години по мои наблюдения българите, купили имоти в Дубай, са поне 200.“

Висока доходност от наеми

Дубайските имоти на дългосрочен наем носят доход между 5 и 10% годишно, а тези на краткосрочен наем – около 12-15%, по обобщена информация от агенциите. В страната има предпоставки и за двата вида наемане. „В Dubai Marina се купува, заради плажа и морето. В DownTown се правят бизнес инвестиции с цел дългосрочно отдаване под наем“, казва Емилия Димитрова, директор продажби в агенцията Royal Home Real Estate.

Освен това тези числа са доста изчистени, тъй като в страната няма данъци върху собствеността и доходите, макар все пак инвестицията да се съпътства от еднократни и регулярни такси.

„Пазарът на годишни наеми е развит и активен, а наемните нива – високи“, продължава тя. Все пак в Дубай работят хора от над 250 националности. Годишният наем за жилище 45 кв.м в Dubai Marina е около 12 хил. евро, а за двустаен 70 кв.м – 15-16 хил. евро, казва Димитрова за ориентир. Обичайно при отдаване на имот под наем наемодателят не дължи комисиона на агента, плаща я наемателят, добавя Габриела Тодорова.

Брокерите разказват, че напоследък много хора правят добри пари и от краткосрочно отдаване под наем. Заетостта на атрактивните имоти – до плажа или до забележителности, достига 80%. За т.нар. Holidays Homes е необходим лиценз от Министерството на туризма и се дължи 10% туристическа такса, обяснява Галина Янева, директор продажби в агенцията Pegasus Real Estate.

Има и мениджмънт компании, които отменят собствениците в отдаването на имотите им. При дългосрочно наемане цената на тази услуга е 5-8% от годишния наем. При краткосрочно – 20-30% от месечната печалба за поддържането на жилището и отдаването му под наем.

„Спокойно можем да заявим, че към този момент средните цени в Дубай се доближават до средните за жилища със сходни характеристики в София.“

Цени като в София или не съвсем

„Цените на жилищните имоти ново строителство в Дубай са все още изключително атрактивно ниски. Спокойно можем да заявим, че към този момент средните цени в Дубай се доближават до средните за жилища със сходни характеристики в София“, казва Никола Стоянов, основател и управляващ на Luximmo. Като ориентир сочи цени в емирството, които започват от 130 000 евро за студио (виж таблицата). „На пръв поглед може би изглежда, че в Дубай имотите са малко по-скъпи, но ако отчетем и другите обстоятелства, цените са съпоставими“, казва Николов, който има пряк поглед и върху българския пазар.

Цени на имоти ново строителство в Дубай

* студиа – 30 -39 кв.м – от 130 000 евро

* Двустайни апартаменти (с 1 спалня) – 45 – 65 кв.м – от 198 000 евро

• Тристайни апартаменти (с 2 спални) – 260 – 490 кв.м – от 362 500 евро

• Четиристайни апартаменти (с 3 спални) – 335 до 580 кв.м – от 410 800 евро

* Търговски площи (магазини) – 100 – 1200 кв.м – от 362 500 евро.

В цените на имотите в включен 5% ДДС. Те винаги се обявяват в местната валута дирхам (AED), която от 1997 г. е фиксирана към щатския долар при курс 3.6725 дирхама за 1 долар.

Квадратурите се изчисляват и обявяват във футове (Square Feet / sq.ft)

В България например в квадратурата на имотите са включени и общите части, докато в Дубай новото строителство се продава на своята реална застроена площ. У нас жилищата се издават на „шпакловка и замазка“, докато в емирството са завършени “до ключ“ – с оборудвани бани, кухненски шкафове, а някъде и с електроуреди, уточнява Никола Стоянов. Освен това в Дубай в цената на новия апартамент е включено и паркомясто в закрит паркинг на сградата. „За апартаменти с една спалня – едно, за две спални – две“, пояснява Емилия Димитрова.

„Близки до българските са цените в по-отдалечените райони или при жилища на препродажба.

Консултантите по недвижими имоти, които работят на място в Дубай, по-скоро оспорват заключението на Николов. „Близки до българските са цените в по-отдалечените райони или при жилища на препродажба, 15-20 годишни сгради или презастроени квартали от множество частни строителни фирми“, казва Галина Янева.

Но уточнява, че „краен квартал“ в Дубай не е с негативен смисъл. Всеки квартал има център, мол и удобства, а собственици на жилища са хора, които могат да си ги позволят. „Работническата класа“, която най-често е с азиатски произход, живее на други места в общежития, обяснява тя.

Никола Стоянов пояснява, че посочените цени са за райони, в които българите най-често инвестират. Места с удобства, шопинг и забавления на 10-15 минути с кола от топ районите на града като Dubai Mall и Burj Khalifa и на 10 минути от международното летище на Дубай. „По-евтини са имотите в райони като Jumeirah Village и Sport City“, казва Емилия Димитрова.

По нейна информация цените в емирството варират много – между 2500 и 10 500 евро на кв.м, но средно по 4-5 хил. евро.

Сравнението е трудно, защото „в Дубай „средна цена на кв.м няма“, казва Галина Янева. Апартаментите в една и съща сграда струват различно, според етажа, изложението и гледката. Затова и всички оферти са с „цени от…“ пояснява тя.

Някои сайтове за удобство на европейските купувачи дават офертни цени за имоти в Дубай в евро, като уточняват и колко излиза на кв.м. Жилища между 44 и 64 кв.м например струват между 100 и 500 хил. евро. Там цената на кв.м варира от 2300 до 4000 евро, но има и по 7-8 хил. евро на кв.м. За сравнение – в центъра на София цените на жилища на зелено стигат до 6000 евро. А за пентхауси в източните квартали предприемачите искат по 3000 евро на кв.м на „шпакловка и замазка“.

Източник/ци: 200 българи си купиха имоти в Дубай на цени като в София (КОИ са БАРОВЦИТЕ?) - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!