Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Медийно затъмнение за високопоставена американска визита у нас

В пълно затъмнение протича посещението на съветника на Държавния департамент на САЩ Дерек Шолей в България. Една от малкото информации излезе в страницата на американското посолство в България. По-късно "България он еър" пусна информацията от срещата му с военния министър Стефан Янев.

Медийно затъмнение за високопоставена американска визита у нас

Снимките са от страницата на посолството на САЩ във Фесбук

 

Ето какво гласи краткото съобщение на посолството на САЩ:

"По време на своето посещение в България, съветникът на Държавния департамент Дерек Шолей отдели време да се запознае с фантастичната история и култура на страната домакин. Дерек Шолей е тук, за да продължи стратегическия диалог между САЩ и нашия доверен партньор България по въпроси, вариращи от сигурност до просперитет. #ЗаедноСмеПоСилни"

А ето какво написа Христо Гаджев, депутат от ГЕРБ във Фейсбук:

Добре че са американците да ни уведомят какво се случва в българското правителство.

Въпреки призивите на Стефан Янев да спрем да четем чужда преса, аз продължавам да го правя. Дори чета и официални правителствени сайтове.

Днес на посещение в България е бил съветникът в Държавния департамент Дерек Шолей. Според биографията му, той е с ранг на зам.-министър и изпълнява специални дипломатически задачи, поставени му от Блинкен. Според американското прессъобщение във визитата му са предвидени срещи в София, Букурещ, НАТО и ЕК, като за България изрично се подчертава продължаването на стратегическия диалог, започнал през януари 2020 по темите сигурност, енергетика и правосъдие.

Всичко това говори за визита от високо ниво по важни за двустранното ни сътрудничество теми.

Големият липсващ в тази визита е Кирил Петков. Ще се получи доста нелепо, ако утре съветник Шолей бъде приет от румънския премиер (визитата в Сърбия може да е извинение, но не и причина).

По лошото е, че в България:

Информация за срещата на страницата на МФ – няма.

Информация за срещата на страницата на МВнР – няма.

Информация за срещата на страницата на МО – беше публикувана около 22.20, докато пишех статуса.

Американците знаят какво означава думата прозрачност, докато в България новото правителство - не.

Ето и информацията от срещата на Шолей със Стефан Янев, публикувана в късните часове в сайта на bgonair.bg:

Министърът на отбраната Стефан Янев се срещна със съветника на Държавния департамент на САЩ Дерек Шолей. Срещата беше проведена в рамките на посещението в България на делегация, включваща представители на Държавния департамент и на Департамента по отбрана.

Сред основните теми, дискутирани по време на разговорите, бяха развитието на двустранните военни отношения и продължаването на стратегическия диалог, възможностите за сътрудничество между България и САЩ в сферата на отбранителната индустрия и проектите за модернизация на въоръжените ни сили, съобщиха от Министерството на отбраната.

"За нас е важно в този критичен момент да сме сигурни, че вървим в правилната посока чрез модернизация и изграждане на способности“, заяви министър Янев по време на разговорите. Той постави акцент върху необходимостта от реализиране на проекта за придобиване на нови бойни машини за Сухопътните войски като част от усилията ни за изграждане на тежка механизирана бригада, която определи като приоритетен за Българската армия във възможно най-кратки срокове.

В рамките на срещата беше разгледана темата за усложнената среда на сигурност с оглед ситуацията около руско-¿-кр@ ин ската граница, ролята на НАТО в този контекст, както и възможните подходи в търсене на дипломатическо решение на конфликтните въпроси и деескалация на напрежението. Акцент беше поставен върху стратегическото партньорство между двете страни-членки на Алианса. Обсъдени бяха и възможностите за разработване на единна Черноморска стратегия. Като сериозен проблем бяха посочени хибридните и кибер атаки, като от българска страна беше заявено, че се работи по изготвяне на национална киберстратегия, както и по изграждането на способности за киберзащита.

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Най-сетне признаха, че тяхната „Проверка на фактите“ е просто мнение

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Nikolay Barekov
Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.
Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно -дясна Русия.
Толкова за идеологиите на 21 век.

Източник/ци: Медийно затъмнение за високопоставена американска визита у нас | glasove.com Новини

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!