Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Как да ядосаш и прецакаш 2 милиона пенсионери!

Национален протест на пенсионерите пред министерски съвет (3)

И най-голямото увеличение от две десетилетия, добавката на добавката и новият бонус донесоха само усещане за прецакване. Защото никой не показа предварително на хората сметките и не си направи труда да им обясни промяната, пише „24 часа“.

Че българският пенсионер е най-бедният и най-болният в Европа, не е новина. Че за него е важна всяка стотинка в джоба – също.

А сега над него надвисна и прокобата на политическата глупост

„Чумата да ги тръшне!“ е новото проклятие на пенсионерите по адрес на политиците. „Половин година слушам как ще ми вдигнат пенсията, как няма да има пенсионер под линията на бедност, а накрая взех дори по-малко пари“ – това може да се чуе на всяка опашка пред пощите, в супермаркета, пред блока. Вече два месеца.

И наистина, изисква се огромна глупост, за да направиш най-голямото за последните две десетилетия увеличение, а накрая всички да се чувстват излъгани.

Експертите отдавна предупреждаваха, че ще има недоволни. „24 часа“- също. Защото шумно прокламираното вдигане на пенсията с 12,9% не е за всички, за голяма част от възрастните е с по-малко и няма да компенсира бонуса от 120 лв., който се раздаваше през последните 3 месеца на миналата година.

Но вместо да направят кампания още през ноември и да обяснят на хората какво да очакват, ги оставиха сами да разберат истината на 5 януари.

Последва буря от недоволство сред 1 068 000 ощетени пенсионери.

Ей така – на ангро и без много обяснения, се взе и половинчатото решение да се дава добавка на добавката на всеки пенсионер, който въпреки преизчислението и новия COVID бонус от 60 лв. е прецакан спрямо парите си през декември.

Друга забележителна стъпка бе пълната мъгла около онези 7 дни през декември. Най-голямата тайна в държавата се оказа с колко точно е увеличена пенсията на всеки за въпросната седемдневка. Или трябва да си много пострадал от новогодишните тържества, или да имаш друг тип – интелектуални, затруднения, за да не ти стигне цял месец да разбереш, че още толкова недоволни ще има и през февруари.  Защото сега пък липсата на обяснения изненада останалата половина от пенсионерите. За тях няма две нови добавки през февруари, за сметка на това има намаление на сумата заради онези 7 декемврийски дни, платени миналия месец.

Цялата работа стана като за въпрос за 100 хил. лева в „Стани богат“, само дето шоуто „Познай каква пенсия ще вземеш“ изобщо не е забавно за и без това унижения, омерзения и беден български пенсионер.

Решението бе изключително просто – ковид добавката да се дава на различна дата от тези, на които изплащат пенсиите, за да не си мислят хората, че е част от преизчислението им. Простото решение обаче се оказа твърде сложно за два редовни кабинета и два служебни.

Вместо мантрата, че това ще струва повече пари, сега аргументът бе хората да не се разкарват два пъти за парите си. Само че над 1,3 млн. пенсионери ги получават по банков път, а останалите вероятно са по-умни от политиците и сами могат да преценят дали да отидат до пощата по-рано, или да вземат двете суми накуп на редовната дата.

Да, Националният осигурителен институт е просто калкулатор и изпълнител на закона. Специалистите от НОИ правят анализи, които политиците четат между редовете и сякаш взимат само това, което пасва на програмата им и ще струва най-малко. Гневът на пенсионерите обаче се изсипва върху служителката в НОИ, която просто смята.

Но пък точно хората от института трябва по-често да предупреждават политиците, че с действията си ще обидят и ядосат 2 милиона българи. Кой, ако не в НОИ са наясно, че не всички пенсионери могат да се оправят е електронен ПИК, че хората от селата трудно биха се ориентирали къде да отидат, за да вземат заветното разпореждане за пенсията. И от което сигурно нищо няма да разберат.

Беше ясно още преди месец, че хората не се ориентират в тези документи. Те питаха:

Защо в тях липсват данни за осъвременяване на преизчислената пенсия за годините от 2017 до 2019 г.? Защо получих по-малко? Защо я няма ковид добавката?

Ако всички тези отговори им бяха дадени още преди преизчислението от Коледа, щяха предварително да знаят какво ги очаква. Електронната проверка за добавките ужасно закъсня и стана активна едва на 7 февруари, цели два дни след като част от пенсионерите вече бяха получили парите си по банков път. Сега остана  усещането, че нещо е скрито, че нещо не е наред, че пенсионерът отново е прецакан  През последните дни управляващите отново се заиграват с думата „реформа“. За нас е важно да има справедливост при пенсиите, да се гледа осигурителният принос, да няма пенсионер под линията на бедност, чуваме и от премиера Кирил Петков, и от министрите Асен Василев и Георги Гьоков. Щеше да е чудесно, ако беше съобразено, че всяко следващо правителство се упражнява върху основата, положена през 2000 г. от кабинета на Иван Костов. И всички тези корекции доведоха до това над 1 млн. пенсионери да получават минимални пенсии, като реалните пари на 70% от тях не могат да стигнат до 370 лв. и държавата непрекъснато доплаща сумата.

Отдавна не са живи хората, чиито реални пенсии минаваха 18 хил. лв. В историята бяха запратени и 3-те златни години и пенсиите вече се смятат само с дохода след 2000 г. А за мнозина има естествено ограничение – максималния осигурителен доход. Защо тогава таванът продължава да натиска дохододите на възрастните и разрушава пирамидата на пенсиите?

В дневния ред на новата власт е и преизчисление на пенсиите с актуален осигурителен доход. Министър Гьоков дори спомена, че е възможно за база да се вземе 2021 г. Това наистина е огромен проблем, защото последното преизчисление бе през 2008 г. Заради това разликата в парите на хората с еднакви професии, но пенсионирани в различни години, може да стигне и 40%. Това със сигурност ще е добра стъпка към заветната справедливост, но цената може да мине 1 млрд. лв. При това стотици хиляди пенсионери ще останат и без стотинка увеличение.

Чу се и че ще има добавки за пенсиите на тези, чиито доходи остават под линията на бедност от 413 лв. Вместо да се вдига политически минималната пенсия без аргументи и логика, може  най-накрая социалните плащания да се извадят и най-бедните да се подпомагат спрямо нуждите си.

Каквото и решение да вземат управляващите, то няма да е евтино, защото до края на годината ще бъдат похарчени 14,3 млрд. лв. за пенсиите, а горчивият вкус от ощетяването ще остане.  

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Най-сетне признаха, че тяхната „Проверка на фактите“ е просто мнение

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Nikolay Barekov
Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.
Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно -дясна Русия.
Толкова за идеологиите на 21 век.

Източник/ци: Прокобата "Кирил Петков": Как да ядосаш и прецакаш 2 милиона пенсионери!

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!