Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Как американските медии изчистват “руския агент” от редиците си

/Поглед.инфо/ Поредният "агент на Кремъл" е разкрит в САЩ. Оказа се най-популярният телевизионен водещ на канал “Фокс Нюз” Тъкър Карлсън, автор на остро политическо токшоу, което бие всички рекорди по рейтинги в Америка. Нещо повече, стигна се дотам, че неговата програма, много критична към сегашната управляваща партия, стана най-популярната дори сред поддръжниците на демократите. Конгресменът от тази партия Том Малиновски е разтревожен, че избирателите му, след като гледат шоуто на Карлсън, му се обаждат и се чудят защо той „не подкрепя Русия в заплахите ѝ да нахлуе в ¿-кр@й н@“. Какво да кажем за републиканските зрители, сред които водещият е вече вторият най-популярен персонаж след Доналд Тръмп.

С нарастването на популярността на телевизионера, безпокойството сред неговите конкуренти рязко нараства. Демократичните медии не крият, че паниката преминава в страх. Какво може да послужи като основно обвинение, което не изисква никакви доказателства, срещу всеки политик или журналист в съвременните Съединени щати? Разбира се, етикетите са „агент на Путин“ или „кремълски пропагандист“. Вече няколко месеца почти всички основни медии в Америка ( с изключение на “Фокс Нюз”, всички те са под тоталния контрол на демократите) единодушно въртят една и съща тема: видите ли, Карлсън „прокарва руската пропаганда“. Доказателството на тази теза изглежда просто и непробиваемо: твърденията на телевизионния водещ се показват много често по руската държавна телевизия. “Определено е “агент на Кремъл"!

А наскоро изданието “Дейли Бийст” излезе с истинска „сензация“, озаглавена „Телевизия на Кремъл се опасява, че пропутинските пристрастия на Карлсън са отишли твърде далеч“. Тоест "агентът" е прекалил и сега може да се провали. Интересно е да се знае що за "кремълска телевизия" е това? Оказва се, че тази категория включва... телевизионният канал “Дождь”, който по известни причини, е признат в Русия за чуждестранен агент. Именно неговата водеща Екатерина Катрикадзе e цитирана в “Дейли Бийст”: „Тъкър Карлсън е едно от най-ярките лица на американския консервативен телевизионен канал “Фокс Нюз”. Понякога изглежда, че посещава курсове за напреднали в руското външно министерство“.

Определянето на “Дождь”за „кремълска медия“ вече говори много за нивото на авторите на подобни обвинения срещу американския водещ. Въпреки това много медии с радост подеха тази тема. Водещата на "Дождь" беше цитирана по Ем-Ес-Ен-Би-Си, приписвайки ѝ мнение на "руски пропагандист". Вярно, без да посочва, че този „пропагандист“ е именно в опозиция на Кремъл – ненужна подробност за американската общественост.

Си-Ен-Ен веднага покани авторката на тази статия Джулия Дейвис, представена като „експерт по руските медии“. По някаква причина този път тя не посмя да цитира чуждестранния агент, който се приписва към „кремълските медии“, а просто обяви, че „проруският жаргон“ на Тъкър става все по-очевиден, което означава, че Москва трябва да се страхува за съдбата на "своя" журналист . Дори очуканият водещ на Си-Ен-Ен Брайън Стелтър, който често разпространяваше антируски партенки в разгара на истерията за “Русиягейт”, се зачуди защо несъгласието с външната политика на Вашингтон по отношение на ¿-кр@й н@ автоматично прави неговия колега от “Фокс Нюз” „пропутински пропагандист“. Неговият събеседник обясни, без да ѝ мигне окото: „Тъкър се опитва да промени външната ни политика – и, очевидно, да я промени в полза на Русия“.

Като доказателство Дейвис посочи съвпадението на позициите на "руските експерти" и водещия на “Фокс Нюз” относно заплахата от ядрена война между САЩ и Русия. Но всъщност, според нея, „няма луди, които да използват ядрено оръжие“. „Експертът по руски медии“ не спомена, че Карлсън всъщност реагира на безумното предложение на американския сенатор Роджър Уикър (между другото републиканец и говорещ по същия “Фокс Нюз”) за възможността за превантивен ядрен удар по Русия. Популярният водещ заяви по този повод: „Роджър Уикър е настоящ сенатор на САЩ. Никой във Вашингтон не се смее на Роджър Уикър. Това е толкова лудо, че никой дори не осъзнава колко е лудо...” Тоест и Дейвис, и Тъкър наричат идеята за ядрена война между Русия и САЩ луда, но по някаква причина само Тъкър е „агентът на Кремъл“. Сигурно, след като цитира луд, а „специалистът по руски медии“ се преструва, че сенаторът не е казал нещо подобно.

Подобно "скромно мълчание" по отношение на източниците на информация е характерно за американските медии, които хващат "руския шпионин" в редиците си. Всъщност по предложение на Джулия Дейвис, която гледа руски предавания, използвайки всяка възможност да намери връзки към историите на Карлсън там, започна кампанията с обвинения, че той е „проруски”. Основният аргумент изглежда така: „Вижте, Тъкър Карлсън отново го показват по руската телевизия“.

Си-Ен-Ен наскоро публикува няколко истории за „руския пропагандист“под заглавието „Защо руската държавна телевизия обича Тъкър Карлсън“. Практически във всички материали има препратка към предаването "60 минути" от 9 декември миналата година, което беше посочено от Дейвис. И така, скандалният специален кореспондент на Си-Ен-Ен Матю Ченс се позовава на тази програма и, застанал по улиците на Киев, казва, че руската телевизия показва на своите зрители само мнението на Карлсън, „подкрепящо Русия“ и заглушава позицията на другите американци, които я критикуват.

Ако Ченс и колегите му искаха да стигнат до дъното на истината, те можеха да гледат цялата руска телевизионна програма и да не се задоволяват като Дейвис, като извадят само цитата на Карлсън. И щяха да знаят, че същата програма показва репортажи от американските канали Си-Ен-Ен (каква изненада за Ченс!), Си-СПАН, Ей-Би-Си, “Асошиейтейд Прес”, британската “Скай Нюз”, официални видеоклипове на Държавния департамент, Пентагона и Сената на САЩ, както и от ¿-кр@ ин ските канали.

Специалният кореспондент на Си-Ен-Ен нарича Карлсън "любим водещ" на руската държавна телевизия. Вероятно, без да подозира, че от известно време именно той, Ченс, стана "любимец". Неговата сантиментална история за разговора между президентите на САЩ и ¿-кр@й н@, по време на който Байдън уж обещава на з€л€н с₭и „ограбването“ на Киев от руски войски, беше показана и разкостена от абсолютно всички руски канали и водещи. По някаква причина самият канал Си-Ен-Ен премахна тази история. До голяма степен благодарение на руските телевизионни канали, които цитират Ченс, той оцелява в интернет. От което може да се предположи, че "агентът на Кремъл" е специалният кореспондент на Си-Ен-Ен, а не Карлсън. Тоест, като залавя "руския агент" в американските медии, Си-Ен-Енне открива ли самия себе си?

Между другото, така в Киев нарекоха Ченс („агент на Кремъл“), след като той каза, че ЦРУ стои зад операцията с „отвличането на Вагнеровците“. И също така беше широко отразен в предаванията м руския ефир. И тази седмица всички руски телевизионни канали цитираха подробно и друга служителка на Си-Ен-Ен, Клариса Уърд. Благодарение на нейните усилия светът отново се убеди, че ¿-кр@ ин ската армия грубо нарушава Минските споразумения, разполагайки тежки въоръжения на фронтовата линия в Донбас. Разбира се, всичко това беше в новините. Но по някаква причина Си-Ен-Ен не иска да каже в това отношение, че поредният „агент на Путин” се е провалил.

Напротив, онзи ден американски пропагандисти пуснаха по-разширена история (този път от известния кореспондент Ник Робъртсън) за това защо руската телевизия цитира толкова често Тъкър Карлсън. Този път с цитати на известни руски личности. Телевизионният водещ Владимир Соловьов описва подробно как от един час разговор за „конфликта с ¿-кр@й н@“ авторите изрязват няколко секунди за Карлсон. Нещо повече, Соловьов обяснява на събеседника си, че в предаването му не по-рядко се показват репортажи на Си-Ен-Ен и участват критици на руското правителство, включително и от САЩ. Но разбираме, че това не е влязло в програмата. Но там излъчват откъс от интервю с гореспоменатата Катрикадзе. Но сега като по чудо „Кремълската телевизия“ се превърна едва ли не последният „оцелял критик на властите“. Не е ясно как и кога е станала тази трансформация.

И тези хора ни говорят нещо за „руската пропаганда“ и „кремълската медийна манипулация“. Ясно е, че Карлсън няма нищо общо с Русия и позицията на руските медии. Нещо повече, това се забелязва дори в онези репортажи, където му го вменяват. И така, в самото предаване, в което признава правото на Москва да защитава западните си граници и изразява разбиране за безпокойството на Русия от подхода на НАТО, водещият упреква Байдън за „слабост“ в отношенията с нас и изразява основната си загриженост: видите ли, Вашингтон тласка Москва с такава политика „в прегръдките на китайското правителство“. Не можете да наречете тази позиция "кремълска".

Но ние разбираме, че етикетирането на „полезен идиот на Путин“ или „агент на Кремъл“ отдавна е инструмент за преследване на всяко инакомислие и елиминиране на идеологическите конкуренти на Запад. Ако се съмнявате във верността на "единствения правилен" курс на Белия дом - вземете подобен етикет и се оправдавайте. Между другото, сега Карлсон е принуден да направи това, доказвайки, че няма нищо общо с Русия. И колкото повече водещият на “Фокс Нюз” набира популярност, толкова по-силен ще става тормозът и толкова по-често той ще открива изненадваща информация за „връзката му с Кремъл“ и за дипломите му от „курсовете за напреднали в руското външно министерство“.

Превод: В. Сергеев

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Най-сетне признаха, че тяхната „Проверка на фактите“ е просто мнение

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Nikolay Barekov
Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.
Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно -дясна Русия.
Толкова за идеологиите на 21 век.

Източник/ци: Как американските медии изчистват “руския агент” от редиците си - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!