Следвайте "Буднаера" в Телеграм

МЕГАСКАНДАЛ! Адвокат на Кирил Петков продавал БГ-паспорти за 1 млн. парчето, Брюксел го разследва. Прокуратурата започва проверка

Прокуратурата започва проверка по сигнала на ДПС за "златните паспорти". В схемата ли е Стамен Янев?

payimage-516886

Адвокатът на част от фирмите на Кирил Петков – Стамен Янев е замесен в издаването на “златни паспорти” на чужденци. Това е посочено в сигнал, получен от депутата от ДПС Хамид Хамид, цитиран от Труд бг.

“Интересно е, че всички инвестиции са на стойност 1 000 001 лв. и всички сертификати са издавани от лицето Стамен Янев”, посочи Хамид Хамид. В сигнала е посочено, че Стамен Янев, който е шеф на Агенцията за чуждестранни инвестиции от януари 2015 г. е издавал инвестиционни сертификати на съмнителни лица срещу представени ксерокопия на документи, които не са били заверени.

“Стамен Янев е “вечната Амбър” в Агенцията за чуждестранни инвестиции. Той бе отново назначен в Агенцията за чуждестранни инвестиции като изпълнителен директор от един служебен министър на икономиката – цар Киро. И днес това лице изпълнява тези правомощия, същият бе награден и с поста председател на Надзорния съвет на ББР. Въпросът е дали това лице е от свитата на цар Киро”, каза на брифинг в НС Хамид Хамид.

Той бе категоричен, че има достатъчно конкретни факти, които говорят за чудовищна схема по придобиване на българско гражданство и издаване на документи с невярно съдържание.

„В сигнала се съдържат твърдения, че от 160 кандидатстващи за българско гражданство над 120 лица са китайци. Част от тях работят за китайските специални служби. Останалата част са руснаци, има и двама с арабски произход. Издадените “златни паспорти” са 103, част от чужденците все още са в процедура”, каза още депутатът от ДПС.

Той обясни, че са използвани едни и същи пълномощници, превъртали са едни и същи суми през една банка. Пълномощници са Христо Митков, Гергана Иванова и Лилиян Атанасова. Посредници са две фирми – “Грийн таун проджектс” АД и “235 холдингс” АД, чиито седалища са на един и същ адрес, а в тях има свързани лица. Сумите за инвестиции са превъртани през инвестиционния посредник “Авал ин” АД, сочат данните в сигнала.

Експерти коментираха, че при кандидатстващи 160 чужденци за “златни паспорти” би трябвало да има внесени минимум 160 млн. лв. и попитаха къде са тези пари.

„Настояваме твърденията да бъдат проверени, в сигнала има много конкретни данни. Изскачат и въпроси за отношенията на г-н Стамен Янев с министър-председателя, но е особено притеснително, че законодателните инициативи, с които искаме пълна проверка на цялата тази далавера със “златните паспорти”, се прикриват от управляващото мнозинство. Те отхвърлиха нашето предложение за проверка и сега виждаме защо.

Прикриват се действия на лица, които са пряко свързани с управляващите днес”, коментира Хамид Хамид. Той увери: “Ще стигнем докрай с тези проверки, ще покажем на обществеността какво крият, от какво се притесняват… Вече съм си купил билет и цялата информация, която е получена, с имената на всички китайци и руснаци, ще бъде съобщена на брифинг в Брюксел пред съответната комисия в Европейския парламент”, допълни депутатът от ДПС.

И допълни: „Няма да спрем и ще покажем какво се крие зад кухите фрази като “нулева корупция”. Имената на всички китайци и руснаци вече са предоставени на главния прокурор, а съответните служби ще извършат проверка.”

Прокуратурата започва проверка по сигнала на ДПС за "златните паспорти". В схемата ли е Стамен Янев?

Върховната административна прокуратура прави проверка по сигнал, касаещ т.нар. златни паспорти. От държавното обвинение съобщиха, че сигналът е подаден от депутат от ДПС, предаде БТА.

В сигнала се твърди, че процедурите, свързани с издаването, са прилагани спрямо лица от Китай и Русия.

Прокуратурата е възложила допълнителни действия на ДАНС, правосъдното министерство, Агенцията за инвестиции и дирекция "Миграция". Четирите институции трябва да проверят всеки един от случаите, описани в сигнала. 

Ако бъдат установени нарушения, от прокуратурата съобщават, че ще информират за казуса президента, който има право да отмени натурализацията на българско гражданство. При открити престъпления ще бъде уведомена и съответната компетентна прокуратура. 

Припомняме, че сигналът беше внесен от депутата Хамид Хамид, който разкри цялата схема.

"Използва се  "къса писта“ за придобиване на българско гражданство с цел по-бърз достъп до българския паспорт с оглед членството ни в Европейския съюз. По този начин лица с помощта на посредници и на властимащи придобиват така желания документ, който им дава безпрепятствено влизане на територията на целия ЕС и именно заради това повече от 5-6 години европейските ни партньори упорито насочват вниманието ни да вземем мерки в тази посока", посочи той в парламента в петък.

В сигнала се съдържат твърдения, че над 120 лица основно китайци, част от които работят за китайските специални служби и руснаци, са получили пребивавания, като са използвали едни и същи пълномощници. "Превърта ли са едни и същи суми през една банка от един на друг", съобщи Хамид. И допълни: "Само на фотокопия от тези извлечения са получавали пребивавания от 2015 г. до 2021 г.". 

В сигнала се посочват конкретни имена."Посочват се тримата посредници, двете компании, с които всички тези китайци и руснаци имат сключени договори. Много интересно е, че всички инвестиции са на стойност 1 милион и 1 лева

Всички сертификати са издавани от лицето Стамен Янев, "вечната Амбър" в Агенцията за чуждестранни инвестиции. Въпреки, че е заемал тази длъжност при управлението на ГЕРБ, същият отново е назначен в Агенцията за чуждестранни инвестиции като изпълнителен директор и от Кирил Петков като служебен министър на икономиката, който и днес изпълнява тези правомощия".  

Стамен Янев е издавал инвестиционни сертификати на съмнителни лица срещу представени ксерокопия на документи, които не са били заверени, пише в документа. 

"В сигнала се съдържат твърдения, че от 160 кандидатстващи за българско гражданство над 120 лица са китайци. Част от тях работят за китайските специални служби. Останалата част са руснаци, има и двама с арабски произход. Издадените “златни паспорти” са 103, част от чужденците все още са в процедура”, каза още депутатът от ДПС. Той обясни, че са използвани едни и същи пълномощници, превъртали са едни и същи суми през една банка.

Пълномощници са Христо Митков, Гергана Иванова и Лилиян Атанасова. Посредници са две фирми - “Грийн таун проджектс” АД и “235 холдингс” АД, чиито седалища са на един и същ адрес, а в тях има свързани лица. Сумите за инвестиции са превъртани през инвестиционния посредник “Авал ин” АД, сочат данните в сигнала.

Експерти коментираха, че при кандидатстващи 160 чужденци за “златни паспорти” би трябвало да има внесени минимум 160 млн. лв. и попитаха къде са тези пари.

"Изскачат и въпроси за отношенията на г-н Стамен Янев с министър-председателя, но е особено притеснително, че законодателните инициативи, с които искаме пълна проверка на цялата тази далавера със “златните паспорти”, се прикриват от управляващото мнозинство, посочи Хамид. 

"Същият Стамен Янев беше награден с пост на председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие и тук изкачат и въпросите: Дали това лице има тези близки отношения със служебния министър на икономиката, днес министър-председател на Република България?  

Дали има някаква връзка това лице да е издавало скоропостижно за няколко дни инвестиционен сертификат на Кирил Петков, който на основа на това е получил привилегията да купи индустриална зона Божурище и да я продаде после доста бързо, реализирайки огромна печалба", разкри Хамид Хамид.


Изскачат въпроси за отношенията на г-н Стамен Янев с министър-председателя. И допълни: "Особено притеснително е, че законодателните ни инициативи, с които искаме пълна проверка на целия този процес, на цялата тази далавера със „златни паспорти”, се прикрива от управляващото мнозинство. Те отхвърлиха нашия проект, нашето предложение за проверка и сега виждаме защо - те прикриват действия на лица, които са пряко свързани с управляващите днес. Ние ще стигнем до край с тези проверки. Ще покажем на обществеността какво крият, от какво се притесняват." 

Хамид Хамид заяви, че цялата получена информация с имената на всички китайци и руснаци ще бъде огласена на брифинг в Брюксел. Ще бъде внесена и в съответната комисия в Европейския парламент.  

Няма да се спрем и ще покажем какво се крие, зад кухите фрази нулева корупция. Имената на всички китайци и руснаци вече са предоставени на главният прокурор, а съответните служби ще извършват проверка, дали това отговаря на истината, дали са служители на съответните служби. Дали са мними инвеститори, дали работят в индустриална зона Божурище. Това вече е работа на службите. Нашата работа е да осветляваме всички тези факти, категоричен бе Хамид.

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Най-сетне признаха, че тяхната „Проверка на фактите“ е просто мнение

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Nikolay Barekov
Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.
Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно -дясна Русия.
Толкова за идеологиите на 21 век.

Източник/ци: МЕГАСКАНДАЛ! Адвокат на Кирил Петков продавал БГ-паспорти за 1 млн. парчето, Брюксел го разследва

Прокуратурата започва проверка по сигнала на ДПС за "златните паспорти". В схемата ли е Стамен Янев?

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!