Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Въпреки Самоунижението на Кирил Петков – Скопие го Отряза! РСМ твърдо: Няма да делим Историята си с България, Гоце Делчев е Македонец!

Политиката на подмазване на Скопие и грубо потъпкване на българските национални интереси и история, която Кирил Петков реши да води при преговорите си със Северна Македония, претърпя тотален крах. Въпреки всички самоунижения на българското правителство, въпреки безсмислените посещения в Скопие на Петков и Лорер, югозападните ни съседи отрязаха тотално всички опити за диалог и възраждане на двустранните отношения между страните.

Само преди седмица Кирил Петков обяви триумфално, че на 4 февруари ще България и РСМ ще честват заедно юбилейните 150 години от раждането на революционера Гоце Делчев. Премиерът заяви, че заедно с македонският си колега ще поднесат заедно венци на паметника на националния герой в Македония. В навечерието на годишнината обаче, стане ясно, че както македонският премиер Ковачевски, така и президентът Пендаровски, са се изметнали и отказват да участват. Оказа се, че Петков ще си поднася цветята на паметника на Гоце Делчев сам. Ковачевски му предложил да го замяни министърката на културата на РСМ. На дипломатически език това е твърд и категоричен отказ и целенасочено унижение, така че Петков се отказал да пътува.

Но това далеч не беше единственият удар, който България понесе от Северна Македония. Съпредседателят от македонска страна на ключовата за преговорите обща българо- македонска историческа комисия, Драги Георгиев, най-изненадващо пожела дейността й да бъде замразена поне за две години.

Кирил Петков се сдоби с печалната слава на първия български премиер, който отива в Скопие, без да посети църквата „Свети Спас“, където се намира гробът на Гоце Делчев.

Дано след шамарите, които изяде от Скопие, канадско – харвардския възпитаник Петков най-после да е разбрал, че разривът между двете страни е изцяло на историческа и културна основа. Че въпреки инфантилните опити на правителството му да неглижира основния спор за историята, като сложи на първо място икономиката, инфраструктурата и инвестициите, такива номера пред възрастни не минават. Скопие показа, че не се предава за някакъв чартър със София, за влак или магистрала. А на глобалиста Просто Киро трябва да му е станало ясно, че погазвайки националния интерес на България, не печели уважението на опонента си – напротив, показва слабост и нищожност. Skandalno.net

Надя Колева, Skandalno.net

Източник/ци: Въпреки Самоунижението на Кирил Петков – Скопие го Отряза! РСМ твърдо: Няма да делим Историята си с България, Гоце Делчев е Македонец! - Скандално

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!