Следвайте "Буднаера" в Телеграм

В конгреса на САЩ ще умуват дали македонците не са открили Америка преди Колумб

.
Брендан Бойл

Небивал исторически парадокс прозвуча в Конгреса на САЩ - македонците са стъпили на американска земя още през 1492 г. Не се уточнява датата, но е възможно да са изпреварили Христофор Колумб, който е документирал, че е достигнал острови в западната част на Атлантическия океан на 12 октомври 1492 г.

Демократът в Камарата на представителите Брендан Бойл от Пенсилвания внесе проекторезолюция за "обявяване на септември 2022 г. като „Месец на американското македонско наследство“ и честване на македонския език, история и култура на македонските американци и техния невероятен принос за Съединените щати". За основание се посочват заслугите на преселници, чиито фамилни имена завършват с българските наставки "-ов" и "-ев", и само неколцина от най-новите мигранти носят фамилии с наставки "-ски", характерни за днешните граждани на РС Македония. Инициативата е внесена за разглеждане в Комисията по надзор и реформа и тя има задачата да прецени дали да я придвижи към пленарната зала. Бредан Бойл е с ирландски корени и е второ поколение заселник в САЩ, защото баща му имигрира през 1970 г.

Още в преамбюла на проектодокумента има обосновка за неговата основателност. Първото изречение гласи: "Като се има предвид, че според налични доказателства най-ранното македонско присъствие в континенталните Съединени щати е установено на или около 1492 г."..., от което възниква въпросът дали македонците не са изпреварили Христофор Колумб. За него се знае, че същата година открива не континенталната част на Америка, а Бахамските острови. Непознаването на историята на самата Америка създава подозрение към историческата прецизност на целия документ.

В Обръщение до Конгреса на САЩ от Централното ръководство на Македонските патриотични организации в САЩ се казва: "Нашите американски предци преди 1945 г. са били македонци и са определяли себе си като „македонци“, но са използвали термина „МАКЕДОНСКИ БЪЛГАРИ“ или „български македонци“, за да се разграничат от другите етноси в Македония. Преди Втората световна война „македонец“ не е етнографски, а географски термин и преобладаващото мнозинство от македонците преди 1945 г. са се определяли като македонски българи, пише БГНЕС.

Когато в настоящата резолюция на Конгреса на САЩ се споменава „македонският език“, се пренебрегва значителното мнозинство от българо-езични македонци, които са допринесли за величието на Америка. Тази резолюция признава единствено етническите македонци от миналото и настоящето, които обаче реално никога не са били някакъв фактор до периода след Втората световна война."

МПО е най старата и най-важна македонска и българска политическа организация в Америка. Тя е основана през 1922 г. и неин печатен орган е вестник „Македонска трибуна“. МПО изразява вярност към заветите на Гоце Делчев, Тодор Александров и Иван Михайлов.

Обръщението е реакция на опита за прокарване на резолюция от проскопските среди за честване на "македонска идентичност" различна от българската. Документът е подписан от Ник Стефанов. 

Чували сме всякакви малоумия, но това претендира за специално отличие.

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Най-сетне признаха, че тяхната „Проверка на фактите“ е просто мнение

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Nikolay Barekov
Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.
Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно -дясна Русия.
Толкова за идеологиите на 21 век.

Източник/ци: В конгреса на САЩ ще умуват дали македонците не са открили Америка преди Колумб

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!