Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Скопие с нов удар! Ковачевски отказа на Петков заедно да поднесат венци на паметника. на Гоце Делчев

Нов удар върху българо-македонските отношения нанесе властта в Скопие. Въпреки обещанията за общо честване на 150-годишнината на българския революционер и борец за национално освободжение и обединение Гоце Делчев президентъ Пендаровски и премиерът Ковачевски отказаха това. 

Министър-председателят Кирил Петков ще поднесе венец пред паметника на Гоце Делчев в Борисовата градина днес, 4 февруари. Заедно с премиера ще бъде и временно управляващият посолството на Република Северна Македония в България Владимир Кръстевски, съобщиха на правителствения пресцентър.

Новината е изненадваща, тъй като преди седмица Кирил Петков обяви от парламентарната трибуна, че се подготвя съвместно честване на годишнината на Гоце Делчев заедно с властите в РСМ, за което се очакваше той да пътува до Скопие. 

Македонските власти обаче са отказали тази демонстрация на общ поглед към историческите събития и са намерили удобен "дипломатически повод" да не приемат българския премиер. 

В последния момент Димитър Ковачевски и външният министър Буяр Османи са решили да пътуват за Брюксел. И затова изпращат културната министърка на Северна Македония да води честванията от тяхна страна, пише ПИК, позовавайки се източници от МС. Това обаче е ниско ниво за българския министър-председател и дори е обидно от страна на домакините. 

Би било нелепо българският премиер да участва в общи чествания с културния министър на Северна Македония, докато техният министър-председател е в Брюксел, където най-вероятно обсъжда с европейските лидери как да натиснат България за премахване на ветото и приемането им в ЕС, отбелязва ПИК. 

По тази причина и Петков е предпочел да остане в България и да се яви на парламентарен контрол, като за общите чествания е изпратил министъра на външните работи Теодора Генчовска и председателя на културната комисия в парламента Тошко Йорданов и зам.-министър на културата, тъй като министърът Атанас Атанасов е с коронавирус. 

В Скопие от македонска страна няма да присъстват на необходимото политическо ниво при полагането на венец от българската делегация, начело на която е външният министър Теодора Генчовска. Поклонението ще бъде на гроба на Гоце Делчев в църквата „Свети Спас“ в Скопие, предаде и БГНЕС. 

След подписването на Договора за приятелство и добросъседство на 1 август 2017 г. премиерите на двете страни Борисов и Заев на няколко пъти полагаха венци пред гроба на Гоце Делчев и пред паметника му в Благоевград.

През 2018 г. президентът Стево Пендаровски в телевизионно интервю призна,че Гоце Делчев сам се е определял като българин.

Вчера напълно изненадващо съпредседателят на Историческата комисия от македонска страна Драги Георгиев открито призова за замразяване на работата на комисията.

Миналата седмица премиерът Кирил Петков съобщи, че с неговия колега Ковачевски са се договорили до края на месец май да има поне три заседания на тази комисия.

По време на изслушването в парламента в отговор на въпрос на бившия дипломат №1 Екатерина Захариева, Кирил Петков съобщи, че се готви съвместно отбелязване на годишнината от раждането на Гоце Делчев.

А по време на визитата си в Скопие Кирил Петков стана първият български премиер, който не се поклони на гроба на Гоце Делчев в храма "Свети Спас".

Източник/ци: Скопие с нов удар! Ковачевски отказа на Петков заедно да поднесат венци на паметника. на Гоце Делчев

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!