Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Санкциите на Байдън стават заплаха за САЩ

/Поглед.инфо/ Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън подготви безпрецедентно строги санкции в случай, че Русия „нахлуе в ¿-кр@й н@“. Мерките ще бъдат насочени срещу индустриалния и финансовия сектор. Но Вашингтонският и европейският елит са сериозно загрижени за негативните последици за самите САЩ и техните съюзници. Отговорът на Русия може да изхвърли финансовата система на САЩ от седлото.

Дългът на САЩ от 30 трилиона долара, визуализиран в купища физически пари

Държавният дълг на Съединените щати надхвърли 30 трилиона долара за първи път в историята. Това сочат данните, публикувани от министерството на финансите на САЩ, цитирани от БГНЕС. В документа, в графата „общ държавен дълг“ е посочена сумата от 30,012 трилиона долара. Това е рекордна цифра на американския държавен дълг за целия период на съществуването му. Според The New York Times сегашните стойности са достигнати няколко години по-рано от очакваното. 

Съветът за национална сигурност на Белия дом говори за възможните последици от санкциите, които могат да бъдат наложени срещу Русия в случай на изостряне на ситуацията около ¿-кр@й н@. По-специално въздействието няма да бъде върху обикновените потребители, а върху индустриалния потенциал и производствения капацитет. Освен това могат да бъдат въведени „широки ограничения за износ“. Както обясни Питър Харел, член на Съвета за сигурност, който отговаря за международната икономика и конкурентоспособността, санкциите трябва да доведат до „непоносими финансови разходи за големите руски финансови институции“ и да „провокират изтичане на капитали, инфлация и разоряване на банките“. Според Харел и ЕС ще предприеме подобни стъпки.

Прессекретарят на Министерството на търговията на САЩ Теа Кендлър каза, че се обмислят и мащабни санкции срещу ключови фигури и индустрии, които „не бяха обсъждани през 2014 г.“, когато Крим беше обединен отново с Русия.

Напрежението в руско-американските отношения рязко нарасна в края на миналата година. Във Вашингтон непрекъснато се говори, че Русия е събрала десетки хиляди войници на границата с ¿-кр@й н@. В отговор Москва многократно заявява, че няма планове за нашествие, но трябва да се вземат предвид рисковете във връзка с приближаването на военната инфраструктура на НАТО към руските граници.

“Конвоят на свободата” върви по Америка

При подготовката на санкциите администрацията на Джо Байдън проведе разговори с най-големите банки в страната. Те имаха за цел да не нарушават глобалната финансова система. Санкциите неизбежно ще доведат до сериозни рискове за международните банки с голямо руско участие, включително “Сити Банк” от САЩ, френската ”Сосиете Женерал” австрийската “Райфайзен” и италианската “Уникредит”. Европейската централна банка вече поиска информация за руски и ¿-кр@ ин ски рискове от “Дойче Банк” и ИНГ, най-големите кредитори в Германия и Холандия.

Допълнителен риск за европейските банки е, че конфликтът в ¿-кр@й н@ може да навреди на рублата, намалявайки стойността на акциите на техните руски дъщерни дружества. Освен това клиентите на руските банки са не само обикновени физически лица, но и корпорации и бизнес лица. Някои може да имат големи отдели за управление на богатството.

Източници на “Ройтерс” съобщиха, че Вашингтон обмисля възможността за ограничаване на доставката на компютърни чипове за Русия, за което се провеждат консултации с представители на Южна Корея и тайванската администрация. Освен това САЩ и ЕС работят по начини за ограничаване на способността на Москва да конвертира валута. Една от най-драстичните мерки може да бъде прекратяването на достъпа на Русия до системата СУИФТ, която обработва 42 милиона плащания дневно.

В същото време САЩ са загрижени за възможни странични ефекти, подобно на случилото се през 2018 г., когато санкциите срещу Русия нарушиха световната верига за доставки на алуминий и доведоха до 30% увеличение на цените на металите. Тези мерки засегнаха особено тежко”Русал” чрез ограничаване на достъпа му до глобалната алуминиева индустрия на стойност 140 милиарда долара. Според източници на “Уолстрийт Джърнъл” екипът на Байдън не обмисля налагането на санкции върху руския износ на петрол и газ, планираните ограничения ще засегнат държавните банки, високотехнологичния износ и сделките с държавни дългове.

Тази седмица руският външен министър Сергей Лавров каза, че ако зависи от Русия, тогава няма да има война с ¿-кр@й н@. „Не искаме войни, но няма да позволим грубо атакуване на интересите ни, игнориране на интересите ни“, каза Лавров.

Заплахите на САЩ за санкции срещу Русия и евентуалното им налагане, предупреди Лавров, биха били равносилни на прекъсване на отношенията и Вашингтон разбира това.

Експертите подчертават, че САЩ наистина имат възможност да наложат по-строги санкции от тези, които са взети преди. Но не се предвижда мач на едни врата. Както обясни Василий Колташов, ръководител на Центъра за икономически изследвания към Института за глобализация и социални движения, това ще бъдат радикални и дори „адски“ санкции, които ще зачеркнат „разговорите за така наречената свободна търговия и за ангажимента на САЩ към Вашингтонския консенсус от 80-те години. Той не изключва, че САЩ ще въведат пълна забрана за продажба на технологии и оборудване на Русия, особено в областта на микроелектрониката и добива на природни ресурси. „В разбирането на Съединените щати подобни мерки трябва да затруднят достъпа на Русия до американски високотехнологични продукти“, казва експертът.

Тези мерки ще засегнат не само Русия, но и Европейския съюз. Някои европейски компании вече са принудени да отстъпят под натиска на китайските продукти на руския пазар. И в случай на нови санкции Китай ще засили позициите си. „Но дори при най-лошия сценарий САЩ няма да могат напълно да се откажат от закупуването на руски стоки, особено ценни суровини“, подчерта източникът.

В отговор Русия ще нанесе удар, прогнозира експертът, който може да бъде пагубен за САЩ. Първо ще бъдат прекъснати дипломатическите отношения, което ще освободи ръцете при присвояването на интелектуалната собственост на САЩ, тоест техните патенти. „Ответните действия на Русия могат просто да изхвърлят американската икономика и система от седлото. Само към 2013 г. САЩ имат интелектуална собственост на стойност 5 трилиона долара. И сега тази цифра може да достигне до седем трилиона. И ако Русия освободи цялата американска интелектуална собственост въз основа, например, на прекратяване на дипломатическите отношения, тогава за американската икономика това ще означава загуба на трилиони долари, на американския фондов пазар ще бъде нанесен силен удар “, прогнозира Колташов.

Освобождаването на интелектуална собственост ще нанесе мощен удар върху американската фармацевтична индустрия и инженерни компании. „Ще може да се произвежда всичко, без да поглеждаме назад – лекарства, електроника. Щетите за американската икономика ще бъдат колосални. И най-важното е, че ще престане да съществува в предишната си форма. Ще се сблъска с нови исторически обстоятелства, защото всичко, на което са очаквали да паразитират завинаги, ще бъде унищожено “, обясни експертът.

Александър Разуваев, член на Надзорния съвет на Гилдията на финансовите анализатори и рискови мениджъри, се съмнява, че с помощта на санкциите на САЩ те могат да провокират банкова криза в Русия. Прогнозираните щети за руската икономика в размер на 50 милиарда долара са 3% от БВП на Русия. Ако решат да „ограничат предлагането на “АйФон”, тогава за мнозинството това няма да има значение, въпреки че е по-добре за една страна е да се вписва в глобалната икономика“. „Това не е 2014 г., нашият корпоративен сектор е много по-малко зависим от външните капиталови пазари. Русия може да реагира много остро, като замрази плащанията към Запада по външни дългове, включително корпоративни, и дивиденти, защото 30-40% от търгуваните акции са собственост на чуждестранни, предимно западни фондове“, каза Разуваев.

Въпреки това зануляването на фондовия пазар, който традиционно зависи от чужденците, ще бъде болезнено за Русия. „Имаме 17 милиона брокерски сметки. Това е доста, защото като се вземат предвид семействата можем да говорим за 40 милиона души. Но все още не е ясно дали изобщо ще бъдат въведени тези санкции. Самите американци казват, че това ще стане само в случай на руска атака срещу ¿-кр@й н@. Но атака няма да има”, убеден е анализаторът.

В случай на нови санкции Русия може да компенсира загубите с рязко увеличение на цените на енергийните ресурси. Но дори и без налагане на санкции, експертите очакват естествено покачване на цените. Следователно приходите от износ на Русия ще продължат да растат при всякакви условия. „През първата половина на годината първо ще поскъпнат въглищата, а през втората – петролът“, прогнозира Разуваев.

Превод: В. Сергеев

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Най-сетне признаха, че тяхната „Проверка на фактите“ е просто мнение

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Nikolay Barekov
Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.
Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно -дясна Русия.
Толкова за идеологиите на 21 век.

Източник/ци: Санкциите на Байдън стават заплаха за САЩ - Поглед Инфо

Дългът на САЩ надхвърли 30 трилиона долара - МИГNews – Новините без цензура

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!