Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Петков отвърна на огъня от Радев: Посещението ми в Скопие е закъсняло

Започна се! Румен Радев захапа остро Кирил Петков. „Заприличвате на модела Борисов“.

Премиерът Кирил Петков не остана длъжен на президента Радев и му отговори подобаващо на отправените по-рано критики. 

"И за „Булгаргаз” и за посещението в Северна Македония съм сигурен, че направихме правилните стъпки", заяви министър-председателят в отговор на атаките на президента.

"За „Булгаргаз” за мен беше абсурдно, цената на газа да скача с 30 процента, едновременно с това да се отказваме от мощности, които идват от Азербайджан, въпреки че са на много по-ниска цена, и да се оправдаваме през гръцка връзка, която в последствие нашите доставчици от Азербайджан казаха, че не е проблем да бъде заобиколена", заяви премиерът.

"Истината е, че ние сме загубили 30 години в отношенията ни със Северна Македония. Не само, че не е прибързано посещението, то беше ужасно много закъсняло. Не аз като министър-председател, то беше закъсняло като българската страна да има активна позиция, да има конструктивен тон на действие, да има ясни цели и точен подход". Така премиерът Кирил Петков коментира думите на президента Румен Радев, че българското посещение в Северна Македония е било прибързано. 

„Няма как да се карате със съседа и да си мислите, че това е добре“, каза още Петков. На въпрос на журналисти, дали не се е предоверил с оглед на срещата на ОМО „Илинден“ с президента на РСМ, Кирил Петков заяви, че още много сили ще се опитат да спънат процеса.

„Факт е, че има много сили на Балканите, които не искат РСМ да бъде част от ЕС. Защо не искат? Защото нестабилни Балкани в тази геополитическа ситуация дава преимущество на страни, които не ни мислят доброто. Но нека оттук-нататък да не се оправдаваме с чужди държави, а да запретнем ръкави и да си свършим работата. И ако го направим по „стария“ начин, запъваме се и едва ли не ако не е по нашия начин, няма да е по никой друг начин ще ни доведе до там, където се намираме, а именно най-ниската точка.

Няма да коментирам, какво е направил президента на РСМ, защото хубавото е, че външната политика на България и Р. Северна Македония зависи от министър-председателя и от Министерския съвет на двете държави“, категоричен бе Петков.

Прекара ли ни С.Македония? Стево Пендаровски нагъл: Рано е да се променя нашата Конституция заради българите

Източник/ци: Кирил Петков отговори на Радев: Посещението ми в Скопие е закъсняло

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!