Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Келнерка е депутатката от "Продължаваме Промяната", която иска затвор за журналисти – АЕЖ е притеснена от идеите им

Депутатката от Продължаваме промяната Антония Димитрова, която предложи затвор за журналисти, всъщност е позната в Шумен като келнерка в известно заведение, разказват наши източници от града на Тодор Колев. 

Според съгражданите й нейната снимка можела да се намери преди време в някои интересни сайтове за запознанства. Дамата се представя като журналист, тъй като 2 години била работила в Радио Шумен, където обаче колегите не я помнят, пише КлубЗет. 

Тя е може би единственият депутат от Продължаваме промяната, който не е вписал владеене на чужд език в данните си, публикувани на сайта на НС.

Българският език също не е силен за нея, което допълнително поставя въпросителни около принадлежността й към журналистическата професия, както личи от изказването на Димитрова в Медийната комисия на парламента, на която е член: „Защото сме свидетели как се бълват всякакви новини, фалшиви новини, за което човекът трябва да носи лична, персонална наказателна отговорност за това”. 

За грамотните хора е известно, че „лично” и „персонално” означава буквално едно и също. От изказването не става ясно и кой е органът, който може да прецени коя новина е фалшива, а коя не е. Съдебните състави са само от юристи, а според последните световни изследвания 96% от населението на планетата не могат да отличат истинските вести от фейковете.

Неприятен е фактът, че Димитрова е завършила Начална педагогика в Пловдив и би могла да възпитава деца. Не, че присъствието на такива кадри в парламента – дамата е била не просто кандидат, а водач на листата на ППромяната в Шумен, добавя особена стойност на НС.

ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЗАКОНИТЕ ЗА ЛЕГАЛИЗИРАНЕ НА ЗЛОТО

АЕЖ е притеснена от идеите за наказателна отговорност за журналисти

Асоциацията на европейските журналисти е силно притеснена от изразените идеи по време на заседанието на парламентарната комисия по културата и медиите от 19.01.2022 г.  За скандалните предложения на депутатката от ПП 19 минути вече предупреди. 

Видно от стенограмата е, че народната представителка от “Продължаваме промяната” Антония Димитрова предлага въвеждането на наказателна отговорност за журналисти заради техни публикации. 

Не става съвсем ясно какво точно има предвид депутатката, дали клеветата и обидата, за които и сега може да се носи наказателна отговорност, трябва отново да се превърнат в престъпления от общ характер и отново да бъдат преследвани от прокуратурата, дали отново трябва да се наказват със затвор или пробация, или пък да се създаде нов състав на престъпление.  

Никой от останалите членове на комисията не се противопоставя на идеята, вместо това председателят Тошко Йорданов от “Има такъв народ”, заявява, че има идея и ще я сподели на коалиционно ниво. В дискусията как да се търси отговорност от авторите на публикации със заблуждаващо съдържание се включва и зам.-председателят на комисията Тома Биков от ГЕРБ, който казва, че проблемът е, че на някои сайтове не може да се открие нито собственикът, нито авторът и затова няма как да се търси отговорност, “иначе, разбира се, всички сме за”. 

Тошко Йорданов отговаря, че “този проблем може да бъде избегнат с една законодателна промяна, която много рязко ще дисциплинира и сайтовете, и телевизиите” и обещава да представи тази промяна. 

Асоциацията на европейските журналисти настоява народните представители Антония Димитрова, Тошко Йорданов и Тома Биков ясно да декларират какви точно са им идеите за търсене на отговорност от журналисти и какъв точно проблем се опитват да решат с предложенията си.

Източник/ци: Келнерка е депутатката от ПП, която иска затвор за журналисти | Новини | Новини от България и Света | 19min.bg

АЕЖ е притеснена от идеите за наказателна отговорност за журналисти | Новини | Новини от България и Света | 19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!