Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Виктор Орбан: "Събуди се, Европа!" Съдът на ЕС взема политически решения от името на народите и правителствата ни

Държавите-членки на Европейския съюз не трябва да приемат ситуация, в която политическите решения се вземат от Съда на Европейските общности, вместо от техните народи и правителства, написа Виктор Орбан в своето 16-то есе от поредицата „Самиздат“, публикувана на уебсайта на премиера miniszterelnok.hu.

„Тази кауза не е само на Полша и Унгария - тя е обща кауза на всички европейски граждани и държави-членки. Събуди се, Европа!“, пише Орбан.

ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД НА КОМУНИЗМА

ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЗАКОНИТЕ ЗА ЛЕГАЛИЗИРАНЕ НА ЗЛОТО

Според унгарския лидер, Съдът винаги е бил важна част от „сложната машинария на ЕС“, като добави обаче, че неговите „амбиции са нараснали до безпрецедентно ниво“.

Съдът, казва Орбан, към момента се е „самоназначил за флагман на европейския федералистки проект“. „Това е видно от изявленията, издадени от председателя на Съда във връзка с делото, повдигнато до него от Полша и Унгария, и свързаното решение – което се очаква на 16 февруари“, каза той.

Изявленията на председателя на съда ще се разглеждат като важни документи в историята на ЕС, каза Орбан, добавяйки, че решението ще разкрие „дали политически и идеологически условия могат да бъдат свързани с изплащането на финансови ресурси, на които държавите-членки имат право“.

„Изявленията на председателя на съда не оставят никакво съмнение относно вероятното решение, тъй като, както твърди той, това, за което съдиите в Люксембург трябва да вземат решение, не е делото пред тях, а бъдещето на европейската интеграция. На друго място той също дава да се разбере, че решението ще формира основата за следващата фаза на интеграция“, каза Орбан.

Решението, което съдът ще вземе, ще разкрие, че „той смята за желателно формирането на федерална Европа“.

„Това не е голяма изненада - когато е виждал, че механизмът на европейската интеграция спира, Съдът винаги е тласкал ЕС към федерализъм; той целенасочено разшири правомощията си и подкопа устоите на националния суверенитет. Тези решения в действителност не са правни по своята същност, а политически, като законът просто се използва като инструмент за налагане на политическа резолюция. Гласът може да е гласът на Яков, но ръцете са ръцете на Исав“, пише Орбан. Според него въз основа на този опит възниква фундаменталният въпрос: кои са истинските господари на бъдещето на европейската интеграция?

„За Съда възможно най-тясната европейска интеграция е цел, която има предимство пред всички други съображения и ценности. Неговите членове смятат, че съдиите и съдът могат да заменят вземащите политически решения. Те смятат, че могат не само да администрират закона, но и да го създават и развиват. Те смятат, че могат да принудят държавите-членки да преминат към следващия етап на интеграция. Те смятат, че могат да поставят държавите-членки под опеката на институциите на ЕС във връзка с въпроси, по които ЕС няма правомощия. Те смятат, че това може да се постигне с бюджетно изнудване“, категоричен е унгарският лидер.

„Ние, напротив, вярваме, че бъдещето на европейската интеграция е в ръцете на държавите-членки и гражданите на тези държави-членки. Ние сме тези, които съставляваме източниците и крайните пазители на нашите споделени европейски ценности. Смятаме, че държавите-членки и техните граждани сами решават как искат да си сътрудничат и какви правомощия желаят да упражняват съвместно. Смятаме, че Съдът не може да ни лиши от основните ни права. Смятаме, че Съдът не може да създаде нови правомощия на ЕС от нищото“, заявява Орбан.

Премиерът каза, че Унгария е „в неизгодна позиция“ в тази битка.

КОМУНИЗМЪТ Е В ОСНОВАТА НА ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА

„Правото на ЕС не ни предоставя инструменти, които можем да използваме срещу политическите решения на Съда и срещу скритото разширяване на правомощията. Ето защо държавите-членки трябва да предприемат колективни действия, за да защитят правата си“, завършва есето си унгарският лидер Виктор Орбан.

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник: Агенция "Фокус"

Източник/ци: Виктор Орбан: Съдът на ЕС взема политически решения от името на народите и правителствата ни

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!