Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Потурнаци - нацисти - комунисти - [ ? ]

May be an image of 9 people and outdoors

Кристиян Шкварек

Откакто България не е своеобразна средновековна империя със собствена геополитическа тежест на българския народ му се налага да живее в постоянен цикъл от геополитически мрежи на други империи. Това, поне за момента, изглежда неизбежно.

Понякога този цикъл е страшно дълъг – цели векове като част от Османската империя. Понякога е много кратък – сямо няколко години в Оста на Третия Райх. Това, което е константно, е неизбежната поява на сегмент хора в българското обществото, които ще предложат себе си за обслужващ персонал на дадения, в конкретния момент, геополитически господар. Хора, бранещи всячески интересите на въпросния господар у нас, водещ от които, разбира се, е самата принадлежност на страната ни към геополитическата му мрежа. Те нерядко се облагодетелстват от външната подкрепа на Метрополията, която ги разглежда като удобна колониална администрация на местно ниво. Своеобразна „пета колона“ от хора, която намира за свой дълг (или работа) това да громи всеки, поставящ под съмнение нашето ново подчинено положение.

В Османската империя това са хората, които се „потурчват“ (потурнаците), това са продалите се на Високата Порта чорбаджии, това са събирачите на данъци в замяна за процент от тях, това са отдалите се в една или друга формална на служба на османските власти християни, и със сигурност най-популярно – това са еничарите. (макар, може би, те да са най-неточният пример, защото тях ги взимат от малки и нямат избор)

По време на Третия Райх това бяха онези български политици и общественици, които бяха съгласни или дори активно настояваха да предадем еврейската ни общност на нацистите. Онази част от политическия ни и военен елит, която беше несъгласна с отказа ни от участие на Източния Фронт и активно кроеше планове за преврат срещу Борис Трети, с цел установяване на фашистки режим, директно подвластен на Берлин.

През студената война това бяха българският комсомол и интернационал, на които им беше позволена привилегията единствени да критикуват властите у нас, но само за това, че не държи достатъчно топла и вярна връзка с Москва. Това бяха онези, в чиито глави се роди великата идея да станем „16-та Република на СССР“. И това бяха онези, които помакедончваха собствения си народ в Пиринско, защото такава беше линията и "много ни натискаха отвън".

Кои, бихте казали, са хората и кръговете, изпълняващи тази вечна роля в българското общество днес?

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Най-сетне признаха, че тяхната „Проверка на фактите“ е просто мнение

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Nikolay Barekov
Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.
Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно -дясна Русия.
Толкова за идеологиите на 21 век.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!