Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Министър Събев иска да купи ледоразбивач с европейски пари

Министър Събев иска да купи ледоразбивач с европейски пари

Михаил Стоянов, "Дневник"

България иска да купи ледоразбивач за река Дунав с европейски пари. Това се разбира от съобщение на Министерството на транспорта и съобщенията. В него се посочва, че страната е кандидатствала по осем транспортни проекта на стойност около 391 млн. евро по Механизъм за свързана Европа 2021 - 2027.

Четири от предложенията са на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". Освен придобиването на ледоразбивач те включват още проекти за рехабилитация на вълнолом в пристанище Бургас, проучване на възможностите за електрификация на речните пристанища и за определяне на потенциални точки за изграждане на платформи за комбиниран превоз в пристанище Русе. 

"С покупката на специализиран кораб - ледоразбивач, ще се подобри целогодишният достъп до българските речни пристанища. До момента България не разполага с подобен тип съоръжение. Мултифункционалният кораб ще помогне за премахване на заледяванията в пристанищата през зимата и за измерване на дълбочините в тях през останалата част от годината", уточняват от транспортното министерство. 

Другите предложения от българска страна са за модернизация на железопътната отсечка Медковец - Срацимир от направлението Видин - София, изграждане на паркинг зони за тежкотоварни превозни средства в Елин Пелин, Русе и Видин, развитие на мултимодална логистична платформа София-запад и създаване на ново корабно място на пристанищен терминал Бургас-запад с железопътна връзка и системи за зареждане на корабите с електричество. 

Срокът за одобрение на проектите от Европейската комисия е до средата на 2022 г.  

Източник: "Дневник"

Източник/ци: Министър Събев иска да купи ледоразбивач с европейски пари | glasove.com Новини

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!