Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Симеон Сакскобургготски се ожали, търси помощ: Тормозят ме 12 г., не ме оставят да си умра спокойно

Симеон Сакскобургготски: Не ме оставят да си умра спокойно

Снимка: Булфото

Симеон Сакскобургготски коментира мораториума върху имотите на царската фамилия, наложен от Народното събрание. Той не крие обидата си, споделя в интервю за "24 часа".

"Нещо изцяло несправедливо, измислено, което 12 г. да ме тормози. Което е абсолютно против всякакви права и други приказки, които толкова лесно се вадят в някакъв момент. Но да кажат на човек, че не може 12 години и нещо вече да се разпорежда с имуществото си, е несправедливо. И дори в юридически смисъл също, защото един парламент не може да наложи на един индивид мораториум. А си остана 12 г., защото има винаги други приоритети", казва Сакскобургготски.

Наследникът на българския престол припомня, че съдът в Страсбург си каза думата и "сега ще трябва да се обсъди какви са ходовете".

"Не искат да ме оставят да си умра спокойно. Продължават да ме тормозят. 12 години не можеше ли да има инициатива и да отстрани този мораториум?!", признава той кое го мъчи най-много.

"Ние сме били по съвсем друг начин възпитавани, с принципи и какво ли не. 1946 г. ни конфискуваха всичко - Бога ми, това държавно ли беше, да си го конфискува държавата?! Само това, като постановка, е достатъчно всеки разумен човек да си каже - чакай, значи това е било частно. А не да се мъдрува, да се тълкува. Държавата да наема външни адвокати, на които да плаща милиони за тези дела, вместо да си ползват адвокатите в министерствата... Толкова ми е криво да ме тормозят по този начин. Не знам за какво, но това е", изповядва още Симеон Сакскобургготски.

По темата за членството на Република Северна Македония в ЕС да се мисли прагматично, без червени линии, особено на фона на това, че в чужбина не ни разбират проблема със Скопие. Тази теза развива Симеон Сакскобургготски. "Аз помня д-р Желю Желев, светла му памет, беше първият, който призна Република Македония тогава. Значи вече имаме много позитивен прецедент. Сега, в такъв момент за Европа, е наистина много важно да дадем ход на тези две държави. Така че трябва да се намери прагматичното.

"Мисля, че както всеки проблем, и този има решение. Стига да се намери добрата воля. И най-вече - да няма така категорични червени линии. А спокойно, с постоянство, но да вървят нещата напред. Понеже вече има хора, които може би недоразбират в чужбина. И ни представят българите, като сякаш се възползваме за известен натиск с нашата позиция спрямо възможностите на двете въпросни държави да влязат в ЕС. Това не е най-добрата реклама за България или за мнението, което имат за нас в Брюксел. И с това трябва да се съобразяваме.

Колкото до историята и всичко... Бог знае, че аз, като цар, говоря с едно известно право и опит, защото съм запознат много добре с нашата история", коментира Сакскобургготски. Бившият премиер подкрепя акцента, поставен от сегашния върху инфраструктурата и създаването на 5 работни групи с Република Северна Македония. "Мисля, че в крайна сметка ще се намери решение, защото за Северна Македония и Албания е ключово да влязат в ЕС. Имат желанието и държат за това.

Симеон Сакскобургготски пояснява, че не стои на тезата да отстъпим от позицията си, но прави уговорката: "Мисля, че засегнатите страни трябва да намерят начина, по който да се съобразят с моментите, които ги делят, но същевременно да видят, че ако всеки твърдо и безкомпромисно си отстоява позицията, не може да се напредва в преговорите.

Според него интересите трябва да се защитават и от двете страни, но с нормален тон и диалог. Убеден съм, че ще се постигне. Но без такива гръмки изказвания и ултиматуми. Защото това са от 19-и век прийоми. А в 21-ия век, и вече в ЕС... Ролята на България например да помогне на тези две страни със своя опит, как да затворят преговорните глави за членство - това е толкова важна роля и ще остане в историята. Жалко е и от двете страни да има блокиране", коментира Сакскобургготски.

"Във всичко трябва да се търси баланс", коментира Сакскобургготски напрежението между НАТО, Запада и Русия, и отражението му върху България.

"Къде са интересите на България? И къде сме, ако погледнем географията и историята? Знаете ли, ще кажа нещо, което може би ще прозвучи неучтиво, но имам впечатлението, че в някои страни или среди на Запад - за хората Русия е Путин. С цялото ми уважение към президента Путин, Господ да му даде дълги години, ама Русия си е там и ще си остане. И е огромна страна, огромни ресурси. Сега, с извинение, да се путинизира Русия, не си струва. Толкова е... почти детинско като разсъждение", категоричен е Сакскобургготски.

Според него "трябва да се гледа с далеч по-прагматичен начин и с много повече перспектива. Отколкото само защото някой решил да критикува президента Путин. И тогава вече Русия и Путин са едно и също. Малко по-сериозно! И тук, в България, също такива гласове се чуват. А аз винаги просто гледам в интереса на страната и мисля, че има начин, по който да се отнасяме по-разумно. Имаме толкова и сродни неща", коментира бившият министър-председател.

Бившият премиер казва, че е "хубаво, че има правителство", защото цяла една година си е заминала. Той смята, че все пак трябва да му се даде кредит на доверие от поне 100 дни, а не веднага да се атакува и отрича.

"Защото никой не е роден политик или подготвен за всичко", вмята Сакскобургготски. Той отправя съвет към четворната коалиция да не си говори през медиите или с "високоговорители на улицата", а да води директен диалог.

"Същевременно и начинът, по който да се обсъждат - на четири, шест или колкото щете очи може да се разговаря, дори да има различни мнения или пък направо словесни сблъсъци, но то си остава в кръга на коалицията. "Дали тройна, или повече, коалицията е точно това - поставят се едни цели, които коалицията иска да постигне. И оттам вече всеки отстъпва по малко или гледа да се договори. Това не е пазарлъци, както много хора си въобразяват и се опитват да дамгосат една коалиция. Навсякъде е така", коментира от позицията на опита си в тройната коалиция бившият премиер.

Симеон Сакскобургготски споделя още, че при разговорите му с чужди посланици отзвукът от новата власт е, че "надеждата е България да се справи със своите проблеми и предизвикателства като член на ЕС".

Симеон Сакскобургготски признава още, че не само е ваксиниран, но си е сложил и бустерна доза.

"И бустизиран, и всичко, което може. Вярвам в науката. Пък и логиката - като гледам хора, които толкова се съпротивляват или не вярват на здравните власти. Не знам. Хубаво, всеки има право, но във всичко това има и доза егоистичност. Дали ти харесва, или не - това е", изказва мнението си относно сблъсъка на настроенията в общество "против" и "за" ваксините. На въпроса как гледа на нежеланието на българина да се ваксинира, царят казва: "Лично съжалявам, става ми криво. Но ако теглим чертата - Португалия, която е с 80% ваксинирани, продължава да има много висок брой заразени. Не сме и най-, най-, сигурно има и други страни, но в ЕС като че ли... Но недоверието е наша черта всъщност - към властта винаги да си имаш по едно наум, независимо коя е властта, кой я изпълнява или я държи. Вместо да си помислиш, че тия, които управляват, са за тебе, твои хора. А не някакви си демони. Аз съм потърпевш и зная какво е. Особено след това.

Саксборугготски коментира и протеста срещу зеления сертификат, организиран от Възраждане.

"Съвсем нормално е всеки да протестира. Но на тази тема вече... Лошото е, че излиза така и в чужбина, и хората се питат ние какви сме. Трябва винаги да има едно око към света - за какъв имидж и каква представа си правят за България. Но това си е демократичен процес, дето се вика. Докато е нещо мирно и спокойно, а не да се екзалтират хората... Намерих много за уместно факта, че самата полиция реагира много спокойно и адекватно. Не знам защо толкова го вземат присърце едни, или се мобилизират други. Това е логично при такива обстоятелства", споделя Сакскобургготски.

И продължава с пример: "Видяхме какво се случи при КСНС. Логично е, ако може да се предотврати по някакъв начин - дал Господ да има сертификат. Дали се нарича зелен паспорт, или не - важно е да има гаранция. Не само за депутатите, но за всички, които работят в парламента, за цялата машина. Има хора, които мислят, че това е нещо, което ги ограничава и им се налага. "

Саксборугготски одобрява и въвеждането на бонуса от 70 лева за пенсионерите, ако се ваксинират. "Четох, че искат да въведат това за пенсионерите. Това е хубава инициатива. Насърчава, пък и си има възнаграждение в добрия смисъл на думата. И на практика е за обществото - за вас, за мен, за когото и да било", смята експремиерът.

Наследникът на цар Борис Трети не подминава и темата за мораториумите - и за цените на електричеството, и за неговите имоти.

"Всяко правителство си има вижданията, специалисти и експерти. Но някои мораториуми може да излязат скъпо, други може би пък да е точно удачната мярка", коментира предпазливо той замразяването на цените на тока от Народното събрание.

Източник/ци: Petel.bg - новини - Симеон Сакскобургготски: Не ме оставят да си умра спокойно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!