Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Заради високите сметки: Режим на тока в няколко градове и села

В два града в Североизточна България и околните села се въвежда режим на тока. Причините са непосилно високите сметки, непосилни за местните общини. Ръстът е троен.

Затова в община Вълчи дол въвеждат сериозната мярка. Кметът Пепа Пенчева споделя, че сметката на тока за ноември е три пъти по-висока - над 20 000 лв., а за декември над 40 000 лв. "С междинното плащане и компенсацията реално плащаме над 58 000 лв. От 00:00 ч. до 5:30 ч. ще бъде спиран тока в град Вълчи дол, а в селата електричество няма да има от 21:30 ч. до 5:30 ч.", заяви тя.

Пенчева се опасява, че по този начин се създават предпоставки за битова престъпност. "Досега беше намалена до минимум, но сега съм притеснена", подчертава кметът.

Такава мярка вече повече от седмица е предприета в община Дългопол, а други населени места също я обмислят.

На този фон в община Лесичово, Пазарджишко, също са предприели тази мярка. По думите на зам.-кмета Веселина Милкова във всички населени места от общината ще има режим на тока. "Кметовете по населени места ще определят сами в кои часови диапазони няма да има ток и по кои улици. Всички се обединени около това сутрин от 5:30 до 7 ч. и вечерта от 18:30 до 23:00 ч. да има улично осветление. При една консумация на ток от 9000 лв. през 2020 г. сметката за ток скочи до 26 000 лв. през 2021 г.", разкри тя. И добави, че училищата и детските градини няма как да бъдат оставени без ток, но ще трябва да обмислят потреблението си на ток. Режимът ще бъде въведен тази седмица.

Източник/ци: Заради високите сметки: Режим на тока в няколко градове и села - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!