Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Фармацевт: До 20% увеличение на цените на лекарствата

"Има предизвестие за увеличаване на цените от производителите на лекарства. Ръстът ще е в размер от 4 до 20% за някои медикаменти, то отразява инфлацията". Това заяви в студиото на "Твоят ден" председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. 

По думите му най-голям скок в цените ще има при медикаментите без лекарско предписание. "Законът обаче ограничава увеличаването на цените по НЗОК. Козметиката и хранителните добавки могат да имат неограничено повишение в цените", обясни Костов.

Той съобщи, че проблемът с дефицита на медикаменти се задълбочава. "Почти цялата група антикоагуланти ги няма. 373 лекарства са забранени за износ към момента. Причините са основно производствени, потреблението е нараснало в пъти. Редица лекарства се използват за COVID, а преди само за специфични случаи, като например тези за астма", подчерта фармацевтът. 

По отношение на компенсациите той сподели, че такива има за всички бизнеси. "Над 30 000 лева повече сме платили за ток в сравнение с миналата година. Вероятно ще търсим увеличаване на размера на помощите, но предстои да го обсъдим в бранша", изясни той.

Според него няма единна цена за тестовете за коронавирус, тъй като тя зависи от произхода и вида. "Има десетки видове, огромно разнообразие. В България няма дефицит на тестове. Най-скъпите са за 15 лв., а има и под 10 лв.", посочи Николай Костов. 

Животоспасяващо:

Излекувана след четене на тази книга

Защитени от Божественото

Жена се възстановява от инвалидност с практикуване на Фалун Дафа

Четене само на 20 страници върна жена от ръба на смъртта

Чудеса за подобряване на духа и тялото

Връзката между здравето и морала

Фалун Дафа възстановява здравето на студентка с увреждания

Нравствеността е най-доброто лекарство и рецепта за решаване на всички болести и бедствия

Източник/ци: Фармацевт: До 20% увеличение на цените на лекарствата - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!