Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Накъде отиват нишките на заговора в Казахстан

Накъде отиват нишките на заговора в Казахстан

/Поглед.инфо/ „Осем хиляди терористи от различни страни в Казахстан“ е заглавието на турския вестник “Туркие”, описващ събитията в Казахстан, позовавайки се на високопоставен източник в казахстанската администрация.

Осем хиляди души, обучени в области като саботаж и тероризъм, преминаха границата и влязоха в страната. Установено е, че някои членове на силите за сигурност подкрепят тези хора”, пише Йълмаз Билген, автор на статиятаИзточници в казахстанските служби за сигурност, които информираха нашия вестник, казаха, че решението на Токаев да се обърне към ОДКС е повлияно от слабостта на военните, полицейските и разузнавателните структури на страната. Министърът на вътрешните работи на Казахстан Ерлан Тургумбаев каза: „Престъпниците се обличаха като полицаи и войници“. Бяха разпространени видеозаписи, показващи, че голям брой полицаи и военни са се присъединили към демонстрантите през горещите часове на 4, 5, 6 януари. Установено е, че някои служители от Комитета за национална сигурност на Казахстан и полицаи са играли активна роля в ръководенето демонстрантите и изпращането им до стратегически точки”, допълва журналистът.

Според информацията, която нашият вестник получи от казахстански източници“, продължава турският вестник, „в Алма-Ата е открит терористичен лагер за 3000 души, който се е превърнал в епицентър на събитията. В нощта на 4 януари тези ориентирани към уахабитите лица са се събрали в Централната джамия и, разпръснати из Алма-Ата, провокират хората. Някои от тях са изпратени в други горещи региони. Съобщава се, че тази структура, действаща в Казахстан, е била ръководена от заместника на задържания председател на Комитета за национална сигурност на Казахстан Масимов - Самат Абишев.”

В продължение на темата преподавателят в Истанбулския търговски университет д-р Зебинисо Хюсеин отбелязва, че е подаден сигнал към всички тюркски републики в ОДКС: „Всички тюркски държави трябва да са готови както по отношение на икономиката, така и във връзка до мащабни провокации. Узбекистан се оттегли от тази военна структура и от Митническия съюз, създаден под ръководството на Русия. Заплахата за Узбекистан вече е много ясна и трябва да бъде елиминирана, преди да стане неудържима. Има потенциал за разпространение и в други страни."

Гръцкият вестник „Руска Атина“ от своя страна публикува показанията на ¿-кр@ ин ския гражданин, политически експерт Андрей Бодров, който се е завърнал от Алмати, който разказва как е завзето летището в града и какво се случва в него. Той се озовава на летището заедно с група други ¿-кр@ ин ци, които не успяват да отлетят у дома. Отговаряйки на въпроса кои са тези, които са превзели летището, Бодров казва: „Мога да кажа, че това не са пекари, учители, лекари. Можете ли да си представите банков служител, който взема стрелково оръжие и отива да превземе летището, градската администрация? Буквално на втория ден от протеста на много места се появиха оръжия, и то много координирано, почти по едно и също време. Това вече говори за високото ниво на обучение на тези групи. Съставът им е ориентировъчен. Там на практика нямаше стари хора и жени, предимно силни млади мъже, добре обучени, притежаващи стрелково оръжие и най-важното, използващи го уверено.”

Едно е да имаш картечница, а друго е да можеш да застреляш човек с нея. Тези не се церемониха. И съответно няма как да се каже, че са били мирни протестиращи. Прилича на използване на специално обучени групи. Мисля, че това е умишлена тактика за създаване на хаос, за да се отвлече вниманието на полицията, така че няколко десетки точки в града да се „запалят“ наведнъж. В същото време групите имаха свои собствени бази за снабдяване и начини за координация, дори когато интернет вече беше спрян”, допълва свидетелят.

Темата постепенно се развива. Порталът „Руска пролет“ съобщава: „Разузнавателната мрежа на Алмати е създадена основно през периода на работа в град Чез Мартин, агент на ЦРУ под дипломатическо прикритие. Той е родом от Луисвил (Кентъки), работи за ЦРУ от 2007 г., сега се счита за „специалист по Русия“ . Най-добрият му набор в Алмати беше Тимур Нусимбеков, собственик на галерия и конферентна зала. Нусимбеков действа като насочващ, когато ЦРУ установява контакти с местни политически активисти и творческа интелигенция. Въз основа на неговите данни Мартин избира кандидати за група агенти, които трябва да бъдат използвани за организиране на протестно движение в Казахстан. Сред лицата, чиито досиета са предложени от Нусимбеков, са бъдещите лидери на групата “Събуди се, Казахстан”: Димаш Алжанов, Асем Жапишева и Суинбуке Сулейманова.

В случая с Алжанов, пише „Руска пролет“, „успяхме да установим, че той е бил вербуван през 2016 г. в ¿-кр@й н@ по сигнал на Дмитрий Кабак, агент на „киргизката“ станция на ЦРУ. Той беше част от "свитата" на по-големия американски агент Равшан Жеенбеков, но поради симпатиите на уредниците към сексуалните малцинства той е въведен в пряк контакт. Той отговаря за работата с ¿-кр@ ин ските радикали от „Десен сектор“ и „Удар“, на които беше предложено да бъдат поканени в Киргизстан през 2015 г., за да обучават „бойни групи“, но планът беше осуетен от руските специални служби и техните републикански колеги. Сред агентите на ЦРУ в Казахстан порталът посочва и редица други лица, действащи като журналисти, общественици, активисти на НПО.

Според Виктор Водолацки, първи заместник-председател на комисията на Държавната дума по въпросите на ОНД, агентите на британската MИ6 и американскатаНСА са започнали да създават терористични клетки в отдалечени кътчета на Казахстан преди 10-15 години. „Те се качиха в планините, където живеят обикновените хора, и разпространиха мрежата си. Те говореха отлично казахски и показаха колко е красиво на Запад и колко зле се живее в Русия. Казаха на децата и младежите, че, видите ли, пътят им е само на Запад. Щом настъпи точният момент, спящите клетки веднага формираха бойни отряди и направиха това, което виждаме. Тази информация беше получена от Комитета на Думата по ОНД от руски сънародници, които от много години живеят в Казахстан.

И ето още една интересна подробност. На 11 януари, когато вече беше ясно, че опитът за преврат се е провалил, самолет на американската авиокомпания “Феникс Еър”r, която обслужва ЦРУ, пристигна на международното летище в Алмати. Навигационните ресурси са записали полета на самолет с номер N198PA от Тбилиси до Алмати. Твърди се, че този американски самолет е трябвало да евакуира „гражданите на САЩ“, служителите на Генералното консулство и техните семейства. Предполага се обаче, че щабът на преврата и основните му активисти са били евакуирани с този самолет.

Всичко това не отменя такъв фактор в развитието на януарските събития като недоволството на хората от социално-икономическото им положение, но решаващ за развитието на кризата стана заговорът, чиито нишки водят до чужбина и около който има още много да се научи.

Превод: В. Сергеев

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

Най-сетне признаха, че тяхната „Проверка на фактите“ е просто мнение

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Американски военен доклад твърди, че Covid-19 е създаден от финансирана от САЩ програма в Ухан

Подозират Антъни Фаучи в укриване на данни за произхода на COVID

Голямото нулиране на личната собственост - план за завземане на земната природа от глобалния елит за да спрат производството на храни в името на борбата с изменението на климата

Източник/ци: Накъде отиват нишките на заговора в Казахстан - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!