Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Габриел Ескобар: САЩ работят с кабинета в София за зачитане на правата на македонското малцинство в България

Няма как да се обвържат визите за българи за САЩ с преговорите за Северна Македония, заяви заместник-помощникът на държавния секретар на САЩ за Западните Балкани.

Габриел Ескобар: САЩ работят с кабинета в София за зачитане на правата на македонското малцинство в България

Посолството на САЩ в София работи с българското правителство по въпроси, свързани със зачитането на правата на македонското малцинство в България. Това, според novatv.mk, е заявил пред "Гласът на Америка" заместник-помощникът на държавния секретар на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар. 

Той смята, че шест месеца, както обяви българският премиер Кирил Петков за разрешаване на спора със Северна Македония, са достатъчни за решаване на проблемите, въпреки че подчерта, че сред европейските партньори има недоволство, че процесът не върви бързо. 

Помолен да коментира изказването на лидера на партията "Има такъв народ" Слави Трифонов, че САЩ трябва да премахнат визите за България, ако искат България да премахне ветото на Македония, Ескобар каза: 

„Отмяната на визите е съвсем отделен въпрос от разговорите ни за Северна Македония. Има много условия, които трябва да бъдат изпълнени, за да могат страните да се класират за програмата за премахване на визите и за съжаление това не може да бъде договорено“. 

Ескобар заявява още, че е говорил с Франция за преговорите за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз и че смята, че споразумение може да бъде постигнато скоро. 

„Вече разговаряхме с Франция. Дадохме да се разбере, че вярваме, че членството в ЕС е от съществено значение за всички нас в Западните Балкани. Вярваме, че те са част от Европа, вярваме, че като отговарят на условията, като затварят главите, те трябва да бъдат по-интегрирани в ЕС и смятаме, че това ще бъде решение за всички страни. „Всяка страна, която се присъедини към ЕС, стана по-демократична, по-просперираща и по-стабилна“, каза той. 

„Процесът на присъединяване на Северна Македония към ЕС трябва да бъде решен от Европа. Ние обаче силно подкрепяме кандидатурата на Северна Македония за ЕС, смятаме, че тя свърши страхотна работа, тя вече е европейска държава, културно и исторически европейска държава. Затова искаме да видим процесът да започне възможно най-скоро“, каза Ескобар. 

Той вярва, че ЕС не е разочаровал Северна Македония, защото продължава да помага.

„Вярвам, че ще постигнем подходящо споразумение за много кратък период от време. „Ще работим върху това“, каза той.

Той каза също, че САЩ остават на позицията, че Северна Македония и Албания не трябва да бъдат разделени в процеса на присъединяване към ЕС.

„Няма промяна в позицията на Съединените щати. Вярваме, че и двете страни са свършили работата си, и двете страни се движат в правилната посока, и двете страни имат европейски фокус и ориентация и искаме да ги видим заедно. "Искаме да ги видим бързо заедно."

Той подчерта, че засега дипломацията, а не санкциите, остава единственият начин за конструктивен диалог.

„Не искам да говоря за санкции, защото не искам хората да мислят, че санкциите са механизъм, чрез който работим с други държави. „Засега вярваме, че виждаме положителни сигнали, идващи от двете столици, и искаме да продължим с дипломацията.

Според него борбата с корупцията е нещо, върху което трябва да работи всяка страна от евроатлантическата общност, включително и САЩ.

„Вярвам, че всяка държава трябва да работи за по-голяма прозрачност, върховенство на закона и съдебна независимост. Ще продължим да работим със Северна Македония, за да видим къде можем да допринесем за тези усилия“, каза Ескобар.

Българският президент Румен Радев след вчерашното заседание на Съвета за сигурност повтори, че няма да отменя ветото на Македония и дава разрешение за започване на преговорите за присъединяване към ЕС само с Албания.

Източник: fakti.bg

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Nikolay Barekov
Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.
Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно -дясна Русия.
Толкова за идеологиите на 21 век.

Източник/ци: Габриел Ескобар: САЩ работят с кабинета в София за зачитане на правата на македонското малцинство в България | glasove.com Новини

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!