Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Новогодишна тесла: 500 хиляди пенсионери ще получат по-ниски пенсии от 2021 г.

С леден души са поляти 500 хиляди пенсионери, които жадуваха някакво достойно увеличение на пенсиите. Вместо това те ще получат по-ниски пенсии, отколкото пред миналата година, съобщи бившият омбудсман Мая Манолова.

По традиция на 7-мо число всеки месец започва изплащането на пенсиите, като първи ги получават тези възрастни хора, които са заявили по банков път. Днешният празничен Ивановден обаче за стотици хиляди пенсионери се оказа шокиращ - вместо достойно увеличение на парите за старост, те получиха по едни жалки 12 лева, а други получиха дори по-малко пари, отколкото са взимали досега.

Минималният размер на основната пенсия за стаж и възраст в момента е 370 лв., докато официалната линия на бедност в България през 2022 г. е 413 лв. Това означава, че тези, които получават минималната пенсия и нямат роднини, които да им помагат са оставени напълно на произвола на съдбата от държавата.

"Днес си получих съобщението за пенсията – широко прокламираното преизчисление, което щеше да помогне на „нашите родители да живеят достойно“, в моя случай се оказа 17 лева и 43 стотинки. Колко ли е на тези с по-ниски пенсии от мен? Не че някога съм разчитала на някое правителство да „живея достойно“, но поне ми спестете гръмките обещания", са част от гневните реакции във фейсбук на пенсионери, които са на "ти" с технологиите.

"Моята пенсия е по-ниска от предходния месец. Как е възможно това?!", гневи се друг възрастен човек.

"Имам 41 години трудов стаж и днес получих увеличение с 12 лева - сега пенсията ми е 387 лева", със сълзи на очи споделя столична пенсионерка. "НОИ и властите се подиграват с нас. Докога? Кирил Петков да изпълни обещанията си и да осигури достойни пенсии на хората", настояват хората от третата възраст.

Лидерът на "Изправи се.БГ" Мая Манолова обяви, че нейната формация ще обжалва ощетяващото изчисление в съда.

В края на миналата година от НОИ съобщиха, че изплащането на пенсиите и добавките за първия месец на 2022 г. ще се извърши в периода между 7 януари (петък) и 20 януари (четвъртък).

Пенсиите ще се изплащат с преизчислен размер в съответствие с влезлите в сила на 25 декември 2021 г. промени в пенсионното законодателство.

Прилаганата в пенсионната формула тежест на годините осигурителен стаж от 1,2 на сто е променена на 1,35 на сто за всяка година осигурителен стаж без превръщане. Годините стаж с превръщане, надхвърлящи календарната продължителност на зачетения осигурителния стаж, продължават да участват при определяне размера на пенсията с коефициент 1,2.

Минималният размер на основната пенсия за осигурителен стаж и възраст е увеличен от 300 лв. на 370 лв., като в съответствие с него са определени и нови минимални размери и на останалите видове пенсии, свързани с трудова дейност. Нараства и максималният размер на получаваните една или повече пенсии без добавките към тях – от 1440 лв. на 1500 лв., а размерът на социалната пенсия за старост вече е 170 лв. Средната пенсия става 573 лева от януари 2022 г.

С пенсиите за януари 2022 г. на пенсионерите ще бъде изплатена разликата между старите и новите размери на пенсиите си за седемте дни от 25 до 31 декември 2021 г. Съгласно постановление на Министерския съвет, с пенсиите за януари всички пенсионери ще получат и еднократна допълнителна сума от 60 лв. към пенсиите си.

Хората, които до 31 декември 2021 г. имат завършен ваксинационен курс, ще получат допълнителното плащане с пенсиите си за февруари т.г. Еднократна добавка от 75 лв. ще бъде изплатена и на възрастните, които в периода от 1 януари до 30 юни 2022 г. завършат пълния ваксинационен курс или поставят допълваща доза ваксина.

Същия финансов стимул ще получат и пенсионерите, които поставят първа доза ваксина от 1 до 30 юни 2022 г. Пенсионерите не трябва да подават заявление за получаването на средствата, нито да изпращат зелен сертификат или други здравни документи до държавните институции. Информацията за хората, които имат право на еднократна добавка, ще се обменя всеки месец по служебен път между НОИ и Министерството на здравеопазването. Допълнителните средства към пенсиите ще се изплащат през месеца, следващ месеца, през който осигурителният институт е получил информация за правоимащите.

Изплащането на сумите чрез пощенските станции ще се извършва съобразно изготвен график, който ще бъде предварително обявен във всяка една от тях. Преводите на януарските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават пенсиите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 януари 2022 г.

Как да оцелеем пандемията и мерките

Защо тези хора в „близък контакт“ със страдащи от Covid-19 не са заразени?

Резонанс: Мистерията и науката за повишаване на имунитета на човешкото тяло

Китайски полицай, заразен с коронавирус, намира магическо лекарство

Радио-тайната на ДНК (+Видео)

ПОВЕЧЕ...

Източник/ци: Новогодишна тесла: 500 хиляди пенсионери ще получат по-ниски пенсии от 2021 г. - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!