Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Вдигат рязко минималната работна заплата... Като дигнем минималната заплата, ще се увеличи автоматично и депутатската заплата

Увеличението за хората обаче ще е чак през март

Синдикатите искат минималната заплата да стане 750 лв.

Вдигат рязко минималната работна заплата
Снимка Булфото

Стана ясно кога ще бъде повишена минималната заплата.

Увеличението на минималната работна заплата ще е чак през март. Планира се тя да стане 710 лева от сегашните 650 лв., въпреки че в споразумението беше записано 700 лв.

Финансовият министър Асен Василев обяви, че тя се обвързва с бюджета за 2022 г., а той тепърва започва да се подготвя.

Очаква се той да се приеме в края на февруари месец.

Параметрите по бюджет 2022 все ще се уточняват през следващите две седмици. Отсега е ясно, че за да залегнат плановете на правителството за следващите 4 години ще се направи актуализация в средата на 2022 г, пише факти.бг.

От бизнеса предупредиха, че тази мярка може вместо до увеличение на доходите да доведе до съкращения на персонал.

Синдикатите искат минималната заплата да стане 750 лв.

За миналата година данните показват, че средната работна заплата се движи между 12 и 14% ръст, което значи горе-долу толкова ръст и на всички доходи. Официалната инфлация е под 8%, обявена от НСИ, но за малката кошница, в която хората купуват всеки ден, е минимум 15%, което означава, че това е и необходимият ръст на доходите още от януари. Това заяви в студиото на БНТ Пламен Димитров, председател на КНСБ.

"Минималната заплата трябва да стане 750 лв. и всички доходи да вървят в този ръст. Най-накрая трябва да разберем кое е най-важното - дали да запазим бюджета по някакъв начин в дефицит, при положение, че е позволено той да бъде по-голям", обясни той.

В момента от 3 до 5% от бюджета, могат да бъдат ориентирани към хората и към бизнеса, за да могат те да запазят от една страна конкурентоспособност, от друга - доходите си, категоричен е председателят на КНСБ.

"Най-важното е да запазим работните места, да увеличим доходите и хората да поемат този инфлационен удар и да преминем през тази тежка криза, която започва, виждате, 6000 новозаразени днес, те сигурно ще се увеличават, ще минем и през затваряне, предполагам", заяви Димитров. Той очаква да има диалог с финансовия министър Асен Василев.

"Говорим от една страна, че доходите са пораснали с 12-14, процента, от друга страна инфлацията е пак толкова, следователно тези две числа ни водят в това увеличение. Ако някой друг има аргументи да сложи на масата защо няма нужда да бъде увеличавана минималната заплата с толкова,ние сме готови да слушаме", каза Димитров.
Механизмът за определянето на минималната заплата идва от Европейската комисия - две години чакаме директива за адекватната и справедлива минимална заплата.

Обезщетенията в общественото осигуряване могат да бъдат вързани с други индикатори - издръжка на живот, праг на бедност и други, обясни още председателят на КНСБ.

Източник/ци: Petel.bg - новини - Вдигат рязко минималната работна заплата

Синдикатите искат минималната заплата да стане 750 лв. - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!