Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Истерията за Омикрон трябва да спре

Истерията за Омикрон трябва да спре

Кадър БТВ, д-р Сергей Иванов

Истерията за Омикрон да спре, призова българският молекулярен биолог д-р Сергей Иванов. 

"В България медийното преекспониране на всеки нов вариант на коронавируса стана лоша традиция. Обичайно старт за поредната доза дават т.нар. „математици“. Техните апокалиптични прогнози досега нито един път не са осъществени, но медиите продължават да им дават гласност. Гражданите трябва да са наясно, че нито един от „математиците“ няма експертни познания или какъвто и да е опит в епидемиологията и вирусологията. Техните предсказания не са резултат на специални изчисления, а са лично мнение на хора с научно ниво гимназиален курс по биология, а и по-зле!, пише молекурярният биолог д-р Сергей Иванов в offnews.bg.

Какви са фактите за Омикрон? Този вариант на вируса придоби популярност през ноември заради многото мутации в генома. Това притесни леко учените, но предизвика истински апокалипсис във „Фейсбук експертите“. Мутациите помагат на новия вариант да се укрие от имунната система, както и за по-лесното предаване между хората. Всичко обаче си има цена и че тунингованият вариант на коронавируса води до по-леко протичане на заболяването при хората, вече е установен факт. Това е естественият път на развитие на всеки патогенен вирус – те стават по-малко смъртоносни с времето, но по-добре приспособени да циркулират в обществото. Успехът, от гледна точка на вируса, не включва смъртта на човека, а дългосрочно паразитиране в неговите клетки! Според клиницистите Омикрон води до леки до умерени грипоподобни симптоми и има понижена вероятност за усложнения. До пневмония, т.е. слизане на вируса до белите дробове, се стига по-рядко.

През декември Омикрон първо превзе Великобритания и за тридесет дена се превърна в доминиращ вариант. Всички медии огласиха рязкото покачване в броя на заразените. По-точно спрямо ноември нарастването е 2,3 пъти (до около 2,7 милиона случая). Дотук медиите бяха коректни. Сега ще разкажа накратко и останалата информация. Във Великобритания през последните 4 месеца се вихри основно вариантът Делта. Средно на месец се заразяват около 1-1,2 милиона. Усреднено за октомври-ноември на месец от коронавирус почиват 4145. През декември ситуацията коренно се изменя. Омикрон измества Делта и повишава 2,7 пъти заразените, но изненадващо понижава общата смъртност от коронавирус с 12% до 3655. Още по-драстично е установеното намаление в съотношението починали/заразени. Ако предишните три месеца то е 0,36%, за декември е 0,137%, т.е. редукция на смъртността с цели 62%. Нашествието на Омикрон успя за един месец да понижи броя на починалите от коронавирус във Великобритания! Подобна е ситуацията в ЮАР, родината на Омикрон. На фона на тези показатели, и съвсем логично, британското правителство отказва да въведе строги мерки за социална изолация. Обратното, в Англия, а и Франция, САЩ и други облекчават карантината за преболедувалите и контактните.

В някои държави на континентална Европа, включително и България, обществените нагласи, за съжаление, са коренно различни. Водени от Фейсбук и математически „експерти“, медиите преекспонират Омикрон и всяват паника след гражданите. Отново се чуват призиви за затваряне на училища и бизнеси. Истерията е напълно излишна и контрапродуктивна и трябва да спре. Нека всеки журналист се замисли дали иска да препълни болниците с уплашени хора, да затвори бизнеса и децата си в къщи, все мерки които досега само отлагаха поредната вълна на епидемията. Трябва да се подхожда хладнокръвно и рационално, да се реагира адекватно на конкретната епидемиологична ситуация и да се дава гласност предимно на официални и експертни становища. Врачките, математиците/физиците и личните лекари не спадат към тях! Можем да направим и други неща:

Продължение в https://offnews.bg/analizi-i-komentari/isteriata-za-omikron-triabva-da-spre-767784.html

Как да оцелеем пандемията и мерките

Китайски полицай, заразен с коронавирус, намира магическо лекарство

Защо тези хора в „близък контакт“ със страдащи от Covid-19 не са заразени?

Резонанс: Мистерията и науката за повишаване на имунитета на човешкото тяло

Радио-тайната на ДНК (+Видео)

ПОВЕЧЕ...

Източник/ци: Petel.bg - новини - Истерията за Омикрон трябва да спре

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!