Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шеф на тока крие мезонет във френския курорт Биариц на брега на Атлантическия океан (ДОКУМЕНТИ)

Бившият шеф на енергетиката Милко Ковачев с имот в Биариц

Милко Ковачев, шефът на Държавната агенция за енергетика и енергийни ресурси и министър на икономиката в правителството на Симеон Сакскобургготски е собственик на мезонет във Франция. Това показват данни от френския регистър на собствениците на недвижими имоти и регистъра на собствениците на компании във Франция, които отскоро са в свободен достъп като отворени данни.

БРРД кръстоса данните, за да извлече лицата свързани с България, които владеят недвижима собственост чрез фирми. Сред тях са вече известни от предишни разследвания публични личности като Васил Божков и Красимир Гергов, но има и нови попадения. Един от тях е Милко Димитров Ковачев, роден 1957 г. Заедно със съпругата си Долорес той е собственик на фирмата FLANEUR 40, която от своя страна притежава парцел А 961 по кадастралната карта на Биодо (Biaudos), населено място в близост до курорта Биариц на Атлантическия океан.

Замъкът Биодо. Снимка filmfrance.net

Фирмата Flaneur 40 е създадена през 2014 г. от Милко Ковачев и Долорес Пунчева с цел придобиването на апартамент на три етажа в сграда на територията на замъка Биодо, към който има и терен от 916 кв. м. за изключително ползване от собствениците. Пълномощник се явява дъщеря им Сандра Пунчева, която живее в Париж, а учредителният акт е подписан от двамата родители в Москва. Ковачеви са апортирали като капитал във фирмата 152 000 евро, но не е ясно дали това е цялата цена на трансакцията. Също така от наличните документи не се разбира дали апартаментът е част от основната сграда на замъка или е в някоя от прилежащите постройки на територията му.

Енергетикът Милко Ковачев е известен и с това, че именно той внесе предложението за възстановяване на проекта АЕЦ Белене, който погълна милиарди, беше изоставен и впоследствие възобновен от правителството на Бойко Борисов.

Снимка на Ковачеви: Булфото

Източник/ци: Бившият шеф на енергетиката Милко Ковачев с имот в Биариц | Bureau for Investigative Reporting and Data

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!