Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Haaretz: Даже изтегляйки войските от границите на Украйна, Путин все пак печели

Haaretz: Даже изтегляйки войските от границите на Украйна, Путин все пак печели

/Поглед.инфо/ Дори ако руснаците се оттеглят от украинската граница, Кремъл ще има полза, тъй като той вече демонстрира силата си, а съседите повярваха в способността на Москва да отприщи пълномащабен конфликт, пише израелският вестник " Haaretz". По мнението на автора, през отминаващата 2021 година Русия, Китай и Иран нагледно показаха на всички как изглежда сегашният свят без правилата, установени от американците.

Руските медии обявиха в събота връщането на 10 000 руски военни, участвали в ученията близо до украинската граница, обратно в базите им. Тези изявления обаче не означават по никакъв начин, че „опасността от руска инвазия“ в началото на 2022 г. е напълно премахната, пише израелският вестник „Haaretz“. Въпреки че е много вероятно Русия да започне "бавна деескалация", обяснява авторът.

По негово мнение обаче, твърденията на Москва може да се окажат неверни. И освен това, ако е необходимо, предислоцираните руски войски могат бързо да се върнат на границата. „Освен това те представляват само малка част от силите, събрани от Русия, които се оценяват на около 100 хиляди души“, се казва в статията.

В същото време няма сигурност, че руският президент Владимир Путин наистина е възнамерявал да извърши пълномащабна инвазия, отбелязва авторът, но стратегията му се увенча с успех: „Той вече постигна значителни политически резултати, разкривайки слабостите на, както украинското правителство, така и на западния алианс НАТО, който беше неприлично откровен в изявленията си за нежеланието си да окаже помощ на Украйна.

По-рано през април тази година Русия вече събра голям брой военни части на границата с Украйна, но след това те бяха изтеглени оттам „без нито един изстрел“, припомня Хаарец. „Независимо дали Путин наистина възнамерява да поеме риска и да отприщи пълномащабна война, той определено е заинтересован съседите и целият свят да вярват в способността му да го направи“, подчертава авторът.

По негово мнение, Украйна, от гледна точка на Кремъл, беше и трябва отново да стане „част от Руската империя“ и всичко зависи само от „материалната цена на въпроса“ – тъй като открит конфликт може да струва скъпо на Москва във всеки смисъл.

„Балансът на военната мощ определено е в полза на Русия, но украинците със сигурност ще се борят яростно за свободата си и възможността за инвазия може бързо да намалее, тъй като броят на „200 товарни“ самолета, които се връщат у дома, се увеличава. Отслабващата руска икономика също не се нуждае от война, защото току-що започна да се възстановява от последствията от пандемията COVID-19 “, се казва в статията.

Но дори и без да даде заповед за започване на инвазията, Путин вече е постигнал известен успех, включително отказ от военна намеса на Запада на страната на Украйна (лидерите на НАТО ясно дадоха да се разбере, че това няма да се случи), подчертава статията, докато позицията на правителството на Зеленски в Киев забележимо отслабна. В резултат Кремъл нанесе нов удар по стария „базиран на правила ред“, за който Барак Обама обичаше да говори, отбелязва „Haaretz“.

По думите на автора, Путин за пореден път потвърди факта, че нахлуването в съседни страни „е негова прерогатив“ – като примери, по-специално в статията се споменава военният конфликт с Грузия през 2008 г. и руската военна операция в Сирия.

Нещо повече, Русия запази „монопола върху агресията“ както докато Барак Обама беше президент на Съединените щати, така и при Доналд Тръмп в условията на отказа на Америка от каквато и да било прилика на придържане към „правилата“ държава, а и при сегашната американска администрация на Джо Байдън, подчертава статията.

„Путин няма да загуби нищо, ако предислоцира всички руски войски през следващите седмици. Той вече е доказал способността си да избира времето и мястото за инвазия “, пише Haaretz.

Русия обаче не е единствената страна, която пренебрегва правилата, установени от американците и открито демонстрира военна сила, отбелязва авторът: „Същото се отнася и за Китай, който увеличи темпа и мащаба на нахлувания във въздушното и морското пространство около Тайван . Президентът Си Дзинпин има много основателни причини да не рискува нахлуване на съседния остров, но също така дава на света да разбере кой е хазяинът на положението."

Тайванският народ може да поддържа независимост точно толкова дълго, колкото Китай им позволи, и няма сила в света, която да промени това, подчертава статията: „Без значение какво казва ръководството на Съединените щати, след оттеглянето от Афганистан те няма да воюват в името на някоя далечна страна. Със сигурност не при настоящия президент."

Иран няма глобална сила, сравнима с тази на Русия и Китай, но той използва много сходни тактики тази година при провеждането на „неприбързани и трудни преговори“ за връщане към ядреното споразумение, се казва в статията. През последните три години и половина, откакто Тръмп се оттегли от сделката и наложи санкции с "максимален натиск" срещу Иран, Техеран доказа (със значителната подкрепа от Русия и Китай), че може да устои на натиска и да продължи да развива ядрени способности, съобщава Haaretz.

„Преговарящите сега са назначени от новоизбрания президент Ибрахим Раиси, който забрани всякакви компромиси, докато в това време иранските ядрени центрофуги се въртят“, се казва в статията. В същото време Иран дори няма нужда да изминава целия път и да прекрачва „ядрения праг“, обогатявайки резервите до максимално ниво, което може да се случи след няколко месеца, въпреки санкциите. „Техеран може да си стои на прага и сам да определи времевата рамка. Съединените щати няма да предотвратят това, а Израел, въпреки самоуверените изявления на някои високопоставени служители и генерали, вероятно също не е в състояние да предотврати това “, пише Хаарец.

В същото време Израел няма убедителна причина да се оплаква от липсата на правила, тъй като самият той успешно ги нарушава и вече 54 години игнорира всички искания за прекратяване на окупацията на палестинските територии, заявява авторът: днес международният натиск върху нашето правителство практически е изчезнал”.

Може би някой е таял илюзии, че ситуацията на международната сцена ще се промени с пристигането на всеки друг освен Тръмп в Овалния кабинет. „Тази година обаче липсата на наложените от Запада правила стана напълно очевидна. Путин, Си Дзинпин и Хаменей - и тримата се погрижиха за това “, заключава Хаарец.

Превод: ЕС

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Най-сетне признаха, че тяхната „Проверка на фактите“ е просто мнение

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

 

Nikolay Barekov

Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.

Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно -дясна Русия.

Толкова за идеологиите на 21 век.

Източник/ци: Haaretz: Даже изтегляйки войските от границите на Украйна, Путин все пак печели - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!