Следвайте "Буднаера" в Телеграм

САЩ загубиха от Русия войната, която не е започнала

САЩ загубиха от Русия войната, която не е започнала

/Поглед.инфо/ След ултиматума на Путин в медиите и сред експертите често се изказваше мнението, че списъкът с руски искания е такъв, че прилича на искане за капитулация. Сякаш Русия e спечелила войната срещу Съединените щати и диктува своите собствени условия за мир.

Наистина, условията в рамките на съществуващата парадигма на установени международни отношения, господството на САЩ и НАТО в Европа, както във военно, така и в икономическо отношение, изглеждат на мнозинството от обикновените хора, а вероятно и на политиците, неосъществими. Самото искане за връщането на ядрените оръжия в страните на тяхното производство и следователно за премахване на всички ядрени оръжия на САЩ от Европа изглежда като нечувана и безпочвена руска наглост.

Всъщност Русия днес спечели стратегическо предимство пред САЩ както в ядрените оръжия – “Авангард”, “Посейдон”, “Сармат”, така и в конвенционалните – хиперзвукови ракети “Циркон” с морско базиране и хиперзвукови ракети с въздушно изстрелване на МИГ-31К “Кинжал”.

Това е важно. Ракетите "Циркон" и "Кинжал" са убийци на самолетоносачи. Две ракети са достатъчни, за да потопят или сериозно да изведат от строя самолетоносач. И те не могат да бъдат свалени със съвременните оръжия на въоръжение в САЩ, те преодоляват ПВО със скорост около 8-10 пъти скоростта на звука.

А какво представляват за САЩ самолетоносачите или по-точно самолетоносачните ударни групи (СУГ), където самолетоносачът е придружен от група военни надводни и подводни съдове? „Това е техният начин да доминират в света след Втората световна война. Това са плаващи острови, въоръжени до зъби, които САЩ, които сами представляват един вид голям остров отвъд два океана, изпращат, за да проектират военната си сила до всяка част на планетата, да контролират морските комуникации и да провеждат военни операции срещу определени държави. Като установяват своя собствен ред.

Това означава, че СУГ са и основната опора за доминирането на долара като световна валута. Какво дава възможност на САЩ да получат доход не за собствения си труд, а за своето господство.

Да приемем, че Русия е поставила изисквания за своята сигурност. САЩ не ги бяха приели. Самата Русия започва, както е обещала, да предприема военни и военно-технически мерки – да отблъсква „червената линия” за своята сигурност далеч от себе си на запад.

Кой е на първо място на тази червена линия, кого да преместим? Това са преди всичко балтийските държави, Полша, Украйна, Румъния.

В балтийските страни има сравнително малък брой сили на НАТО, които все пак не представляват непосредствена заплаха. Те са тактическа заплаха. Не може да се започва с нея. Макар че ще дойде ред и на балтийците. Но по-късно.

В Полша се изгражда американска база за противоракетна отбрана, която може да използва както прехващачи СМ-3, предназначени да свалят нашите ракети след излитане по първоначална траектория, така и крилати ракети “Томахоук” способни да поразяват цели в Русия в дълбочина около 2000 км.

В Румъния вече е изградена и действаща база като в Полша.

Какво трябва да направи Русия, в случай че САЩ откажат руските искания? Да нанесе ли удари по тези бази в Полша и Румъния? Мисля, че не, може да се оставят за десерт.

Първо трябва да се реши украинският въпрос. Но той не може да бъде разрешен в контекста на изолирания въпрос на отношенията между Русия и Украйна в цялата им историческа и етнополитическа ретроспектива, както често се възприема както в Русия, така и в Украйна. Въпреки че това е важно, разбира се. Но в случая нещо друго е по-важно. - украинският въпрос трябва и ще бъде решен като част от въпроса между Русия и САЩ, „кой е шефът” - в Европа, на планетата.

Без решаване на този основен въпрос цялостният руско-украинският въпрос не може да бъде решен отделно, защото Украйна има стопанин. Докато Украйна се контролира от Запада, пълноценното решение на украинския въпрос е невъзможно. А решаването на въпроса между САЩ и Русия в рамките на отношенията Русия-Запад, а това е основният въпрос за Русия, автоматично премахва проблема с решаването на въпроса за Украйна в окончателния му вид. В същото време автоматичното изтегляне не означава, че самата Украйна ще попадне в ръцете на Москва. Ще има много проблеми, но не и основният – Западът на стратегическо ниво няма да трябва да се меси в руско-украинските дела, признавайки това за сферата на Русия.

Какви са вариантите за развитие на събитията? Виждам нещо подобно.

Русия вече промени ситуацията в света и в частност в Европа. За първи път от 30 години, всъщност, много повече, Русия стана инициатор на международни процеси. И не просто инициатор, и не "мирен инициатор за всичко добро срещу всичко лошо", а инициатор, който подкрепя инициативите си с военна сила. Русия е готова за изостряне на положението и със САЩ и НАТО. Готова е за изостряне, грубо казано за война, на всякакво ниво на ескалация, до размяна на ядрени удари включително.

Но готови ли са САЩ за това? Не, изобщо не са готови. В същото време те могат да загубят всичко, и мястото си на света, и долара като световна валута. Ако САЩ не се съгласят с исканията на Русия да напусне зоната ѝ за сигурност, Русия ще направи това със сила.

И на какво ще се противопоставят САЩ? „Адски санкции“, опити за затваряне на зоната на обръщение на рублата, СУИФТ или някакви други болезнени действия за Русия? Русия обяви военни и военно-технически мерки с причина. Русия е велика сила и може по свой избор и преценка да обяви всякакви санкции срещу САЩ и техните васали срещу техните суверенитет и сигурност. И да даде военен отговор.

Няма да играе според правилата на Съединените щати, както преди, финанси срещу финанси, стоки срещу стоки. Ще даде военен отговор. И тогава всички тези сегашни движения на Запада със санкции и друга шумотевица стават микроскопична дреболия на фона на повдигнатите въпроси за живота и смъртта. Не си заслужават внимание.

Има много възможности. Например, ако Русия потопи или унищожи една или повече американски СУГ с конвенционални бойни глави, доставяни от хиперзвукови ракети, какво ще направят? Ще започнат ли ядрена война с Русия? Няма. Защото е глупаво и безсмислено. Русия също има хиперзвуково оръжие за ядрена война и разполага с мощна система за противоракетна отбрана от всички посоки на удар, докато САЩ нямат нито едното, нито другото. Съединените щати гарантирано ще загубят такава война, така че тя няма да започне. Съединените щати нямаха време, не можаха да създадат зона около Русия за първи масиран ракетен ядрен удар, разоръжавайки Русия, а в другите случаи губят.

Но безнаказаното унищожаване на американска СУГ от Русия незабавно ги сваля с две позиции по-надолу в класацията за световно лидерство. Те се превръщат в "голям остров" между два океана. Без васали в Европа и други части на света, без контрол върху световните комуникации, без световната валута. В същото време, затънал във вътрешен граждански конфликт. Това е фиаско.

В същото време Русия сега има два прозореца на възможности, както го виждам. Относително казано, единият стратегически прозорец е военното и техническо превъзходство над Съединените щати. Това превъзходство няма да продължи вечно, след няколко години този прозорец ще се затвори и тогава всичко, за което писах по-горе, ще стане неосъществимо или трудно изпълнимо. Сега САЩ упорито се опитват да намалят разликата и след известно време тя ще се затвори. Следователно времето на липса на решителни действия от страна на Русия работи за Съединените щати. Сега те се възползват от сегашното статукво, за тях е изгодно да проточат преговорите. От друга страна, Русия трябва да използва прозореца от възможности, за да превърне своето военно и техническо превъзходство в геополитическо, включително финансово и икономическо. Трябва да извади Съединените щати от Европа, да постигне повишаване на статуса на рублата до нивото на световната валута. За да се постигне такова социално състояние на Запада, в което той няма да смее да мисли лошо за Русия, пише и още повече прави нещо.

Вторият прозорец на възможностите на Русия, конвенционално-тактически, е откъде и с какво да започнем. Мисля, че най-доброто място за начало е от Донбас. Въпросът все пак ще трябва да бъде решен рано или късно, но е по-добре да се направи така, че до изборите през 2024 г. ситуацията там да бъде напълно определена, което означава същото за цялата територия на Украйна. Най-вероятно тази зима. Мисля, че ръководството на Руската федерация не напразно пришпорва Съединените щати с времето на преговорите. Ако протакат или дадат отрицателен отговор, Русия ще действа, както обещава.

Например републиките ще поставят ултиматум на Киев - в рамките на една седмица да изтегли всички войски от териториите на Луганска и Донецка области. Сега украинските въоръжени сили са в покрайнините на Донецк и Луганск, заемайки две трети от регионите. Ако Киев откаже, републиките обявяват антитерористична операция за освобождение на своите територии. След поражението на групировката на въоръжените сили на Украйна в Донбас, което е неизбежно, Киев всъщност вече няма да има армия. По-нататък същият процес на разпадане и загуба на държавност. Ако Киев приеме ултиматума и изтегли войските си, тогава поради политически причини вътре в Украйна предстои разпад на държавността.

По един или друг начин в Украйна ще има разпад държавата. И тогава при формирането на новия режим е възможно участието на Русия във военно-полицейска операция. Може би с разполагането на военни съоръжения в западната част на Украйна, ако Западът „замръзне” в предстоящите преговори и не приеме исканията на Русия за нов световен ред.

Ако Западът не приеме ултиматума, Русия ще реши въпроса с територията на Украйна въпреки това. Ако Западът се намеси, той ще получи военен отговор. Ако САЩ не премахнат системата за противоракетна отбрана от Румъния и Полша, те ще получат военни удари там. Какво ще направят Съединените щати в отговор? Същото като при обсъждания по-горе вариант за СУГ. Нищо. Защото те губят с по-нататъшна ескалация при всеки сценарий. Въпреки това, последователността на ударите по базите за ПРО или СУГ всъщност няма значение. Конкретният сценарий за развитие на конфликта ще подскаже какво е необходимо.

Така се оказва, че САЩ имат две възможности да отговорят на ултиматума на Путин. Да приемат и напуснат руската зона мирно, при "почетни условия". Или да не приемат и да си тръгнат така или иначе. Със срама от поражението и загубата на всичко придобито през ХХ век. Съединените щати загубиха войната, преди да започне.

Превод: В. Сергеев

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

Най-сетне признаха, че тяхната „Проверка на фактите“ е просто мнение

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Nikolay Barekov

Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.

Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно -дясна Русия.

Толкова за идеологиите на 21 век.

Източник/ци: САЩ загубиха от Русия войната, която не е започнала - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!