Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Путин отговори на обвиненията на САЩ, че нарушава правилата на СТО

/Поглед.инфо/ Руският президент Владимир Путин отговори на новите американски обвинения, че Русия практикува протекционизъм. На среща с един от лидерите на мустния бизнес Алексей Репик на 22 декември Путин даде да се разбере, че държавата ще продължи да помага на бизнеса. Това, от една страна, ще даде възможност за прекрояване на руския пазар и намаляване на дела на вноса, от друга, за увеличаване на износа на собствени продукти.

През декември 2021 г. бизнес организацията "Делова Русия" отбеляза своята 20-годишнина, за което президентът Путин поздрави ръководителя ѝ Алексей Репик в началото на срещата. Днес организацията се състои от повече от седем хиляди бизнесмени, представляващи нересурсния сектор на икономиката, средния бизнес. „Надявам се, че такива компании ще успеят да станат основни при прехода към нов модел на икономически растеж“, каза Репик.

Той благодари на президента за подкрепата на инициативите на “Делова Русия”: освобождаването на младите семейства от плащане на данък върху доходите на физическите лица при купуване на първи дом, решаване на въпроса за приспадането на данъка върху инвестициите, разширяването на нулевата лихва на данъка върху доходите за образователни и медицински организации, изключването от Кодекса за административните нарушения на нормата за едновременно наказание за едно и също нарушение на юридическо лице и служител. „Този оживен диалог с представители на бизнеса е изключително важен за държавата. Разбира се, важен е не само диалогът, но и правилната реакция от двете страни. Но като цяло успяваме в това “, каза президентът.

В пандемията държавата оказа и сериозна финансова подкрепа на бизнеса, продължи Алексей Репик. Това стимулира инвестициите в икономиката. Но след повишаването на основния лихвен процент от Централната банка на Руската федерация и в резултат на това ръста на лихвените проценти по банковите заеми, инвестиционната активност може да намалее. „Необходимо е да се използват нови механизми за кредитиране, за да се помогне - вече споменах приспадането на данъка върху инвестициите, данъчни кредити... Сега вероятно е необходимо да се говори не само за работа в режима на „спасяване на удавниците“, но в режим на стимулиране на инвестициите. Редица наши чуждестранни партньори, които печатат пари и ги хвърлят пари в икономиката, не се държат много отговорно“, каза Репик.

Президентът подкрепи ръководителя на “Делова Русия”. Но в същото време той забеляза, че досега (според Централната банка) не се вижда спад в обемите на инвестициите. Обемът на бизнес кредитирането не е спаднал, но "това е всъщност нивото на инвестициите", подчерта Путин. „Трябваше да предприемем и редица мерки, свързани с малки изпомпвания. Но какво да се прави?”,, отбеляза Путин и добави, че ще продължи да се предоставя подкрепа за нересурсния бизнес.

Срещата на президента с Алексей Репик съвпадна с изявленията на Вашингтон за нарушаване от страна на Русия на правилата на Световната търговска организация . Според представителя на САЩ в СТО Катрин Тай, Руската федерация, в нарушение на споразуменията, създава преференции на вътрешния пазар за местно произведени стоки и провежда политика на заместване на вноса.

Въпреки всички обвинения от Запада, Путин „спокойно заявява, че подкрепата на националното производство е правилната политика, която ще бъде засилена в Русия“, обясни Василий Колташов, ръководител на Института за ново общество. „Всъщност това беше разговор за това, че в новите исторически и икономически обстоятелства държавата ще продължи да подпомага нересурсното производство. Това е част от политиката за заместване на вноса. И тази политика ще бъде засилена “, обясни Колташов.

Предприятията от средния клас имат "много силен икономически потенциал", каза Никита Маслеников, водещ икономист в Центъра за политически технологии. Ето защо е важно президентът да разбере как са преживели пандемията, как е организиран износът на продукти (тази година обемът му ще достигне около 185 милиарда долара, според Маслеников) и как се извършва заместването на вноса, каква подкрепа е необходима. „Русия се готви за нов икономически цикъл и средният бизнес трябва да стане един от неговите двигатели. Този сектор представлява най-конкурентното начало на пазарната икономика. Ако държавата разбере как и къде се развива средният бизнес сектор, в кои посоки Русия може да бъде възможно най-конкурентоспособна, това ще бъде намек за властите - как да се действа с цялата система от регулаторни стимули за икономически растеж така че да достигнат до тези предприятия, които могат да направят много за ускоряване на икономическата динамика и бизнес активността“, обясни икономистът.

Акцентът на държавата върху нересурсния сектор на икономиката ще се увеличи, потвърждава Владимир Климанов, директор на Центъра за регионална политика на РАНХиГС. Това се дължи, между другото, и на включването на Русия в програмата за нисковъглеродно развитие. „По един или друг начин ще е необходимо да се изгради програма за участие на бизнеса в тази дейност“, казва Климанов.

Превод: В. Сергеев

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

Най-сетне признаха, че тяхната „Проверка на фактите“ е просто мнение

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Nikolay Barekov

Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.

Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно -дясна Русия.

Толкова за идеологиите на 21 век.

Източник/ци: Путин отговори на обвиненията на САЩ, че нарушава правилата на СТО - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!