Следвайте "Буднаера" в Телеграм

В Турция смятат за нереалистично участието във военни действия срещу Русия за разлика от България?

В Турция смятат за нереалистично участието във военни действия срещу Русия

/Поглед.инфо/ Участието на Турция във военните действия на страната на Украйна срещу Русия е нереалистично, каза Йозтюрк Йълмаз, депутат в турския парламент, председател на “Партията на обновлението”.

„Не допускам възможността да възникне такава ситуация, при която Турция ще трябва да изпрати военни в Украйна. Защото нито Русия, нито НАТО имат нужда от такъв военен конфликт. Не мисля, че НАТО ще атакува Русия заради Украйна или че Русия ще доведе ситуацията до война“, каза турският депутат.

Според него нагнетяването на напрежение около ситуацията на руско-украинската граница е нещо като игра с участието на дипломати и военни.

„Турция няма да атакува Русия. Има стратегически отношения с Русия. И НАТО няма да предложи на Турция да атакува Русия. Не, това е невъзможно. Решенията на НАТО се вземат единодушно“, каза Йълмаз.

Той отбеляза, че ако в случай на ескалация на конфликта НАТО вземе някакво решение, тогава Турция, като член на Алианса, ще трябва до известна степен да го следва.

„Но не мисля, че ще се стигне дотам. Не допускам, че ще започне пълномащабна война между Русия и Украйна. Но сега ситуацията е много експлозивна, дипломацията се води с повишаване на градусите“, добави политикът, като не изключва, че в замяна на членство в НАТО Украйна може да се откаже от Крим и Донбас.

По-рано автор от турския портал “Хабертюрк”обърна внимание на подготовката на НАТО за военна операция в Донбас. В такъв случай щабът на силите на Алианса може да бъде разположен в Турция.

Руският президент Владимир Путин на пресконференция, отговаряйки на въпрос на журналист от “Скайнюз” за "възможността за атака" от страна на Русия срещу Украйна, каза, че Москва не заплашва никого, за разлика от западните страни. Той припомни продължаващото разширяване на НАТО на изток, до руските граници, и призова за гарантиране на "безусловна" сигурност за страната.

По-рано руското външно министерство разпространи два проектодокумента за предоставяне на правни гаранции за сигурност от САЩ и страните членки на НАТО. Те бяха представени на американската страна на 15 декември на среща в руското външно министерство. По-рано писахме защо Европа се страхува от преки преговори между Русия и САЩ за гаранции за сигурност.

Глен Грант: Трудно е да си представя, че само заради мнението на Стефан Янев НАТО ще се съгласи България да бъде най-уязвимата страна в Алианса

Превод: В. Сергеев

Източник/ци: В Турция смятат за нереалистично участието във военни действия срещу Русия - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!