Следвайте "Буднаера" в Телеграм

САЩ спасяват Европа! Американските танкери за втечнен природен газ пътуващи за Азия се обръщат и насочват към Европа, за да спечелят от покачващите се цени на газа там

Преди няколко дни Файненшъв Таймс съобщи за американски танкери с втечнен газ, които са пътували за Азия, но са променили маршрутите си, за да се озоват в Европа. Причината е, че цените на природния газ в Азия са далеч по-ниски от тези в Европа и печалбата от доставката би била далеч по-малка. В момента разликата между цената на природния газ в САЩ и в Европа е близо 14 пъти.

/Поглед.инфо/ Американският втечнен природен газ изглежда като спасител на Европа от изострящата се газовата криза. Ето как ЕС гледа на новината, че американските танкери за втечнен природен газ неочаквано се обърнаха по средата на пътя към Азия и се отправиха към Европа. От друга страна се опитват да обвинят “Газпром” за рекордното покачване на цените на газа в ЕС заради намаляването на доставките по газопровода “Ямал-Европа”. Но в действителност ситуацията е точно обратната.

Американските танкери за втечнен природен газ, които пътуват за Азия, се обръщат и се насочват към Европа, за да спечелят от покачващите се цени на газа там, съобщават западните медии. Ден преди това европейските цени на газа скочиха до историческия рекорд от 2150 долара за хиляда кубически метра, или 182 евро за мегаватчас. Според “Платс” разликата между европейските и азиатските цени в момента е най-голямата в историята.

“Газпром” е обвиняван за покачването на цените. Защото той спря доставките на газ за Германия по газопровода “Ямал-Европа” на 21-22 декември и резервира малки обеми транзит за януари по този маршрут. При тази новина цените в Европа скочиха до безпрецедентни висоти.

Въпреки това, при новината, че американският ВПГ е решил да „спаси“ европейския пазар в такава трудна ситуация, цените на газа в Европа паднаха сутринта до 1900 долара за хиляда кубически метра. Но след обяд те отново скочиха и надхвърлиха 2050 долара за хиляда кубически метра.

Всъщност нито “Газпром” е виновникът за покачването на цените на газа, нито американският ВПГ е спасителят на европейските пазари от недостиг на гориво.

По-рано ръководителят на компанията "Оператор на ГТС на Украйна" Сергей Макогон обвини “Газпром”, че изнудва Европа, "за да може бързо да сертифицира "Северен поток - 2". Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел посочи, че това е, което „мнозина вярват“. Украинският “Нафтогаз” отиде по-далеч и в сряда подаде жалба до Европейската комисия, в която поиска да задължат “Газпром” да пусне за продажба чрез електронна платформа значителни обеми газ за доставка до украинско-руската граница. Тdам уверяват, че “Газпром” умишлено е намалил продажбата на собствен газ на европейския спот пазар, въпреки нарастващото търсене и ограничава възможността на други компании да доставят допълнителни обеми газ за Европа и да се конкурират с “Газпром”. „Това е основната причина за кризата и рекордното покачване на цените в Европа“, каза ръководителят на “Нафтогаз”.

Претенциите на Украйна са смешни. “Газпром” може да бъде задължен да доставя определени количества само в рамките на дългосрочни договори. А спот пазарът е краткосрочна свободна търговия с ограничени обеми на газ. “Газпром” изпълнява всичките си договорни задължения, но не е задължен да продава на спотовия пазар. Но проблемът е друг - самите европейски купувачи не искат да купуват скъп газ. Те предпочитат да вземат целия договорен газ и да го точат от подземни хранилища. Американският ВПГ също не може да се нарече спасител на Европа в сложната кризисна ситуация.

Първо, газовите превозвачи с американски ВПГ поемат към Европа само когато спотовата цената там се оказва по-висока, отколкото в Азия. Къде беше американският ВПГ през цялото лято, есента и началото на зимата? Той пренебрегна проблемите на европейския газов пазар и потегли към Азия. Защото това е бизнес, а не благотворителна организация и така е по-изгодно за американските търговци на газ. Азиатският пазар на газ традиционно е надценен спрямо европейския, тоест там цените са по-високи. В редки ситуации, които обикновено съвпадат с газовите кризи, европейските цени се оказват на азиатско ниво. И някои доставчици смятат, че могат да спечелят от доставките на газ за Европа, защото маршрутът е по-къс.

„Доставката на втечнен природен газ от американски заводи до Европа може да струва допълнителен долар за хиляда британски топлинни единици, а до Азия - един и половина до два долара. Освен това при доставка до Европа се намалява празният пробег, тоест времето и разходите за изпращане обратно на празен танкер за ВПГ. Защо да го карат в Азия, ако в Европа могат да продадат партидата за същите пари, но бързо да върнат газовия танкер за нова партида гориво “, казва Александър Фролов, заместник-директор на Руския институт за национална енергетика.

Спотовите доставки на втечнен природен газ за Европа се оценяват на около 48,5 долара за милион британски термални единици, в сравнение с 41 долара за милион в Азия, според “Платс”. През октомври и ноември цените в Азия бяха средно 5 долара за милион БТЕ в сравнение с цените в Европа, съобщиха от брокера.

Вторият важен момент е, че липсват данни за масово обръщане на газови танкери от Азия към Европа. Западните медии цитират само два случая, когато танкери с американски ВПГ са направили това, и един случай с австралийски.

В първия случай американският танкер за втечнен природен газ “Минерва Хиос” се насочва на изток близо до Индия, но се обърна и се насочи към Суецкия канал, което предизвика спекулации за маршрута му към Европа. Втори кораб за втечнен природен газ на САЩ беше разположен край Молукския проток миналата седмица, а третият кораб трябва да достави остатъка от австралийска пратка за втечнен природен газ до Барселона на 24 декември (след като по-голямата част от пратката беше изпратена до Китай по-рано този месец).

Третият момент е, че именно отдръпването на американския и друг втечнен природен газ от Европа към Азия през 2021 г. е една от основните причини за формиране на дефицит на газ на европейския пазар. Това се случва именно защото европейците рядко подписват дългосрочни договори за доставка на ВПГ. Обемите на този газ основно циркулират на европейския спотов пазар, който е създаден и подхранван от самия Брюксел.

Освен това азиатските потребители предпочитат да подписват дългосрочни договори за доставка на газ, свързани с нефт, каза Фролов. Така Азия се подсигурява срещу това, с което Европа се сблъска тази година - от изтегляне на ВПГ от спот пазара, провокирайки недостиг и покачване на цените. р.

„Няма нова тенденция американският ВПГ да се връща от Азия в Европа. Азиатският пазар представлява три четвърти от всички доставки на втечнен природен газ в света, докато Европа и останалата част от света споделят останалата една четвърт от доставките“, казва Александър Фролов.

„Разбира се, ако цените в Европа се покачат още по-високо, тогава тези обеми газ, които не са защитени в Азия от дългосрочни договори, обвързани с петрол, могат да се обърнат и да потекат на европейския спотов пазар. Проблемът е, че и Азия има нужда от този газ, което означава, че и там цените ще се повишат също. Освен това може да започне надпревара за оцеляване между европейския и азиатския газови пазари. Но не мисля, че това е възможно в тази ситуация “, продължава източникът.

Всъщност сутрешният спад на цените на газа на фючърсния пазар в сряда може да се обясни с новината за американския ВПГ за Европа. Инвеститорите във фючърсния пазар, които не винаги разбират в детайли тънкостите на енергийните пазари, смятат това за тенденция, че американският ВПГ сега ще спаси Европа от газовата криза, така че е необходимо да се продават фючърси.

Обратното покачване на цените ранния следобед обаче предполага, че инвеститорите на фючърсния пазар са дешифрирали реалното състояние на нещата с завръщащия се ВПГ . Казали са им, че това не е масово явление, а еднократно събитие.

„Инвеститорите на фючърсния пазар най-често са квази-играчи на пазара на газ. Те не изчисляват какви обеми всъщност отиват в Европа, дали тези обеми ще могат да задоволят търсенето на вътрешния пазар. Те дори не се замислят какво е търсенето като цяло на вътрешния пазар. А търсенето на газ в ЕС през втората половина на 2021 г. активно намалява поради заместването на въглищата в производството на електроенергия. Просто защото въглищата са по-евтини от газа “, казва Александър Фролов.

Трябва да се разбере, че когато медиите говорят за покачването на цените на газа в Европа, тогава, като правило, не говорим за спот пазара, а за фючърсния пазар.

„Фючърсните договори отразяват тревожното очакване за драматично бъдеще, което участниците в газовия пазар на ЕС изпитват. На фючърсния пазар се търгуват обеми на хартия, хората правят пари от финансови инструменти. А на спот пазара се предполага, че търгуват с физически стоки, където газът веднага сменя собственика си. На спот пазара цените са малко по-ниски, отколкото на фючърсния пазар, но, разбира се, те също растат рязко. Всяка новина може да повлияе на движението на фючърсите. Вчера - това е намаление на транзита през “Ямал - Европа”, днес е ред на танкерите за втечнен природен газ от Азия към Европа, а утре Кремъл може да обяви увеличение на доставките на руски газ и цените на фючърсния пазар веднага ще започнат да падат . Това е нормална ситуация“, казва Фролов.

Според него редица неща се тълкуват неправилно в информационното поле на Запада, за да се отклони отговорността от хората, които всъщност са виновни за тежката ситуация в европейския енергиен сектор.

Истинските причини за изострянето на газовата криза в Европа сега не са “Газпром”, а, първо, намаляването на генерирането на електроенергия в атомните електроцентрали във Франция, както и във вятърните паркове в Германия и в Европа като цяло. Второ, очакването на студено време. „Не е ясно как Европа като цяло ще се справи при такова време. Инстинктивно всички участници на пазара разбират само едно, че имат нужда от повече енергийни носители. Ето защо фючърсният пазар реагира толкова остро на всички новини за доставките на газ “, заключава източникът.

Превод: В. Сергеев

Nikolay Barekov

Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.

Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно -дясна Русия.

Толкова за идеологиите на 21 век.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

Най-сетне признаха, че тяхната „Проверка на фактите“ е просто мнение

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Източник/ци: Европа се надява напразно на американския ВПГ - Поглед Инфо

САЩ спасяват Европа с природен газ - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!