Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лош дипломатически знак ще бъде, ако Кирил Петков отиде в Скопие

Доц. д-р Спас Ташев пред Lupa.bg: Лош дипломатически знак ще бъде, ако Кирил Петков отиде в Скопие

Редно е северномакедонският премиер да дойде в София и той да представи македонската позиция пред българските власти, а не ние да ходим на крака, тъй като не ние имаме проблеми и не ние кандидатстваме за членство в ЕС. Ще бъде много лошо дипломатическо послание, ако наши представители отидат там при сегашната ситуация. Това заяви в интервю за Lupa.bg ученият от БАН доц. д-р Спас Ташев по повод желанието за започване на преговори за членство на Северна Македония в ЕС.

- Доц. д-р Ташев, достатъчен ли е срокът от 6 месеца, който премиерът Кирил Петков постави на Северна Македония да се поправи?

- Очевидно е, че има развитие на позицията на Кирил Петков по въпроса за Северна Македония. Само до преди няколко месеца неговите изказвания бяха доста противоречиви и неясни. В случая той очевидно изхожда от информацията за промените, които Скопие направи след приемането на Преспанския договор. За 5 месеца след подписването му Скопие успя да събере необходимото мнозинство и да промени Конституцията и името на страната. Тази информация беше изпратена до ООН и до всички държави по света, признали Скопие. Когато това стана факт, Гърция даде своето съгласие Македония да стане пълноправен член на Алианса. От тази гледна точка 6 месеца е съвсем реалистичен срок западната ни съседка да изпълни основните наши искания – спазване на комплекса от условия, посочени в подписания Договор за приятелство между двете страни, а също така и официалното включване на българите в Конституцията на Северна Македония. С оглед на факта, че в момента са вписани редица етнически общности като албанци, сърби, турци, черногорци, роми, власи, но не и българи, а в същото време Зоран Заев заявява, че ще има поправка на Конституцията в тази насока, едва когато Северна Македония стане член на ЕС, показва, че това е един дискриминационен подход към реално съществуващата българска общност. Този факт може да бъде използван от нашата дипломация като оръжие, за да отстоява по-добре своята позиция.

- Как трябва да се отговори на изказването на северномакедонския президент Стево Пендаровски, че България се отнася към Македонския въпрос като от времето на комунизма? 

- На това изказване могат да отговорят хора, които са подготвени и познават добре проблематиката. Самият Пендаровски се произнася като ортодоксален комунист, защото изхожда от разбирането, че едва ли не всички хора в неговата страна мислят като него. Само че ние живеем във века на многообразието. В България никой не оспорва, че в резултат на редица фактори там има хора, които се чувстват македонци. Но също така вече стана очевидно, че все още има и такива, които са съхранили българското си самосъзнание, част от които въпреки дискриминационния подход към тях, открито се изявяват като българи.

Пендаровски не желае по никакъв начин да вземе отношение относно правата на тези хора. Между другото България не се отнася комунистически към македонския въпрос, защото по времето на най-дивия комунизъм след 9 септември, точно тя провеждаше такава глупава македонистка политика, довела до две насилствени преброявания през 1946 и 1956 г. Сега Скопие препоръчва да се върнем към този период на терор, когато хората в България насила бяха вписани като македонци.

- Основателна ли е критиката на Бойко Ноев, който казва, че Петков не трябва да ходи в Скопие, а неговият северномакедонски колега да бъде изпратен в София?

- Редно е северномакедонският премиер да дойде в София и той да постави македонската позиция, а не ние да ходим на крака, тъй като не ние ще кандидатстваме за член на ЕС. Ще бъде много лошо дипломатическо послание, ако наши представители отидат там.

- Това означава ли, че Кирил Петков е готов на компромиси?

- В медиите на Северна Македония през последните няколко месеца непрекъснато се твърдеше, че Кирил Петков е готов за отстъпки. Доколко тези твърдения са обосновани, можем само да гадаем. Моето лично впечатление е, че сегашният премиер през този 3-месечен период не беше подготвен и нямаше ясна позиция по този въпрос. По време на неговите изказвания пред западни медии виждахме неяснота и противоречивост, от което се възползва Скопие в медийната си война срещу България. Това налагаше позицията на премиера да бъде разяснявана било от вицепрезидент, било от външния министър, било от шеф на неговия кабинет. Следя с интерес реакциите в социалните мрежи и виждам, че от подобно поведение Петков категорично губи от своя кредит на доверие. Тъй като македонския въпрос засяга българското общество повече от 100 г., печелившото поведение на Петков е да следва коалиционното споразумение. В него е записано, че България ще продължи предишната си политика. Внушенията, че НС може да вземе нови решения по отношение на Северна Македония, не са продуктивни, дори и чисто математически към момента не могат да се случат. Именно за това не смятам, че Петков ще предаде българската позиция.

- Има ли нужда президентът Румен Радев да свиква КСНС заради Северна Македония, каквато заявка направи?

- Преди няколко месеца, след като станаха известни проблемите на българите в Северна Македония, президентът свика ДАНС и беше обсъдена ситуацията. Имаме вече натрупан опит при анализа на тези проблеми. Свикването на КСНС е, за да стане достояние експертната оценка на коалиционните партньори и на всички политически сили в парламента. Позицията на Радев е правилна, защото търси консенсус по този въпрос с новите политически сили. Много е важно България да стане проактивна – заради членството на Северна Македония в ЕС западни държави започват да ни задават въпроси. Трябва час по-скоро да подготвим нашите държавници по темата и те да имат готови отговори. През призмата на правата на човека можем да посочим, че не сме против членството на Северна Македония. Нашето искане е Скопие да се реформира и да скъса с тоталитарните зависимости от югославския период. Когато се изпълнят тези условия, ние дори активно ще помагаме на нашата съседка да влезе в ЕС.

Сега е важно да припомним на нашите европейски партньори как НАТО през последните няколко месеца отказва да издава сертификати за достъп до квалифицирана информация на НАТО на висши военни функционери от Скопие, тъй като са свързани със сръбските тайни служби. Ето го Троянският кон на Сърбия и на тези, които стоят зад нея, в НАТО. Ако ние допуснем нереформирано Скопие да има достъп до фондовете на ЕС, тогава неговите възможности за пропаганда срещу нас ще се увеличат многократно и ще имаме проблем на европейско ниво.

Източник/ци: Доц. д-р Спас Ташев пред Lupa.bg: Лош дипломатически знак ще бъде, ако Кирил Петков отиде в Скопие - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!