Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ПЛАЩАЙ, БЪЛГАРИНО: "Теленор" и А1 вдигнаха цените едновременно – Не можете да прекратите договора си с А1 и Теленор заради вдигането на таксите

Твърде неприятна новина разтърси клетия редови потребител на услугите на родните телекоми. Няколко часа след като "Теленор" обяви, че увеличава цените на месечния абонамент и на стари клиенти, същата новина дойде и от другия голям играч на телеком пазара  А1.

Оттам обаче посочват ориентировъчен срок за прилагането на ценовата промяна първото тримесечие на 2022 г., след като НСИ обяви индексът на потребителските цени за 2021 г. От оператора прогнозират, че общото увеличение за техните клиенти ще бъде около 4.1%. Тоест, ако досега  месечната абонаментна такса е била 10 лева, след индексацията ще стане 10.41 лева. Ако е била 30 лева, от догодина договорът ще е за 31.23 лева. 

Аргументите на А1 са че, разходите на компанията се увеличават през последните две години, без това да бъде отразено в крайните цени за клиентите. Мрежата на оператора регистрира все по-голямо натоварване.

Има ли полезен ход потребителя и може ли да "скъса" с телекома заради предстоящата промяна в цените? Отговор дават от А1: "Възможността за индексация на месечните сметки е предвидена в договорите и съответно приложимите към тях Общи условия на всички клиенти на А1. Поради тези причина прекратяването на договор преди неговото изтичане не е възможно без заплащане на предвидените в него неустойки за предсрочно прекратяване."

Не можете да прекратите договора си с А1 и Теленор заради вдигането на таксите

Не можете просто така да прекратите довора си към телекома заради повишените такси. Вчера "Теленор" и "А1 България" съобщиха, че вдигат месечните такси по абонаментните си планове заради инфлацията.

У всеки един от нас възниква логичният въпрос: могат ли така да ми променят условията и имам ли право да прекратя договора си по тази причина?

За съжаление, с "малките буквички" във всеки наш договор с телекомите пише: 

"Ако абонаментът по договора за услуги бъде прекратен от Абоната, преди изтичане на срока на ползване, определен за този абонамент, Абонатът дължи на оператора неустойка в размер на месечните абонаментни такси, дължими за абонамента, за който договорът се прекратява в техния стандартен размер /включително за включен допълнителен пакет/ до изтичане на съответния срок на ползване", предаде burgas24.bg.

А във своите съобщения до абонатите телекомите напомнят: подобни промени са предвидени в договорите и те няма как да бъдат прекратени, без да бъдат платени всички дължими месечни такси до края на договора.

Източник/ци: ПЛАЩАЙ, БЪЛГАРИНО: "Теленор" и А1 вдигнаха цените едновременно (ОБЗОР) - Lupa BG

Petel.bg - новини - Не можете да прекратите договора си с А1 и Теленор заради вдигането на таксите

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!