Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Германия отсече: Русия не може да диктува на НАТО

Германия отсече: Русия не може да диктува на НАТО

Кристин Ламбрехт

НАТО ще обсъди предложенията за сигурност на Русия, но няма да позволи на Москва да диктува военната позиция на западния военен алианс. Това подчерта германската министърка на отбраната Кристин Ламбрехт по време на посещение на германски войници, базирани в Литва, за да възпират руска атака, предаде "Ройтерс".

В петък Москва изложи списък с искания към Запада, който включва изтегляне на батальоните на НАТО от Полша и Естония, Латвия и Литва, които някога бяха част от Съветския съюз.

Русия също така изисква правно обвързваща гаранция, че НАТО ще се откаже от всякаква военна активност в Източна Европа и Украйна, както и ефективно руско вето върху бъдещото членство в НАТО за Украйна, което Западът вече изключи.

"Трябва да разрешим сегашното напрежение на дипломатическо равнище, но също и чрез надеждно възпиране", отбеляза Ламбрехт пред репортери в Рукла при първото си посещение на германските войници в чужбина.

Бойните части, разположени три години след анексирането от Москва на украинския полуостров Крим през 2014 г., целят да спрат нападение и да спечелят време за допълнителни войски на НАТО да пристигнат на фронтовата линия.

"Ще обсъдим предложенията на Русия...Но не може Русия да диктува на партньорите от НАТО тяхната позиция и това е нещо, за което ще дадем да се разбере в преговорите (следващата седмица в Съвета на НАТО)", добави тя.

Западът заплаши със сурови икономически санкции срещу Русия, ако Москва ескалира военното си струпване на границата с Украйна. Москва твърди, че отговаряла само на заплахи за сигурността си от все по-близките отношения на Киев с НАТО.

Говорейки заедно с Ламбрехт, министърът на отбраната на Литва Арвидас Анусаускас обвини Русия, че се опитва да забие клин в алианса и настоя, че НАТО не трябва да позволява на Москва да разделя Европа на сфери на влияние.

"Трябва да подкрепим Украйна с всички средства, което включва доставката на смъртоносни оръжия", добави Анусаускас, без да дава подробности за това какви оръжия има предвид.

Ламбрехт отказа да коментира информацията на "Шпигел" от вчера, че висшият генерал на НАТО Тод Уолтърс е предложил алиансът да установи подобно военно присъствие като в Полша и прибалтийските държави в България и Румъния.

Източник/ци: Германия отсече: Русия не може да диктува на НАТО - Фактор

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!