Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кирил Петков: И от Брюксел разбрахме, че пълна защита срещу Омикрон има само с трета доза

Кадър БНТ

Премиерът на България потвърди как може да се опазим от новия вариант на коронавируса.

Кирил Петков заяви, че задаващия се нов вариант на коронавируса и ниските нива на ваксинация у нас, създават риск от ново затваряне и ограничения за учениците. Засилване на ваксинационната кампания ще доведе до намаляване на натиска върху болничната система:

„Това, което очакваме е, че следващата голяма вълна ще дойде някъде към 20 януари. Това са предвижданията. Ние имаме сега около 30 дни. Ако ние успеем да ваксинираме, да кажем 300 хиляди човека, не повече, но тези хора са примерно пенсионери, и ако кажем, че процент и половина от тези хора няма да отидат в болница, защото са ваксинирани, ние освобождаваме 4500 легла. Това е половината легла, които са свободни. Само 300 000 още хора да успеем да ваксинираме, намаляваме тежестта върху болничните легла, ако са от правилната целева група, с такъв огромен размер“, каза той, цитиран от БНР.

Премиерът съобщи, че ще бъде изпратена допълнителна информация към лекуващите лекари за ваксинацията на хората с рискови заболявания:

„Които да казват: Ако имате диабет, не е опасно да се ваксинирате, напротив - препоръчително е, ако имате кардиологично заболяване, не е опасно да се ваксинирате – напротив, препоръчително е“, каза Кирил Петков.

Петков заяви още, че през идната седмица ще си сложи бустерна доза ваксина:

„Но не искам просто една снимка с някой - да ме снимат как се ваксинирам, искам да проведем дискусия защо е смислено в този момент да се ваксинираме. Моето цялото семейство е ваксинирано - детето ми с диабет е ваксинирано, голямата, разбира се, е ваксинирана и сега тази седмица всеки един от нас ще си сложи бустерната доза, защото при Омикрона това, което разбрахме и от Брюксел е, че единствения начин на пълна защита е да имаш и трета доза“.

dunavmost.com

Как да оцелеем пандемията и мерките

Защо тези хора в „близък контакт“ със страдащи от Covid-19 не са заразени?

Стотици затворници в китайски затвор заразени с коронавирус и нито един Фалун Гонг практикуващ

Резонанс: Мистерията и науката за повишаване на имунитета на човешкото тяло

Радио-тайната на ДНК (+Видео)

ПОВЕЧЕ...

Източник/ци: Petel.bg - новини - Кирил Петков: И от Брюксел разбрахме, че пълна защита срещу Омикрон има само с трета доза

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!