Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Правосъдният министър: Целият ни възможен арсенал срещу Гешев е в ход! Цацаров си отива до месец-два

Правосъдният министър: Сигналът срещу Гешев е потвърден, има документи с подписи

Сигналът срещу Гешев е потвърден, има документи с подписи, категорична е тя

Според Надежда Йорданова отстраняването на Сотир Цацаров КПКОНПИ ще стане до два месеца

"Отлагането на оставката на главния прокурор струва достойнството на народа ни. До този момент ние нямаме нито едно голямо корупционно престъпление, което да е разкрито. Спрямо всички, за които има данни при нас – има един прокурорски чадър”.

Това заяви в интервю за предаването "На фокус" по Нова тв правосъдният министър Надежда Йорданова. 

Спрямо Гешев е в ход целият възможен арсенал за реакция, с който разполагат изпълнителната власт и Народното събрание, поясни правосъдният министър. 

В нашето предвиждане е в рамките на три месеца да въведем такива законодателни изменения, които да създадат условия за освобождаване на главния прокурор. От една страна трябва да направим антикорупционната комисия с по-големи правомощия и по-ефективно действаща. Разбира се и с по-добри средства за защита на засегнатите граждани. Така че да се попречи на Прокуратурата да си затваря очите за явни корупционни практики”, подчерта Йорданова. 

Има различни начини за отстраняването на Гешев и предстои да видим кой ще сработи, допълни тя. В началото на другата седмица Йорданова ще внесе във Висшия съдебен съвет сигнал, свързан с казуса "Жоси". В петък се разбра, че МВР проверява дали главният прокурор е замесен в случай на изнудване и на баща му е прехвърлен дял от млекопреработвателната компания.

Според нея в момента антикорупционната комисия е „беззъба”.
„В момента тя просто праща една папка в Прокуратурата и тя много лесно може да я сложи встрани. В нашите мерки се предвижда настоящата КПКОНПИ да бъде разделена на две – на антикорупционна комисия и комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество. Това означава и нов състав на органите. Тоест освен реформи, председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров ще бъде освободен съвсем скоро. Едва ли ще бъдат необходими от малко повече от два месеца”, посочи правосъдният министър.

Йорданова беше категорична, че като главен прокурор на републиката Иван Гешев трябва да поеме своята отговорност и да напусне този пост. „Просто защото не отговаря на изискванията за заемането на поста и не си изпълнява своите служебни задължения”.

„Отстраняването на Гешев е част от проблема, който трябва да решим. Трябва да ограничим правомощията на Прокуратурата, за да може тя да се съсредоточи върху основните си функции. Съдебен контрол върху случаи, които Прокуратурата отказва да разследва, а са сериозни. Това е комплекс от мерки, които ще бъдат предприети,” заяви правосъдният министър.

Според Йорданова няма реално разследване по случая „Осемте джуджета”.

В Министерство на правосъдието има сигнал, който се проверява. Той е срещу Гешев и става дума за натиск върху бизнесмен за придобиване на част от капитала на търговско дружество. От публикациите, които са достъпни в медиите – нека да кажа само, че има документи с подписи,” заяви Йорданова.

Не съм изхвърлила букета от главния прокурор. Цветята трябва да имат нашето уважение. Закачките с г-н Гешев не трябва да ни карат да мразим цветята. Напротив – лично аз се възхищавам на всичко красиво в живота. Нека жълтите аспекти на нашите отношения останат в страни”. Така правосъдният министър Надежда Йорданова коментира въпроса защо букетът от главния прокурор не е в кабинета й.

Бях изненадана. Доброто възпитание предполага разговор с други хора да не бъде прекъсван. Мисля, че всички видяха изненадата ми. Това беше естествената ми реакция на тази ситуация. Бях прекъсната буквално по средата на едно изречение, недоумявах как хора на подобни позиции си позволяват подобно поведение. Просто реагирах по естествен начин на това. След като отношението към моя разговор с журналистите е такова – реших че доброто възпитание трябва да отстъпи и трябва да минем по същество, като му задам въпроса за оставката”, подчерта Йорданова.

Целия разговор гледайте във видеото.

Източник/ци: Правосъдният министър: Целият ни възможен арсенал срещу Гешев е в ход!

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!