Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Столтенберг: България трябва да увеличи инвестициите във военните технологии (видео)

 

“Виждаме струпване на военна мощ, както и дронове по западната граница на Русия. Нямаме яснота около това струпване - на какво се дължи. Виждали сме как Русия напада Украйна. Виждаме все по-агресивни съобщения от страна на Руската федерация. Това обяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на съвместна пресконференция с министър-председателя Кирил Петков. "България може да изпълни поставената от НАТО цел да изразходва годишно 2 на сто от своя брутен вътрешен продукт (БВП) за отбрана, като инвестира в нов мост над Дунав", каза Петков в отговор на въпрос. Тук той направи грешка – случайна или не: "Когато включим тази част от инфраструктурата, специално тази с военни цели, например за втори мост над Дунав край Русе, това ще е много интересно от стратегическа гледна точка. Както знаете, имаме само един мост над Дунав. Когато включим тези инвестиции, мисля, че много успешно ще постигнем целта за 2 процента", каза Петков. Той отправи покана към Столтенберг да посети България.

Столтенберг: България трябва да увеличи инвестициите във военните технологии (видео)

Столтенберг поздрави Петков с избирането му за премиер и благодари за приноса на нашата страна в работата на алианса. Това, че първото Ви работно посещение в чужбина е тук, показва силната връзка на България с НАТО, посочи той.

Генералният секретар изрази задоволство от решението на нашата страна да купи нови изтребители, както и друго оборудване за въоръжените сили. Той отбеляза, че НАТО трябва да бъде в състояние да защити всеки съюзник, както и че не се наблюдава пряка заплаха срещу някоя от страните в алианса, предаде БТА.

Според Столтенберг въпреки напрежението няма опасност за нито една държава, която е членка на НАТО.

“България допринася по различни начини за сигурността в Черно море. Видяхме, че България инвестира в нови изтребители, както и кораби. Страната увеличи средствата за отбрана. България помага и за стабилността в Западните Балкани и Косово. Трябва да продължат инвестициите в инфраструктура и технологии”, подчерта той. 

 

Премиерът Кирил Петков заяви, че позицията на България за Украйна е изцяло в тон с тази на страните-членки на НАТО и ЕС. Той каза това по време на брифинга с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в щаб-квартирата на Алианса в Брюксел. 

„Позицията ни по въпроса за Украйна е изцяло в тон с позицията на партньорите ни от НАТО и ЕС. В този смисъл ще се радваме да дадем нашия конструктивен принос. Разбира се, дипломатическият начин за решаването на тези проблеми би бил най-добрият.“

Това е първата визита на министър-председателя в чужбина, както и първата му среща след избирането му за премиер на България.

Премиерът Кирил Петков заяви, че е възможно допълване между военната и гражданска инфраструктура. Той каза, че изграждането на втори мост над Дунава близо до Русе би била интересна инвестиция и чрез нея би била постигната целта за 2 на сто инвестиции в отбраната.

Министър-председателят отправи покана към Столтенберг да посети България. 

Източник: БНР

Източник/ци: Столтенберг: България трябва да увеличи инвестициите във военните технологии (видео) | glasove.com Новини

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!