Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Хелена Дали, еврокомисарката, която искашe да премахне Коледа

Автор: Стефан Ковач и Ан Рован, “Фигаро”

Хелена Дали, еврокомисарката, която искашe да премахне Коледа

Малтийската еврокомисарка по равенството написа ръководство за приобщаваща комуникация, което породи полемика в европейската общност. До този момент Хелена Дали можеше да се похвали с гладка кариера. През 1979 г. печели конкурса Мис Малта. Няколко години по-късно играе чаровна полицайка във филма “Окончателна справедливост”. През 2013 г. специално за нея е създаден постът министър на социалния диалог, потреблението и гражданските свободи в правителството на Малта. Хелена Дали бързо се насочва към правата на ЛГБТКИ+. В много консервативна страна, в която абортите са забранени, нейният закон за половата идентичност и изразяване установява бърза процедура за признаване на джендъра, основана на самоопределението, и мерки, благоприятни за транс и интерсексуалните лица. " Днес в Малта можете бързо да смените пола си в личната карта, само с декларация в офис на администрацията!”, казват нейните критици. Когато името ѝ е предложено от малтийското правителство за еврокомисар, Урсула фон дер Лайен бързо се сеща за нея за насърчаване на равенството в ЕС.

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

Брюксел

Хелена Дали се е покрила. Откакто в края на ноември избухна спорът около ръководството за приобщаваща комуникация, тя е много дискретна. 59-годишната жена с дълга кестенява коса отказа всички интервюта лице в лице. Въпреки това тя се съгласи да отговори на писмените въпроси на “Фигаро”: “В никакъв случай нашите препоръки не са били принудителни или са налагали някакъв начин на мислене, действие или говорене на европейските граждани”, защитава се тя, твърдейки, че не могат да я “обвиняват, че иска да премахне думата “Коледа”.

Християнските традиции и използването на християнските символи са неразделна част от нашето наследство и нашето богатство като европейски общество”, подчертава тя, припомняйки своя туит от 25 декември 2020 г., в който пожелава “Весела Коледа”. Тя обаче няма намерение да се отказва от проекта си. “Важното е да обмислим и предложим нов, по-строг и приобщаващ метод на работа за бъдещите ни линии на комуникация”.

Дарвинизъм срещу Интелигентен Дизайн

“Най-феминисткото правителство в Малта”

Докато италианската преса не насочи прожекторите към нея, Хелена Дали можеше да се похвали с гладка кариера. Първият път, когато се качва на подиум, препасана с шал с цветовете на страната си, е, когато печели конкурса Мис Малта през 1979 г. Шест години по-късно красивата млада жена играе чаровна полицайка във филма “Окончателна справедливост”. “Слаб филм”, ще отсъди критиката. Доктор по политическа социология, тя преподава в Малтийския университет, после е избрана в парламента през 1996 г. от листата на Партията на труда. Първо министър на социалния диалог, потреблението и гражданските свободи - пост, създаден за нея през 2013 г. -, тя става министър по европейските въпроси и равенството през 2017 г.

Когато Дали беше назначена в правителството през 2013 г., посочва малтийският сайт The Shift, Партията на труда обеща, че това ще отбележи началото на най-феминисткото правителство в Малта. Имаше много работа: Малта беше на 84-то (от 136 страни) в Индекса за равенство между половете на Световния икономически форум. Но пет години по-късно Малта падна на 91-во място”.

Докато абортът остава незаконен в много консервативното малтийско общество, Хелена Дали избра много бързо да се насочи към правата на ЛГБТКИ+. Малко прекалено, дори за вкуса на някои членове на Партията на труда. Нейният закон за половата идентичност и изразяване установява бърза процедура за признаване на джендъра, основана на самоопределението, и мерки, благоприятни за транс и интерсексуалните лица.

Хелена Дали наложи своя стигащ до абсурд краен либерализъм, гневи се Джейсън Ацопарди, бивш министър, депутат от дясноцентриската Националистическа партия.  Днес в Малта можете бързо да смените пола си в личната карта, само с декларация в офис на администрацията!”. Обратното, тази политика радва малтийския евродепутат социалдемократ Сайръс Енгерер. “Под ръководството на Хелена Дали Малта успя да приеме закони за равенството на ЛГБТИК”.

Когато името ѝ е предложено от малтийското правителство за еврокомисар, Урсула фон дер Лайен бързо се сеща за нея за насърчаване на равенството в ЕС. Пътната карта на бъдещата комисарка е ясна. “Вашата задача през следващите пет години е да засилите ангажимента на Европа в полза на приобщаването и равенството, без оглед на пол, расов или етнически произход, възраст, увреждане, ориентация или религиозна вяра”, пише председателката на Европейската комисия в писмото за назначението ѝ.

А изслушването ѝ пред Европейския парламент, който трябва да утвърди или отхвърли номинациите, минава много добре. Нито един от евродепутатите, натоварени с оценяването на Хелена Дали, не реагира, когато тя на два пъти определя като “женоубийство” убийството на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция, в основата на разкрития за корупция в малтийската част от “Панамските досиета”. Кандидат-комисарката е близка на Джоузеф Мускат, тогавашният министър-председател, принуден да подаде оставка в началото на 2020 г. по подозрения, че се е намесил в разследването на смъртта на журналистката.

Това, че тя говори за женоубийство, дълбоко нараки семейството на Дафне, разказва депутатът Джейсън Ацопарди, който е и адвокат на близките на журналистката. Това показва дълбоко презрение към жените жертви на семейно насилие. Дафне беше убита, защото разкри корупция на най-високо ниво. Г-жа Дали впрочем никога не е изрекла и дума, за да изобличи корупцията на своето правителство, нито на своята партия, причина за това убийство. Тя никога не каза, че съжалява”.

От назначаването си комисарката не е бездействала. Тя представи няколко стратегии за насърчаване на джендър равенството, правата на ЛГБТК+ и хората с увреждания. То се отнася отчасти до директивата за прозрачност на фишовете за заплати, която насърчава равенството между мъжете и жените за равен труд. Според люксембургския социалдемократ Марк Ейнджъл, съпредседател на интегрупата ЛГБТИ в Европейския парламент, комисарката “е идеална за поста”. “Тя наистина слуша какво се случва около нея и в гражданското общество”, радва се той.

В действителност Хелена Дали няма голяма тежест в системата на Еврокомисията. “Г-жа Дали? Изобщо не я познавам. Има 27 комисари, признава леко смутен високопоставен служител на Комисията. Нейната позиция не е проста. Тя е монотематична. Не е лесно изработването на равенството за пет години”.

Най-малкото длъжността ѝ позволи да придобие някаква известност в Европа. През ноември тя привлече вниманието към себе си, приемайки Femyso, асоциация на млади мюсюлмани, която бе в основата на кампанията на Съвета на Европа за “Свободата в хиджаб” (оттеглена накрая). В писмо до Хелена Дали, четири дни след тази среща, френският министър по европейските въпроси Клеман Бон и неговата колежка, отговаряща за гражданството, Марлен Шиапа, поискаха от еврокомисарката “да предостави информация за причините, които са я накарали да приеме тази организация”, “всеизвестна с радикалния си дискурс”, както и “мотивите, довели до финансова подкрепа за техните действия”. “Това е, споделя Марлен Шиапа пред “Фигаро”, първият официален случай да кажем, че трябва да вървим към повече прозрачност във финансирането, отпускано от ЕС на различни асоциации”.

Голяма бъркотия в Европа

В този контекст не е изненадващо, че епизодът с ръководството за приобщаваща комуникация привлече толкова внимание. Във всеки случай той предизвика голяма бъркотия в Европа, давайки аргументи на правителствата от ЕС, обявили война на “културния хегемонизъм” на Брюксел, начело с полското и унгарското. “Документът за Коледа е анахронизъм”, порица папа Франциск. Според него ЕС “трябва да внимава да не проправи пътя за идеологическа колонизация”, която може “да раздели страните и да провали Европейския съюз”.

В Еврокомисията Урсула фон дер Лайен нямаше друг избор, освен да реагира бързо. “Председателката не е доволна. Тя каза на Хелена Дали, че трябва незабавно да премахне документа от вътрешната мрежа. Накараха комисарката да направи изявление, което веднага беше публикувано. Сега броячите са на нула. Независимо от всичко, този документ не е политическо решение на колегията на комисарите. Той никога не е бил обсъждан от колегията. Това е вътрешен документ, каквито има стотици”, защитава се член от обкръжението на Фон дер Лайен.

Щетите можеше да са много по-големи. Според нашата информация това ръководство трябвало да получи на 3 декември “награда за ясно писане” (“clear writing awards”). Тази вътрешна награда на Европейската комисия, определяна от Генералната дирекция за преводи, се връчва всяка година на “документите, чието изготвяне е най-четливо”. В крайна сметка документът беше премахнат от списъка на победителите.

Заглавието е на "Гласове"

Превод от френски: Галя Дачкова

ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЗАКОНИТЕ ЗА ЛЕГАЛИЗИРАНЕ НА ЗЛОТО

МАСОВАТА КУЛТУРА КАТО СРЕДСТВО ЗА УПАДЪК

КОМУНИЗМЪТ Е В ОСНОВАТА НА ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА

Източник/ци: Хелена Дали, еврокомисарката, която искашe да премахне Коледа | glasove.com Новини

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!