Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лошо, Бойко: САЩ удължи наказанията по „Магнитски” с още една година

Лошо, Бойко: САЩ удължи наказанията по „Магнитски” с още една година - Narod.bg
Кръгът на Баце трепери от "Магнитски"

Лоша новина за Бойко Борисов и съдружните му олигарси, наказани или тепърва ударени по Глобалния закон срещу корупцията по високите етажи „Магнитски”, предаде репортер на Narod.bg.

Президентът на САЩ Джо Байдън удължи с една година действието на указа за налагане на санкции съгласно „Магнитски”. Това сочи изявление на президента, публикувано от Белия дом, предава БГНЕС.

На практика това означава, че бизнесът на вкараните дотук в списъка, както и новите попълнения, сред които се очаква да са тарикатите от мутренския кръг „Котараците” и финансовият аферист на хунтата Владислав Горанов, още една година ще бъде „на трупчета”.

„Широко разпространеното и сериозно естество на нарушенията на правата на човека и корупцията, чийто източник, изцяло или отчасти, се намира извън Съединените щати, продължават да представляват необичайна и извънредна заплаха за националната сигурност, външната политика и икономиката на Съединените щати”, посочва Байдън.

Предишният президент на САЩ Доналд Тръмп подписа изпълнителната заповед на 20 декември 2017 г., а след това я удължи и наложи финансови санкции и визови ограничения на редица лица, включително на сина на тогавашния главен прокурор на Русия Юрий Чайка Артьом, на най-голямата дъщеря на бившия президент на Узбекистан Гулнара Каримова и на бившия ръководител на украинските специални сили „Беркут“ Сергей Кусюк.

Съгласно Глобалния закон „Магнитски“ президентът може да налага санкции срещу всеки чуждестранен гражданин, който е „отговорен за извънсъдебни убийства, изтезания или други груби нарушения на международно признатите права на човека“.

Освен това на санкции подлежат и длъжностни лица, които „участват в незаконни дейности“.

„Законът за върховенството на закона и отчетността на Сергей Магнитски беше приет в САЩ през 2012 г. Той предвижда използването на едностранни санкции срещу руски служители, които според Вашингтон са виновни за нарушения на правата на човека у дома.

През 2016 г. САЩ приеха Глобалния акт за правата на човека „Магнитски“, който предвижда възможност за разширяване на обхвата на закона „Магнитски“ и за други държави, а не само за Русия.

БГНЕС припомня, че в България имената на Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков бяха посочени на 2 юни в доклад на САЩ, като по силата на закона „Магнитски“ те са с наложени ограничения, както и свързаните с тях лица и фирми.

Санкциите предвиждат те да не могат да пребивават в САЩ, а фирмите им да не могат да извършват бизнес там. Също така сметките им в американски финансови институции са под запор.

Източник/ци: Лошо, Бойко: САЩ удължи наказанията по „Магнитски” с още една година - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!