Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Радев твърд в Брюксел: Македония няма да влезе по нейния начин в ЕС! Интересите на българите са над всичко

Президентът Румен Радев заяви, че възнамерява да свика Консултативен съвет за национална сигурност, на който да се обсъди отношението на България към Република Северна Македония и да се търси консенсус с всички политически партии в българския парламент. Държавният глава се намира в Брюксел, където има среща на Европейския съвет.

Въпросът е обсъден и с премиера Кирил Петков.

България ще отвори вратата на РСМ само при гаранции и защита на националния ни интерес. Ако успеем да постигнем едно такова решение, това ще бъде исторически акт, но нека не забравяме, че този процес – и като време, и като резултат, е изцяло в ръцете на страната кандидат, каза Радев. 

„Нашите партньори вече разбират къде е проблема. Спазването на правата на македонските българи и този въпрос не се е повдигал на този съвет. Това е благодарение на нашата дипломация. Проведох много срещи, отделни от тази и навсякъде отстоявахме нашата позиция“, заяви президентът.

„Двамата с премиера споделяме мнението, че интересите на България и на Европейския съюз предполагат Западните Балкани час по-скоро да се интегрират в ЕС. Това означава, че трябва да търсим решение на проблемите, които не позволяват това да се случи. Ние самите не си позволяваме да отворим вратата към ЕС на Северна Македония. Това означава конституционна защита на правата на македонските българи и отказ от езика на омразата. Надявам се, че правителството работи по анализ на въпроса защо казахме не“, коментира Радев

Радев сподели, че е получил подкрепа от канцлерът на Германия Олаф Шолц по темата със зелените сертификати.

„Получих подкрепа от г-н Шолц по една тема, която повдигнах. Темата с COVID-19. Предложението бе зеленият сертификат да важи 9 месеца, а после да може да се удължи само с 3 при бустерна доза. Аз изразих друго мнение, че това решение трябва да се взима от здравните министри и експертите в самите държави и получих неговата подкрепа по този въпрос. Това предложение отпадна“, допълни президентът Радев.

Източник/ци: Радев твърд в Брюксел: Македония няма да влезе по нейния начин в ЕС! Интересите на българите са над всичко - Informiran.net

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!