Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ето какво купи Каракачанов за ВВС

Ето какво купи Каракачанов за ВВС

Новите самолети “ZLIN Z242L” вече са у нас и от вчера са на летището в Долна Митрополия, съобщиха от пресцентъра на ВВС. Леките витлови учебно-тернировъчни самолети са произведени в изпълнение на договор между Министерство на отбраната и чешката компания „Злин Еъркрафт“ АД.

Първите три самолета излетяха от летище Отроковице - Чешка Република и успешно кацнаха в късния следобед на Летище Долна Митрополия. Там ги очакваха командния, летателния и инженерно-техническия състав на 12-та авиационна база. По стар български обичай екипажите бяха посрещнати с хляб и сол. До края на седмицата се очаква да пристигне и четвъртият договорен самолет.

Следват процедури по приемане и облитане на новата авиационна техника от комисия на Военновъздушните сили.

Още миналата година специализираната медия списание "Криле" предупреди, че авиационната безопасност на тези самолети е под въпрос. 

Оказва се, че за 19 години са станали 19 катастрофи и сериозни аварии с чешкия самолет. Въпреки това обаче бившият военен министър Красимир Каракачанов даде "зелена" светлина за конкурса и сделката през 2019 г. 

След катастрофа в Хърватия, бригаден генерал от тамошните ВВС заяви на пресконференция през 2020 г: 

" Zlin 242L е самолет, предназначен за обща авиация. За съжаление, той няма черна кутия и за това няма как да проверим защо са загинали нашите пилоти. Самолетът няма и катапултна система, ако имаше ,може би нашите момчета щяха да имат шанс да оцелеят."

Източник/ци: Ето какво купи Каракачанов за ВВС - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!