Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Радев насред Брюксел: Не ме интересуват сроковете ви, няма да пусна РСМ в ЕС!

Радев насред Брюксел: Не ме интересуват сроковете ви, няма да пусна РСМ в ЕС!

Румен Радев насмете ЕС и в частност Макрон!

Без промяна на ветото за РСМ

Президентът Румен Радев се намира в Брюксел, където заедно с други представители на ЕС коментира важни проблеми за Европа. Държавният глава на България обаче е сюрпрезирал неприятно останалите членки на Сюза, писа Vesti.bg.

След смяната на властта у нас и изявлението на новия премиер Кирил Петков, че ще бъде по-гъвкав по темата за Северна Македония, очакванията към ген. Радев са били той най-после да склони и да даде зелена светлина на РСМ. Това обаче не се е случило.

Румен Радев не склони за РСМ

“Различията ни със Северна Македония са фундаментални. Трябват много промени там, ако искат да седнем на масата за преговори. Партньорите от ЕС, мисля, най-накрая започват да разбират къде е проблемът. Ние трябва да мислим за всички онези граждани на РСМ с българско самосъзнание.”, категоричен е президентът.

Той е отговорил и на натиска на френския си колега Еманюел Макрон, който преди няколко седмици постави срок на България до 31 декември 2021 г. за приемане на РСМ в ЕС.

“Аз със срокове никога не съм работил, когато става въпрос за националния интерес. Франция знае нашата позиция и трябва да я уважава”, отсича ген. Радев.

Напомняме, че по закон всички членки на ЕС трябва да са съгласни, когато се приема нова страна в Съюза. До момента само България “спъва” процеса, което настройва доста от Великите сили срещу нея.

Източник/ци: Радев насред Брюксел: Не ме интересуват сроковете ви, няма да пусна РСМ в ЕС!

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!